Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Reggeli suliba indulás alsóban...

Reggeli suliba indulás alsóban. Tippeket kérek, hogyan készüljön el időre, mert annyi ideget nyelek hogy rá fog menni az egészségem. Hogy csináljátok?

Figyelt kérdés
Az ébredéssel nincs gond, felkel időben, aztán jön a lufifújás, rajzolás, levélírás a barátnőnek, és kitudja még mik amik nem reggelre valók. Tudja hogy mikor kell indulnunk de mint aki be van lőve nem érdekli. 1 órával kel fel indulás előtt. Kértem már szépen, mondtam csúnyán, semmi nem használ. Csak mikor kiabálok. Ez meg senkinek se jó.
2022. jan. 13. 09:08
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/76 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem túl sok az 1 óra elkészülésre, de nyilván, ha magától kel, akkor nincs mit tenni. Lányom elsős, én keltem reggel. 20 perce van elkészülni mindennel, különben késik. Kimászik az ágyból, reggelizik valamit, wc, fogmosás, öltözés és indulás, nincs holtidő, amiben elkalandozhat. Ha több időnk van és ráér, akkor elszuttyogná ő is az időt mindennel. Illetve tényleg csak 1-2 alkalom kell, hogy késsen és máris érdeke lesz elkészülni. Lányom év elején jobban húzta az időt, késett is. Nem a 8 óráról, hanem már 50-55 körül ők már a helyükön ülnek, tanár bent, felszerelés kikészítve. Nagyon ciki volt neki, így beesni, levetkőzni, felszerelést elővenni, közben a tanár le is szidta. Így már ő sürgeti a dolgot reggel, hogy siessünk, nem akar megint szidást a késésért. Egyszer a reggeli kapkodásban amúgy tényleg pizsifelsőben ment el, ciki is volt neki. Mondjuk ez nem neveléscélzattal történt, véletlen alakult így.
2022. jan. 13. 12:11
 62/76 anonim ***** válasza:
76%

Az mióta megszégyenítés, hogy ha tököl, elkésik? Az lenne a megszégyenítés, ha egy szál bugyiban küldenéd iskolába. Aki nem készül el időben, az elkésik, ez természeti törvény, nem megszégyenítés. Mi lesz a következő? Hogy bántalmazásnak számít az, ha az eleső kisgyerek felhorzsolja a térdét?

De ha ennyire jól akarod csinálni, és óvni akarod, olvasgass egy kicsit arról, hogy a napi szintű üvöltözés milyen kárt okoz a gyerek lelkében. Vannak országok, ahol az, amit te saját bevallásod szerint minden reggel lerendezel, már bántalmazásnak számít.

2022. jan. 13. 12:14
 63/76 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező, láttál már olyat a játszótéren, amikor egy gyerek nem akar hazamenni, a szülő meg csak lohol utána és ismételgeti, hogy de most már tenyleg indulni kell? De nem indul el vele, csak fut utána. Mert arra vár, hogy a kisgyerek magától abbahagyja a játékot és elinduljon. Szerinted ennek mennyi értelme van? Pedig sokan csinálják. Még olyan is van, hogy ha elindulunk most, akkor kapsz fagyit. Soha egy gyereket se láttam, aki ettől elindult volna. Vagy amikor csúszdázik a gyerek, és a szülő 30x mondja el, hogy de most már tényleg ez az utolsó? És aztán a gyerek akar még egyet csúszni, és a szülő azt is engedi, csak még idegesebben mondja, hogy de most már tényleg az utolsó. Honnan fogja a gyerek így megtanulni, mit jelent, hogy utolsó? Ebből csak annyi lesz neki világos, hogy tök mindegy, mit mond anyám, nem kell rá odafigyelni, úgyis annyit csúszok, amennyit akarok. És pont ezeknek az eseteknek a vége üvöltés, mert a remegve ideges szülő a végén ordítva rángatja el a gyereket, miközben pont ő volt az, aki nem volt képes a saját szavainak megfelelően viselkedni. Szerintem ez tanulságos. Van-e következménye a szavaidnak? Mit jelent a gyereked számára, mikor azt mondod, hogy de most már tényleg siess, ez az utolsó, el fogunk késni, én nem várok rád, stb? Mert sosem az az utolsó, sosem késtek el és mindig megvárod. Üres szavak, és a gyereked ezt tudja. Ideje úgy cselekedni, ahogy mondod, mert pillantnyilag tudja, hogy nem érdekes, mit mondasz, úgyse az lesz. És tényleg nem.
2022. jan. 13. 12:16
 64/76 anonim ***** válasza:
76%

Kérdező, láttál már olyat a játszótéren, amikor egy gyerek nem akar hazamenni, a szülő meg csak lohol utána és ismételgeti, hogy de most már tenyleg indulni kell?

persze, olyankor is adni kell egy matricát, hátha hazaindul :D

2022. jan. 13. 12:20
 65/76 anonim ***** válasza:
20%
Nézzétek minden gyerek más, igenaz ikres anyukának ez nem kellett, de lehet olyan jellemu gyerekei voltak és nem kellett alapból szigorúan fogni őket, más gyerek meg megint más nevelést igényel. Ez van nem minden gyerek egyforma vagyis mindegyiknél más válik be. Nálunk bevált a matrica, de persze volt hogy az volt a jutalom hogy könyvtárba mentünk és egyedül vehetett ki egy könyvet, ettől még nem lett elkényeztetett...
2022. jan. 13. 12:24
 66/76 anonim ***** válasza:
83%

De mégis elmegy az idő azzal, amit csinál, és azért csinálja, mert te hagyod és nincs annyi tekintélyed, hogyha azt mondod, nincs rajzolás, akkor nincs rajzolás! Rosszindulat nélkül. Tudom, milyen egy gyerek.

Én nem jutalmaznék szerintem rossz ötlet. Meg fogja szokni, hogy azért is kap valamit, ha az alap szükségleteit kielégíti.

Gyerekoromban anyám ezt csinálta és remekül bevált. Nem öltöztem fel? Pacuha voltam, rajtam röhögtek. Elkéstem? Egyest kaptam. Hidd el, megtanultam.

2022. jan. 13. 12:49
 67/76 anonim ***** válasza:
83%

Mondd el a kislánynak, hogy az ő felelőssége, hogy odaérjen az iskolába. Egyszer beszéljétek végig, milyen feladatai vannak reggel, készítsen hozzá magának akár egy rajzos "menterendet", ami mellé odaírja, mivel mikorra kell elkészülnie.

Azt is megbeszélhetitek, hogy te mivel segítesz neki. (Felébreszted reggel, este segítesz kikészíteni a ruháját, 1-szer figyelmezteted, ha úgy látod hogy késésben van a tervéhez képest, ilyesmi.)

És innentől hagyd rá a dolgot. A tanítóval is egyeztethetsz, mondd el, hogy most a reggeli készülődés gyorsításán dolgoztok, előfordulhat, hogy néhányszor késni fog a gyerek. Ez azért fontos, mert egy normális tanító azt gondolja, hogy a másodikos, akit a szülő visz az iskolába, a szülő miatt késik el. De a ti esetetekben hasznos lenne, ha a tanító jelezné a kislánynak, hogy nincs rendben a késés.

Ha sikerül időben elkészülnie a gyereknek, nyugodtan jutalmazhatod. Ilyenkor nem azért kapja a matricát, mert megmosta a fogát, vagy felöltözött hanem mert tartotta magát az időbeosztáshoz. Ez számára most kihívás lesz, sikerekkel és visszaesésekkel, jól jön hozzá a pozitív megerősítés.

2022. jan. 13. 13:42
 68/76 anonim ***** válasza:
29%

Egy alsós gyerekről beszélünk, ott nem a gyerek szégyene, vagy hibája, ha késik, vagy nincs nala q felszerelése. Ez ebben a korban q szülők feladata.

Értem, hogy bizonyos intelligencia szint alatt nehéz felfogni a pozitív megerősítés fogalmát és ezért totál kiforgatjatok.

2022. jan. 13. 13:48
 69/76 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sok megbeszélnivaló nincs ezen. A szokást kell kialakítani és bevésni, hogy ébredés után nem a játékaihoz megy oda, hanem nekiáll öltözni, készülni. Mondjuk nem írta a kérdező, hogyan sikerült ilyen hacacárét beletenni a reggeli készülődésbe. Mert ez a folyamat valamikor elkezdődött!

Tényleg, óvodában ez nem volt gond? Hát akkor is nagyjából időre kellett odaérni, meg gondolom te is időre mentél munkába.

2022. jan. 13. 13:51
 70/76 anonim ***** válasza:
73%

64

Lànyomnàl működik

Ha mondom neki, hogy ha most indulunk akkor lesz idő bemenni a zöldségesbe vag akàr a boltba..

Ha nem, akkor csak hazarohanunk..

Vagy ha hazaérünk lesz ebédig idő egy könyvre/ mesére.. amúgy nem..

Persze van amelyiknél nem megy, de nálunk a jutalmazás bevált.

2022. jan. 13. 14:00
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!