Reggeli suliba indulás alsóban. Tippeket kérek, hogyan készüljön el időre, mert annyi ideget nyelek hogy rá fog menni az egészségem. Hogy csináljátok?
Az mióta megszégyenítés, hogy ha tököl, elkésik? Az lenne a megszégyenítés, ha egy szál bugyiban küldenéd iskolába. Aki nem készül el időben, az elkésik, ez természeti törvény, nem megszégyenítés. Mi lesz a következő? Hogy bántalmazásnak számít az, ha az eleső kisgyerek felhorzsolja a térdét?
De ha ennyire jól akarod csinálni, és óvni akarod, olvasgass egy kicsit arról, hogy a napi szintű üvöltözés milyen kárt okoz a gyerek lelkében. Vannak országok, ahol az, amit te saját bevallásod szerint minden reggel lerendezel, már bántalmazásnak számít.
Kérdező, láttál már olyat a játszótéren, amikor egy gyerek nem akar hazamenni, a szülő meg csak lohol utána és ismételgeti, hogy de most már tenyleg indulni kell?
persze, olyankor is adni kell egy matricát, hátha hazaindul :D
De mégis elmegy az idő azzal, amit csinál, és azért csinálja, mert te hagyod és nincs annyi tekintélyed, hogyha azt mondod, nincs rajzolás, akkor nincs rajzolás! Rosszindulat nélkül. Tudom, milyen egy gyerek.
Én nem jutalmaznék szerintem rossz ötlet. Meg fogja szokni, hogy azért is kap valamit, ha az alap szükségleteit kielégíti.
Gyerekoromban anyám ezt csinálta és remekül bevált. Nem öltöztem fel? Pacuha voltam, rajtam röhögtek. Elkéstem? Egyest kaptam. Hidd el, megtanultam.
Mondd el a kislánynak, hogy az ő felelőssége, hogy odaérjen az iskolába. Egyszer beszéljétek végig, milyen feladatai vannak reggel, készítsen hozzá magának akár egy rajzos "menterendet", ami mellé odaírja, mivel mikorra kell elkészülnie.
Azt is megbeszélhetitek, hogy te mivel segítesz neki. (Felébreszted reggel, este segítesz kikészíteni a ruháját, 1-szer figyelmezteted, ha úgy látod hogy késésben van a tervéhez képest, ilyesmi.)
És innentől hagyd rá a dolgot. A tanítóval is egyeztethetsz, mondd el, hogy most a reggeli készülődés gyorsításán dolgoztok, előfordulhat, hogy néhányszor késni fog a gyerek. Ez azért fontos, mert egy normális tanító azt gondolja, hogy a másodikos, akit a szülő visz az iskolába, a szülő miatt késik el. De a ti esetetekben hasznos lenne, ha a tanító jelezné a kislánynak, hogy nincs rendben a késés.
Ha sikerül időben elkészülnie a gyereknek, nyugodtan jutalmazhatod. Ilyenkor nem azért kapja a matricát, mert megmosta a fogát, vagy felöltözött hanem mert tartotta magát az időbeosztáshoz. Ez számára most kihívás lesz, sikerekkel és visszaesésekkel, jól jön hozzá a pozitív megerősítés.
Egy alsós gyerekről beszélünk, ott nem a gyerek szégyene, vagy hibája, ha késik, vagy nincs nala q felszerelése. Ez ebben a korban q szülők feladata.
Értem, hogy bizonyos intelligencia szint alatt nehéz felfogni a pozitív megerősítés fogalmát és ezért totál kiforgatjatok.
Szerintem sok megbeszélnivaló nincs ezen. A szokást kell kialakítani és bevésni, hogy ébredés után nem a játékaihoz megy oda, hanem nekiáll öltözni, készülni. Mondjuk nem írta a kérdező, hogyan sikerült ilyen hacacárét beletenni a reggeli készülődésbe. Mert ez a folyamat valamikor elkezdődött!
Tényleg, óvodában ez nem volt gond? Hát akkor is nagyjából időre kellett odaérni, meg gondolom te is időre mentél munkába.
64
Lànyomnàl működik
Ha mondom neki, hogy ha most indulunk akkor lesz idő bemenni a zöldségesbe vag akàr a boltba..
Ha nem, akkor csak hazarohanunk..
Vagy ha hazaérünk lesz ebédig idő egy könyvre/ mesére.. amúgy nem..
Persze van amelyiknél nem megy, de nálunk a jutalmazás bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!