Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szerintetek miért viselkedik...

Szerintetek miért viselkedik így? Ez 'normális'?

Figyelt kérdés

Egyik rokon gyereke most 3 éves. Nemrég született meg a testvére.

Azt tudni kell róluk, hogy eddig az anyja seggéhez volt nőve a gyerek, lépten-nyomon együtt voltak egy kos burokban. Értsetek szó szerint. A gyerek nagyon zárkózott, még a családdal sem beszél / játszik. Ha 2 percre nem látja az anyját már ordít.

Na most megszületett a tesó. A nagyobbik nem 'engedi' hogy anyuka ellássa a babát. Pl altatni kell 3 évesen a nagyot, ringatni, mellette kell kb egész éjszaka feküdni, ha anyuka felkelne a babához akkor háború van, meg anya ne adj enni a gyereknek, nem éhes.

Múltkor pl anyuka le akarta tenni a babát az ágyba és a kisebbik kitette elé a lábát, hogy elessen a babával.

Mi lehet ennek az oka?

Nem posztom semmibe beleszólni, nem is akarok, szimplán számomra ez egy nagyon érdekes viselkedés, sok kisgyerek van a családomban, senkinek sem tapasztaltam korábban még csak hasonlót sem.

Egy pedagógus ismerős szerint lehet pszichológushoz kellene vinni a lányt.

Volt valaki hasonló helyzetben?

Mi lett a vége?

2021. dec. 23. 07:43
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

10!

Köszönöm, ez tényleg nagyon-nagyon hasznos válasz volt számomra!

A kislányt egy percig sem 'hibáztattuk' soha, tudjuk mi nagyon jól, hogy ez anyuka sara...

Sok dolgot Én is fogok tudni hasznosítani az általad leírtakból! :)

2021. dec. 23. 08:47
 12/26 anonim ***** válasza:
92%

#10 vagyok.

Még az jutott eszembe, hogy a "nagy" (aki tényleg nem nagy, teljesen igazat adok 8-asnak) nem most kezdte az óvodát? Mert akkor még nehezebb a helyzet: úgy éli meg, hogy jött a kistesó, és neki EMIATT el kell mennie minden nap otthonról, EMIATT nem lehet anyukájával, aki ugyanúgy otthon van egész nap, mint eddig.

Nálunk pl. ez is szinte egybeesett, tehát ezt is kezelni kellett. Mi jól tudtuk kezelni, de mondom, mi nagyon tudatosan, a kezdetektől bevontuk a gyerekvárásba.

Ha pedig még nem óvodás, akkor addig kéne mindezt rendbe hozni, amíg nem kezdi el, mert akkor az óvodába való beszoktatás is ezerszer nehezebb lesz.

2021. dec. 23. 08:48
 13/26 A kérdező kommentje:
De, kb egybeesett az egész.. bár nem sokat jár mert kb 1-2 napot megy, 2 hetet otthon van, mert állandóan beteg..
2021. dec. 23. 08:50
 14/26 anonim ***** válasza:
27%
Miért, kérdező, mégis mit fogsz csinálni? Hogy fogod tudni hasznosítani a válaszokat?
2021. dec. 23. 08:52
 15/26 anonim ***** válasza:
91%

Hogy mennyire gyakori a testvérféltékenység? Kb. 10-ből 10 gyereknél előjön, csak a mérték más és ebből a 3 év korkülönbség a legrosszabb.

Vida Ágit nem csípem, de ezt nagyon jól megmagyarázza, keress rá.

3 évesen már nem olyan kicsi, hogy abszolút természetesnek vegye, hogy testvére lesz, mert elég nagy ahhoz, hogy emlékezzen, milyen volt egykének lenni. És túl sokáig volt egyke ahhoz, hogy olyan könnyen elfogadja, ugyanakkor túl kicsi ahhoz, hogy ezt megfelelő érzelmekkel lereagálja. Egy 3 éves többnyire még túl sincs a dackorszakon, sőt, a java csak ekörül jön.

Ebből a szempontból teljesen rossz időzítés, amin persze ugyanúgy túl lehet jutni, de ehhez a szülőknek toppon kellene lenni.

Ami itt nincs meg.

Egyáltalán nem szélsőséges a gyerek reakciója, csak nem kezelik sehogy.

2021. dec. 23. 08:55
 16/26 anonim ***** válasza:
86%
A testvér féltékenység normális, de ebben a formában nem biztos. De mivel nagyon anyás, így vmilyen szinten érthető. Még kicsi és ebben a korban nehezen tudja kifejezni magát, kontrollálni az érzéseit. Nem tudom, hogy óvodás-e, azt nem írtad, de ha igen, akkor az is közre játszhat, hogy most kezdte, és a kistesó születése mellett neki ez így sok. De akár más dolog, változás az életében is kihatással lehet rá. A nagyobbik gyerekem 2 éves volt, amikor megszületett a kicsi. Nálunk is felütötte a fejét a féltékenység, bántotta a picit, ő is úgy viselkedett, mint egy baba. Kívülállónak kezdte érezni magát, neki ez egy váratlan fordulat volt az életében, hiszen addig ő volt a középpontban. Az is fontos szempont, hogy mennyit van foglalkozva vele. Nem igazán lehet ezt így megmondani, mennyire normális, mennyire nem, kell-e pszichológus vagy sem. Én beszéltem a védőnővel (jóban vagyunk), ő semmi pszichológiai bevonást nem ajánlott, szerinte normális volt a viselkedés. Igaz, ő még kisebb volt, csak 2 éves és ennyire nem viselkedett durván. Szerintem ha vmi probléma van vele, úgyis kiderül. És a szülők tudnak lépni az ügyben, például felkeresik a védőnőt, vagy ha óvodás, az óvodában is kimutatkozik a viselkedés zavar.
2021. dec. 23. 08:55
 17/26 A kérdező kommentje:

14!

Na látod, a tiédet pl sehogy, kár is volt ezzel időt töltened, hogy ezt ideírd :D

Segítek azért, hátha: ha elolvasod a 10-es választ, láthatod, hogy Ők miként csinálták, hasznos dolgokat írt le :)

Illetve tovább megyek: mint írtam (ha olvasol is, nem csak nézel) Mi is éppen a 2. babánkat várjuk, na így tudom hasznosítani pl a 10-es által leírtakat :D

Menj, inkább foglalkozz az ünnepekkel, mert ahogy látom ez ma neked nem megy :D

2021. dec. 23. 08:57
 18/26 anonim ***** válasza:
91%

"tudjuk mi nagyon jól, hogy ez anyuka sara..."

Apukát ki ne hagyd már a buliból!

Ha összehoztak egy másodikat, csak ott van valahol.

Neki ugyanakkora része van ebben és nélküle nem is lehet ezt megoldani.

2021. dec. 23. 09:00
 19/26 A kérdező kommentje:

15-16, köszönöm a válaszotokat! Teljesen egyetértek veletek!!

18. Igen, van apuka, aki nem szeretett volna több gyereket, mert anyuka 1 gyerek mellett (sem) tudta ellátni a háztartást, Ő pedig reggeltől-estig dolgozik, majd mezőgazdasági dolgokkal is foglalkozik és elege volt már belőle, hogy mindennap hideget és szendvicset kell egyen. Fogalmunk sincs, hogy mégis hogy vagy miért egyezett akkor bele a másodikba, de nyilván ez is a saját döntésük!! (Vagyis van tipp, építkezni akarnak, jól jönnek a támogatások) :)

Bonyolult ez az egész helyzet, nyilván tényleg a féltékenység lesz a hunyó. A félő csak az, amit az egyik válaszoló is irt, nehogy kárt tegyen véletlen a babába.

Azon pedig, hogy azt írtam 'nagy', sokan fent akadtak, nem úgy értettem, hogy Ő már milyen nagyon nagy gyerek, nem írhatok ki neveket, és mivel nem szólítom őket nevükön így valahogy meg kellett őket különböztessem. :D

2021. dec. 23. 09:04
 20/26 anonim ***** válasza:
86%
Annak alapján ahogyan eddig nevelték, kb erre lehetett számítani, semmi fura nincs ebben a viselkedésben.
2021. dec. 23. 09:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!