Szerintetek miért viselkedik így? Ez 'normális'?
Egyik rokon gyereke most 3 éves. Nemrég született meg a testvére.
Azt tudni kell róluk, hogy eddig az anyja seggéhez volt nőve a gyerek, lépten-nyomon együtt voltak egy kos burokban. Értsetek szó szerint. A gyerek nagyon zárkózott, még a családdal sem beszél / játszik. Ha 2 percre nem látja az anyját már ordít.
Na most megszületett a tesó. A nagyobbik nem 'engedi' hogy anyuka ellássa a babát. Pl altatni kell 3 évesen a nagyot, ringatni, mellette kell kb egész éjszaka feküdni, ha anyuka felkelne a babához akkor háború van, meg anya ne adj enni a gyereknek, nem éhes.
Múltkor pl anyuka le akarta tenni a babát az ágyba és a kisebbik kitette elé a lábát, hogy elessen a babával.
Mi lehet ennek az oka?
Nem posztom semmibe beleszólni, nem is akarok, szimplán számomra ez egy nagyon érdekes viselkedés, sok kisgyerek van a családomban, senkinek sem tapasztaltam korábban még csak hasonlót sem.
Egy pedagógus ismerős szerint lehet pszichológushoz kellene vinni a lányt.
Volt valaki hasonló helyzetben?
Mi lett a vége?
Érdekes.
Sem nálunk nincs és nem is volt ilyen, sem a rokonság többi tagjánál, pedig ott már van, ahol hárman is vannak testvérek.
Enyhén autista is lehet, plusz határtalan féltékenység. Mindenesetre vele ne hagyja az anyuka egyedül a kicsit, mert képes és kárt tesz benne.
Feltétlenül és sürgősen pszichológushoz kell vinni a nagyobbikat.
Az átmeneti féltékenység normális. A szülők feladata felkészíteni a kistestvér érkezésére, hogy együtt várják. Pl. azzal, hogy ő is kap egy
kis csecsemő babát, kis babakocsit, ruhácskákat, ő is öltöztessen, etessen, sétáltasson, stb. Aztán bevonni minden teendőbe a korának megfelelően. Együtt is lehet szoptatni, üljön a mama mellett, beszélgessenek, stb.
De ez már nagyon súlyos.
Köszönöm 3-mas a hasznos választ!! Én is hasonlóképp gondolom, de nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatban, így aztán nem tudom én gondolom-e túl.
De normálisnak nem igazán tartom.
Ja, és ez a baba dolog tényleg egy nagyon jó ötlet, ezzel csak az a baj, hogy az anyja hogy is mondjam, fiúnak neveli a lányt.
Gondolok itt arra, hogy mi pl nem egyszer akartunk már ilyen-olyan babát venni neki, de mindig vissza lett utasítva, mondván nem szereti a babákat. (Sose láttunk náluk még egy barbiet se).
Állandóan kocsizik, most meg hirtelen gördeszka kell(ene) neki. Nincs ezekkel baj, de azért szerintem nem lenne gond,ha valaki vehetne neki egy babát, lehet megszeretné, viszont amíg nincs, azt se tudja milyen.
Egek! Be ne zárjátok azért diliházba. :D
Az önjelölt diagnoszták nagyon veszélyesek.
Ebből a történetből csak egy valami biztos, hogy a szülők felkészülés nélkül vállaltak másodikat. Lett volna min. 9 hónapjuk, hogy bevonják apucit az életükbe, de nem tették meg és most a teljesen természetes érzést, miszerint "anya eddig csak az enyém volt, ezt nem értem", letudják annyival, hogy biztos dilis a gyerek.
Hát nagyon szomorú.
Nem tudom, ki vagy a történetben, de anyukanak (és neked) azt kellene legelőbb tudatosítania magában, hogy egy 3 éves NEM NAGY.
A "visszababásodás" jelensége is teljesen normális.
Valahogy úgy kellene elképzelned, hogy a férjed egy nap hazaállítana egy másik nővel, hogy na innentől velünk lakik, fogadd el, vele foglakozom.
7! Ahogy írtam is, itt a probléma nem az, hogy kocsizik, hanem hogy anyuka nem engedi, hogy pl babát vegyen neki bárki, ezáltal azzal is játszhasson. :)
8. Én 'csak' egy rokon vagyok, mint említettem nincs ebbe beleszólásom, ha lenne se folynék inkább bele a dologba, szimplán érdekelt ez mennyire gyakori jelenség, hiszen a család többi tagjára ez egyáltalán nem jellemző, így nálunk jelenleg 4-ből 1 az állás :D
Illetve mi is most várjuk a második babánkat, bár mi tudatosan úgy neveljük, vagyis próbáljuk a fiamat, hogy nem csak anya létezik, így nyilván ragaszkodunk egymáshoz, hiszen ez a normális, de nem esik kétségbe ha nem vagyok 2 centire tőle :D
6-ossal értek leginkább egyet.
A többiekkel részben.
Először is: anyuka nagyon elcseszte az első 3 évet, hogy nem szoktatta hozzá a kislányát, hogy rajta kívül is van élet a világon. Ha valakinek itt pszichológusra lenne szüksége, az pont az anyuka lenne, mert nyilván neki az érzelmi szükséglete, hogy valaki számára fontos, sőt nélkülözhetetlen legyen (ennek mélyebb okai vannak).
A kistesó nem csak úgy megszületett! 9 hónapig növekedett az anyukája hasában! Mennyire volt felkészítve a kislány a testvére érkezésére? Szerintem semennyire. Jó esetben a család együtt várja a kisbabát, és a várakozás részese a meglévő gyerek is. Mi pl. a kezdetektől bevontuk a kisfiamat a testvére érkezésébe. Ahogy nőtt a feleségem pocakja pl. a kisfiam is beszélt hozzá, énekelt a még meg sem született kistestvérének, megfoghatta a feleségem hasát, érezhette ahogyan mocorog benne.
A szobában kialakítottuk a kistestvér helyét, mutattuk a ruhákat, holmikat, amiket neki vettünk.
Szó szerint részese volt a fiam az örömteli várakozásnak!
Még ebben a helyzetben is várható testvérféltékenység (nagyon enyhén nálunk is volt/van), de a kérdező által írt szélsőséges helyzetben nem csodálom, hogy a testvérféltékenység is felfokozott.
Most mit lehet tenni?
Először is az apuka legyen jobban bevonva. Csináljon kettesben programokat a nagyobb gyerekkel. De anyuka is naponta legalább fél órát legyen úgy a naggyal, hogy a kicsivel nem foglalkozik, hanem KIZÁRÓLAG a naggyal.
Talán javul a helyzet. Ha tartósan ilyen marad, akkor nekem sincs jobb ötletem, mint pszichológussal rendbe tetetni azt, amit a szülők elrontottak. Szinte bizonyosan sor kerülne arra is, hogy az anyuka miért akarta nélkülözhetetlennek érezni magát első gyereke körül. Ne feledjük: a gyerek csak tünethordozó, a baj a felnőttekkel van!
A babákkal kapcsolatban: csodálom, hogy egészen kicsi korában nem lett néhány véve neki. Vannak fiúsabb játékokkal játszó kislányok, de pont, ha látja anyukáját a babával foglalkozni, lehet, hogy kedvet kapna a babázáshoz. És abban igazad van, hogy ehhez az kéne, hogy egyáltalán legyen neki.
De az én kisfiam sem babázott :DDD, mégsem volt komoly testvérféltékenység, úgyhogy babázás nélkül is kezelhetőnek kéne ennek lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!