Miért viselkedik így a másfél éves kisgyerek?
Járunk több foglalkozásra kisgyerekek közé, játszótérre is.
3 felé foglalkozáson azt látom, hogy az összes többi gyerek ott marad az anyukája mellett és 80-90%-ban élvezi a foglalkozást, az éneklést, tapsikolást, ölbéli tornát. Hagyják az anyjuknak, hogy tornáztassa őket, hogy tapsoljanak együtt vagy együtt sétálnak pl sétálunk-sétálunk... dalra.
Az én gyerekem nem ilyen. Nem tudom leültetni, folyton megy valahova, vagyis inkább szalad, és elesik. Kitépi magát a kezemből, kifordult az ölemből. Egy feladatot sem tudunk megcsinálni, egy percre nem marad mellettem.
Elkeseredtem, mert egyszerűen félek, hogy ez nem átlagos, nem normális viselkedés. A kb 20-30 gyerek közül, akit láttam a foglalkozáson, csak 1 másik gyerek van, aki hasonló, de nem ennyire erősen "önálló".
Ne keseredj el, nincs vele semmi gond. Nálunk a 3 gyerek teljesen különbözően reagált ezekre a foglalkozásokra: a legnagyobb imádta, minden feladatot (gyakorlatot) végigcsinált, a középsőt semennyire nem érdekelte, minden mást csinált, nem a faladatot és nem is nagyon engedte, hogy tornáztassuk. Sokkal önállóbb a nővérénél. A harmadik nem annyira csípi az ilyen nagy társaságokat, inkább eljátszott valamivel foglalkozás közben. :D
Azóta a legnagyobb már másodikos, a középső nagycsoportos, a legkisebb pedig most kezdte az ovit, egyikkel sincs semmilyen probléma, sem viselkedésben, sem fejlettségben.
Nem leszek túl népszerű, de pont az ilyen foglalkozásoknál tűnt fel, hogy a lányom más, mint a többi vele egykorú gyerek. Akkor mindenki csak lehurrogott, hogy ez életkori sajátosság, ennek így kell lennie. Később kiderült, hogy nekem volt igazam.
Ha úgy érzed, hogy a többi gyerekhez képest furcsa, más, akkor figyelgesd a viselkedését és státuszvizsgálaton jelezd a védőnőnek.
Szia, nem akarlak megijeszteni, mert kevés az info, de lehet az is hogy jogosan aggodsz meg lehet hogy csak eretlenebb kicsit a gyerek.Fiu?
Amúgy elkezdett beszélni? Mond igent/nemet? Egyébként van valami amit szívesen játszik veled? Ha van kedved beszélni, akkor nekem nyugodtan írj privátba.
Köszönöm a válaszokat, mindenkinek zöldet adtam.
4-es, igen, fiú. Csak azt mondja, hogy papa, mama, plusz halandzsázik. Elég jól elmutogatja a dolgokat, főleg, ha ő akar valamit csinálni. Azt nem mondja, hogy igen-nem, de bólogat és rázza a fejét, bár sokszor mindenre nemet mutat 🙂
Velem szeret bujocskát játszani, fogócskázni, hintázni, és azt imádja, ha beülhet az autóba és ő "vezet" (tekeri a kormányt és nyomkodja a gombokat), még felfedezi az autót. Ezzel akár fél órát is elvan.
4-es vagyok, ezek mind biztató dolgok! Lehet kicsit lassabban érik a figyelme.
Papa/mama az a ti megszolitasotok? Már játszik kisautokkal, vagy kis állatokkal? Szokott neked hozni fűt fát bogarat? Van valami más ami esetleg aggaszt vele kapcsolatban?
A papa-mama mi vagyunk a férjemmel és a nagyszülők is. Nincs ránk külön szava, azt nem mondja, hogy anya vagy apa.
Az autókat szereti, de nem igazán játszik velük. Néha egyet-egyet tol rajta, aztán annyi. Kisállatokkal egyáltalán nem játszik. A formabedobóval szokott játszani, ha én is leülök vele, vagy karikatornyot épít. De csak ha van ott vele valaki.
7-es, én nem azt látom, hogy riadtan vagy szófogadón csinálja a gyerek a tornát, hanem hogy tetszik neki, hogy az anyukája foglalkozik vele. Tök jól elvannak, élvezik a játékot. Az én gyerekemet néha mintha a testi kontaktus is zavarná, pl nem ad puszit egyáltalán.
És persze örülök, hogy élénk, de fizikailag és pszichikailag is fárasztó, hogy mindig azt nézzem, hol van, mit csinál. Ma pl ahogy meglátta a többi gyereket, anyukát, rögtön szaladt az ajtóhoz, nyitotta a kilincset, hogy már megy is kifelé. Aztán a függöny mögött bujocskázott velem, na azt tök élvezte, kacagott nagyokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!