Miért viselkedik így a másfél éves kisgyerek?
Járunk több foglalkozásra kisgyerekek közé, játszótérre is.
3 felé foglalkozáson azt látom, hogy az összes többi gyerek ott marad az anyukája mellett és 80-90%-ban élvezi a foglalkozást, az éneklést, tapsikolást, ölbéli tornát. Hagyják az anyjuknak, hogy tornáztassa őket, hogy tapsoljanak együtt vagy együtt sétálnak pl sétálunk-sétálunk... dalra.
Az én gyerekem nem ilyen. Nem tudom leültetni, folyton megy valahova, vagyis inkább szalad, és elesik. Kitépi magát a kezemből, kifordult az ölemből. Egy feladatot sem tudunk megcsinálni, egy percre nem marad mellettem.
Elkeseredtem, mert egyszerűen félek, hogy ez nem átlagos, nem normális viselkedés. A kb 20-30 gyerek közül, akit láttam a foglalkozáson, csak 1 másik gyerek van, aki hasonló, de nem ennyire erősen "önálló".
7 nincs semmi baj azzal ha egy gyerek kicsit elevenebb, nyuzsibb! Viszont ez a magatartás jellemző bizonyos eltereseknel is, ezért kérdeztem meg pár dolgot a kerdezotol.
Nekem egy ilyen ringató foglalkozást követően feltűnt meg sok más is. Aztán hallgathattam sokáig hogy ne aggodjak az ő gyereke is pörgeti az autók kereket meg nem ül le egy percre sem meg amúgy is ne aggodalmaskodjak. Mivel ez kétségbeejtő érzés volt azóta mindenkit komolyan veszek mert ahany lekezelő privát üzenetet is kaptam meg itt a gyakorin ahol fel mereszeltem tenni egy aggódó kérdést ... És ide is azért jöttem mert még a gyerekorvos is engem akart pszichológushoz küldeni.
Pl add adhd vagy autizmus.
De ezen a fórumon nem szabad ezt leírni, mert valamiért ez a mumus. (2006-os angliai statisztika: 100000 gyerekbol 389 -nel diagnosztizaljak a gyerekkori autizmust. Ma Magyarországon kb 90000 gyerek születik évente)
Autistának semmiképpen sem gondolom. Adhd vagy egyéb lehet, amiatt aggódom, igen. Azt is tudom, hogy egy ilyen kicsi gyereket senki nem fog diagnosztizálni, szóval csak magamban rágódom, a rosszabb napokon.
De bevallom, tényleg rosszul esik azt látni, hogy a többi gyerek milyen nyugodt, kezes bárány, milyen jól irányítható.
Akiknek hasonló volt a gyerekük kiskorában azoktól kérdezem, hogy nem volt gond, amikor közösségbe, bölcsibe vagy oviba került?
Az én fiam is ilyen volt. Mintha kicsit másképp észlelné a dolgokat, mint az átlagos gyerek. Nem élvezte a mondókázást, esetleg otthon a lendületesebb mozgásokkal járó lovagoltatós, hátraejtős, csikizős játékokat lehetett vele csinálni. De az ujjacskáit hajtogatni (Ez elment vadászni...), arcát simogatni sose hagyta. Sőt, a kiságyban is sokszor úgy aludt el, hogy egy ideig lehetett simogatni, aztán elmászott a túlsó sarokba. Az éneklést kifejezetten utálta, mikor megtanult beszélni, mondta is "anya ne énekelj!". A mai napig állítja, hogy őt zavarja a madárcsicsergés, idegesítő összevisszaságnak hallja, ami nekem gyönyörű rigófütty.
Későn kezdett beszélni, nemcsak a kifejező beszéde, hanem a beszédértése is elmaradt.
Későn (két év felmentés után) kezdte az iskolát, alsóban komoly nehézségei voltak az írással, idegen nyelvvel. 6-7. osztályra küzdötte le az elmaradásait, most már gimnazista, jól tanul.
Az én másfél éves kisfiam is pont ilyen, én is aggódom.
Soha nem tud 2 percig meglenni egy helyen, vagy 2 percig egy valamivel foglalkozni. Ha lemegyünk a játszótérre, 2 percet el van, aztán menni kell, amerre a szem ellát. A kezét nem engedi fogni, ha megfogom, akkor leül vagy lefekszik a földre. Anyukám kertes házban lakik, mikor megyünk hozzá, ott sem elég neki az udvar, folyton sír a kapuban, hogy ki akar menni. Túlságosan érdeklik az autók, mindegyikhez oda kell menni, meg kell nézni, itthon is csak autókat tologat szinte, berreg nekik, van, hogy pörgeti a kerekeket. Ha szóba hozom, hogy szerintem ez nem normális, akkor én vagyok a szar anya.
17 úgy sajnálom hogy mindenkinek végig kell ezen menni... És aztán meg itt a gyakorin is lepontoznak. És magadban kell orlodni, mert mindenki felhaborodik hogy hogy gondolhat ilyet bárki a gyerekekről ...
Persze még ne keseredj el simán lehet hogy lekattan az autókról és kicsit aktivabb fiucska lesz belőle. 16-os története kifejezetten reménykeltő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!