Hogy viselitek, hogy a gyereketek mindent tönkretesz?
Próbált ki esetleg hogy megmutatod neki mivel mit kell csinálni és bevonni a feladatba. Pl mosogatoszerrel mosogatni a maga kis módján.
Lehet unatkozik. Jobb nem jut eszembe
Az én kislányom 2 éves korában szerencsére nem volt ilyen. Eljátszott egy helyben :).
Tudom, szerencsém volt.
Ma már lassan 5 éves, de olyan, mint én (voltam). Vigyáz mindenre, még a gyurmát sem keveri össze.
De tudom, hogy sok kicsi ilyen. Minden elismerésem, hogy oda tudsz figyelni rá!
De miért mászhat fel az asztalra? Én ezt nem értem, nem te vagy az első szülő, akinél látom, hogy kontroll nélkül mindenre mászik a gyereke. A játszótéren majd mászhat, otthon nem. Könnyebbik út: amit féltesz, azt tedd máshová, zárd el, vagy találj helyette olyan alternatívát, amit ha feldönt, akkor sem törik szét. Nehezebbik és fárasztóbb út: mindent úgy hagysz, ahogy van, és arra tanítod, hogy használja helyesen a dolgokat, ha olyat tesz, amit nem szabad, büntetést kap.
Ha kinevet, mikor rászólsz, azt jelenti, hogy nincs előtte tekintélyed.
Már nagyon kicsi korában is jeleztem a lányom felé, ha olyat csinált, ami nem tetszett, két évesen már elég nagy volt, hogy értse a büntetést. Ha túlfeszítette a húrt, mehetett a sarokba hisztizni. Volt, hogy minden héten ott ácsorgott, sőt, azt is tudta, és tudja a mai napig, hogy bárhol találok neki egy szuper sarkot, ha nem tud viselkedni.
Most van a dackorszakban, büntisarkot leszámítva bevezettem bizonyos jó dolgok megvonását, ha nem fogad szót, ez is elég hatásos. Ha jól viselkedik, azt is mindig kiemelem, és díjazom, akár szavakkal, akár valami apró meglepetéssel, aminek tudom, hogy örülni fog. Eljutottunk odáig, hogy megkérdezi, hogy hozzányúlhat-e egy adott tárgyhoz, és igyekszik rájuk vigyázni. Ő viszi sokszor a porcelán tányért, bögrét a konyhába, még sosem törte össze őket, de a játékait sem. Ha valami leesik, felveszi, ha felborul, felállítja. A lakásban egy helyre mászhat fel, és az az ágy. Nincs széken-asztalon-szekrényen ácsorgás, azok nem arra valók. A férjemmel szigorúak vagyunk, de mindig visszük olyan helyre, ahol aztán kiélheti magát.
Igen, rá kell szólni, de ha erre nem hallgat, akkor lépni kell a következő szintre. Elvenni a nála lévő tárgyat, büntetést kiszabni rá, tehát ne azt érezze, hogy az anyja feladja, mert belefáradt, ő meg élheti világát, hanem komolyabb korlátot szabni, akkor is ha hiszti van, ha nem akarja, ha fáradt, ha huszonötször kell berakni a sarokba, mert mindig elmegy onnan. Értse meg, hogy a viselkedése nem elfogadott. Fontos, hogy az apja is ugyanazt mondja, amit te, a gyerek előtt mindig egyet kell értenetek a nevelésében, ha nézetkülönbség van, azt akkor kell megbeszélni, ha ő nincs ott.
Minden gyerek más, van, akit könnyebb irányítani, van akit nehezebb, de most van az a kor, amikor a leginkább terelhetőek. Tudom, hogy fárasztó, de muszáj nála megtalálnod a megfelelő nevelési módszert. Ajánlom Jo Frost könyveit, vagy a Szuperdada sorozatot, sok tanulságos esetet látni benne.
2éves, tök aktív, eleven "rosszgyerek" a fiam.
1x maszott fel az asztalra, összevesztem vele, elmagyaráztam nem szabad, azota meg se próbálta.
1dolgot nem tört még el eddig direkt.
Én is azt gondolnám, a fegyelmezéseddel van valami baj. Hogy kiröhög.
Nálunk is, ha rossz, akkor megy a büntiszékre 2 percre. Feláll elöbb, kezdjük előről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!