Nem értünk egyet a férjemmel (biciklizés témában?
Egy közepes méretű városban lakunk. Az egész várost behálózza bicikliút, nagyon jó, minden megközelíthető biciklivel.
Én onnantól, hogy az első gyerekem tud ülni bicikliülésben, mindenhova így megyünk. (Persze hidegben, esőben, ha sietni kell valahova nem, akkor autó.) Nekem ez egy program, időtöltés, testmozgás, levegőn vagyunk. Boltba, mamákhoz, játszótérre, piacra, mindenhova így megyünk.
Mikor egy gyerek volt, mögöttem ült. Aztán meglett a második, és a nagyobb már önállóan tudott mögöttem biciklizni, a kisebb ült mögöttem. A kisebbel elkövettem azt a hibát, hogy ülés nélkül is, sokáig ült mögöttem, úgy mentünk (könnyebb volt, hogy egy gyerek jön külön biciklin), és kb csak féléve jön ő is külön. 6 és 8 évesek.
Eddig semmi gond nem volt. A férjem nem ment velük biciklizni. Ha mégis együtt mentünk négyen, akkor a két felnőtt között ment a két gyerek.
Na és most jön a lényeg! Az utóbbi időben, rájött a férjem hogy tényleg jó időtöltés a bicikli, meg most ugye sok lehetőség kimozdulni nincs. Ő is viszi biciklizni őket, és én ilyenkor majd megbolondulok.
Úgy mennek hogy a "nagy" (8éves!) megy elől, aztán a kisebb, majd ő hátul.
Hát mi nem! Kb 6 éve nem így mennek velem! Én elöl, aztán a kisebb, aztán a nagyobb. Nagyon szépen tudnak jönni, távolságot hagynak, út szélén mennek, figyelnek arra, ha szólók, hogy lassítok, szólnak ha meg kell állni.
A férjem nem hajlandó így menni velük, pedig a gyerekek is kérik.
Nem is látja be az útkereszteződést!
Ha a felnőtt megy elől, minden egyértelmű. Megállunk, ha kell, nem állunk meg, ha nem kell. Nem kell ordítozni, hogy merre menjünk. Szerintrm balesetveszélyes. Mind a ket gyerekünk vígan ki tud gurulni egy autó elé úgy hogy ő végignézi hátulról! A 8 éves gyerekem kkncentráló képességén múlik hogy épségben hazaérnek-e a húgával. Döbbenet és felháborít!
Már arra is gondoltam hogy elviszem anyámékhoz a biciklijüket és inkább megyünk autóval. Nem látom a megoldást. Nem hajlandó úgy csinálni a férjem ahogy mondom.
Ha attól kell félni, hogy a 8 éves olyan szinten bambul el, hogy még a szülői figyelmeztetés sem zökkenti ki, akkor viszont nem kéne még erőltetni az önálló biciklizést, ellenben a figyelemzavar miatt fontos lenne szakember jelenléte.
Viszont én azt gondolom, hogy egyszerűen túlaggódod, plusz berögzült nálad egy rossz szokás, és nem tudsz mit kezdeni az ellenérvekkel.
Bízz annyira a férjedben, hogy nem fogja halálos veszélybe sodorni a saját gyerekeit, sőt, fog tudni időben szólni is.
Azért is írtam ki a kérdést mert próbálok nyitott lenni! De továbbra sem mondtatok semmit, ami érhetné hául őket, ami elől nem!
Utolsó! Amikor nekem volt kicsi gyerekem, a 8 éves olyan nagynak tűnt. Nem tudom neked mekkora a gyereked, de majd rájossz, hogy figyelem zavar nélkül is lehet hogy elvonja valami a figyelmet, sot! Autobaleset? Vajon hany szazleka lehet a figyelmetlenseg??? Felnottkorban! Nem 8 eveskent!
Irjatok ezt a figyeles dolgot! De nem irjatok mit kellene annyira figyelni! (Amugy figyelek hatrafele, nem vagyok lusta hatrafordulni!)
Amugy olyat nem szoktatok latni hogy anyuka uvoltve megy oda az elol biciklizo gyerekhez hogy "mondtam h allj meg!"?? Na mi sosem mentünk igy...
Ha a gyereke mennek elöl, akkor kb 2-3 m-rel vannak max. elörébb, annyit minden felnött át tud tekinteni elöre is.
Ha elöl vannak a gyerekek, akkor természetesen elötte meg kell velük beszélni, hogy keresztezödés elött megáll minden esetben, és megvárja a szülöt.
Ha a gyerek hátul van, nem vezsed észre, ha elesik, vagy bármi nehézsége van a biciklivel, vagy söt akár valaki el is rabolhatja, mire észreveszed, hogy berántotta egy autóba.
Ha te mégy elöl, a keresztezödségben mögötted is elüthetik, a különbség az, hogy így nem is veszed észre, nem tudod figyelmeztetni a veszélyre, mert hátul nincs szemed.
Egyértelmüen e férjednek van igaza, és elég baj, hogy a gyerekeket rossz módszerre szoktattad, és ezzel veszélyezteted öket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!