Pozitív nevelés. Én csinálom rosszul?
Sziasztok. Van egy 2 éves lányom, akit a kezdetektől a pozitív nevelés elvén nevelek. De egyszerűen nem sikerül semmi. Amíg még kisebb volt, legyintett és úgy voltam vele, hogy még kicsi, nem érti és próbálkoztam tovább, de már 2 éves, megért mindent, még sem ér semmit a pozitív nevelés, csak ha rákiabálok. Mondok pár példát.
Körömvágás. Próbálom elmagyarázni neki, hogy le kell vágni a körmeit, hogy szép és csinos legyen, ne bántsa magát meg másokat. Odaadja a kezét nagy nehezen, de az első vágás után elrántja. Pedig nem fáj neki, nem úgy vágom. Megdícsérem milyen ügyes volt, milyen szép lett a körme, stb. Megint félóra magyarázás, hogy megint elrántsa 1 vágás után.
Ha rákiabálok, hogy maradjon már nyugton míg levágom a körmét, nem fog fájni, 5 perc alatt túlesünk rajta.
-Evés. Szétdobálja az ételt, én nyugodt hangon mondom neki, hogy ilyet nem szabad csinálni, mert csúnya lesz a szőnyeg, anyának sokat kell takarítania, nem tudunk majd sokat játszani. Csinálja tovább. Rákiabálok, hogy ne dobálja szét az ételt és maradjon nyugton amíg eszik, egyből tud szépen enni.
Alvás: mesét olvasunk, összebújunk, szeretgetem, majd mondom neki, hogy itt az ideje az alvásnak. Erre elkezd őrjöngeni. Megkérem többször hogy feküdjön le, mert anyáék is szeretnének pihenni. Tovább örjöng. Rákiabálok, lefekszik, és nyugton marad.
Tudom, hogy félelemből teszi, pedig soha nem bántottam, csak megijed a nagy hangtól, tudom, hogy az eszköztelenek módszere a kiabálás, de egyszerűen mit tegyek, ha a pozitív nevelésre nem reagál pozitívan?
Teljesen tanácstalan vagyok, mert én szeretném jól nevelni, szeretném, ha lenne közöttünk kötődés, megbízna bennünk, és nem csak félelemből működne együtt. De ha 2 év alatt sem reagál pozitívan, akkor mikor fog?
"Először is, egy kétévesnek annyi memóriája van mint egy aranyhalnak.."
Inkább szelektív akkor az a memória. Nagyon jól tud sok mondókát egy 2 éves vagy arra is emlékszik ha előző nap állatkert, kirándulás stb lett ígérve. Pont a büntetést ne tudná miért kapta??
ez szánalmas. Manapság tényleg így nevelnek pfff
anno nekem ha azt mondták ezt és ezt tedd akkor nem volt mese és ha hisztiztem arc mosást kaptam (és nem , nem félek a víztől:P ). Életemben egyszer kaptam pofont és naaaagyon megérdemeltem és egyből tudtam, hogy rosszat tettem.
Most komolyan azzal hogy másik távirányítót nyomogathat, nem változtattad meg a tevékenységet. Szimplán NE nyomogasson semmilyen távirányítót pont.
Ne válasszon fogkefét, mert ebből levonja (mert ugye nem buta a gyerek) hogy ő dönthet szinte mindenben, akkor meg minek hallgatna rád? ha nem mos arcot erőszakkal megmosod, így legközelebb elmegy a kedve az ellenkezéstől. Erélyesen ellen kell állni és ne merd ezt pozitív nevelésnek nevezni, onnantól hogy kiabálsz szimplán egy sima, ostoba szülő lettél.
Bocs, de ez nem nevelés, ez ráhagyás. 2 gyermekem van. Vannak szabályok, határvonal amit ha nem tartanak be következményei vannak. Ha nem pakolnak el, nincs estimese pl, a nagynak van gondolkodó szék mint az oviban. Utána megbeszéljük a helyzetet miért nem volt helyes, miért kell megcsinálni amit mondok vagy kérek ect. Ha kell rácsapok a kezükre.
Van ismerősöm aki ugyan így neveli a 2 évesét mint te. A gyerek már most kiröhögi. Az a baj, hogy egy 2 évestől 5 éves szintet vársz el felfogásban és érzelmi intelligencia szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!