Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pozitív nevelés. Én csinálom...

Pozitív nevelés. Én csinálom rosszul?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Van egy 2 éves lányom, akit a kezdetektől a pozitív nevelés elvén nevelek. De egyszerűen nem sikerül semmi. Amíg még kisebb volt, legyintett és úgy voltam vele, hogy még kicsi, nem érti és próbálkoztam tovább, de már 2 éves, megért mindent, még sem ér semmit a pozitív nevelés, csak ha rákiabálok. Mondok pár példát.

Körömvágás. Próbálom elmagyarázni neki, hogy le kell vágni a körmeit, hogy szép és csinos legyen, ne bántsa magát meg másokat. Odaadja a kezét nagy nehezen, de az első vágás után elrántja. Pedig nem fáj neki, nem úgy vágom. Megdícsérem milyen ügyes volt, milyen szép lett a körme, stb. Megint félóra magyarázás, hogy megint elrántsa 1 vágás után.

Ha rákiabálok, hogy maradjon már nyugton míg levágom a körmét, nem fog fájni, 5 perc alatt túlesünk rajta.

-Evés. Szétdobálja az ételt, én nyugodt hangon mondom neki, hogy ilyet nem szabad csinálni, mert csúnya lesz a szőnyeg, anyának sokat kell takarítania, nem tudunk majd sokat játszani. Csinálja tovább. Rákiabálok, hogy ne dobálja szét az ételt és maradjon nyugton amíg eszik, egyből tud szépen enni.

Alvás: mesét olvasunk, összebújunk, szeretgetem, majd mondom neki, hogy itt az ideje az alvásnak. Erre elkezd őrjöngeni. Megkérem többször hogy feküdjön le, mert anyáék is szeretnének pihenni. Tovább örjöng. Rákiabálok, lefekszik, és nyugton marad.

Tudom, hogy félelemből teszi, pedig soha nem bántottam, csak megijed a nagy hangtól, tudom, hogy az eszköztelenek módszere a kiabálás, de egyszerűen mit tegyek, ha a pozitív nevelésre nem reagál pozitívan?

Teljesen tanácstalan vagyok, mert én szeretném jól nevelni, szeretném, ha lenne közöttünk kötődés, megbízna bennünk, és nem csak félelemből működne együtt. De ha 2 év alatt sem reagál pozitívan, akkor mikor fog?

2020. febr. 12. 15:31
1 2 3 4 5 6
 31/57 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Végre egy hasznos válasz.
2020. febr. 12. 17:45
 32/57 anonim ***** válasza:
21%
Pont azt a gyereket verik otthon, amelyik a szülő egy szemöldökfelvonására vigyázzállásba vágja magát.
2020. febr. 12. 17:46
 33/57 anonim ***** válasza:
100%
És ha nem kuabálva mondanád, csak határozott hangon? Vagy/és pedig utana mondanád, hogy ha pl ledobja, akkor elveszed és nincs több. Következmény. Hiszen az életben sem fog tudni következmények nelkül élni. Pl ha gyerek fejjel elvesz valamit a boltban egy gyerek ( most nem a tiedről beszélek), anyuci meg meg tudja oldani, hogy a gyerek ne ládsa annak lehetseges következmenyeit. BADE HA FELNŐTT LESZ, a biztonsági őrt nem fogja izgatni, hofy kiskoraban nem tapasztalta meg a tetteinek következményeit. Ezt kiabálás nelkül is el lehet étni.
2020. febr. 12. 18:00
 34/57 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, telóról írok és elírtam csomó mindent.
2020. febr. 12. 18:01
 35/57 anonim ***** válasza:
19%
Bárcsak fele olyan tökéletes lennék, mint itt sokan.
2020. febr. 12. 18:24
 36/57 anonim ***** válasza:
100%
32es, érdekes..én egész életemben egyszer kaptam ki, de következetesen voltam nevelve, és bizony, ha anya felvonta a szemöldökét, akkor abbahagytam, mert tudtam hogy baj lesz. Nem, nem vert meg, hanem büntetést kaptam, a tett súlyosságának megfelelő mértékűt. Ismétlem, nem vert, még azt is egy kezemen meg tudom számolni hányszor kiabált rám, de tudtam hogy sok mindent lehet, de amire azt mondja hogy nem, és megtettem, annak következményei lesznek.
2020. febr. 12. 18:37
 37/57 A kérdező kommentje:

33, persze ez működik is, hogy el veszem az ételt előle és nincs több. Vagy ha dobálja a játékot elveszem tőle. De most milyen következménye van annak, ha nem mos fogat, vagy nem vágjuk le a körmét. Persze elrohad a foga, de azért az nem megoldás, hogy megvárom míg elrohad a foga, vagy kikarmolja a szemét.

Arra kéne valahogy rávennem, hogy működjön együtt, tanulja meg, hogy ezek a napi rutin részei, és, ha nem csináljuk meg, akkor annak hosszú távú káros következményei vannak. De hiába magyarázom neki, nem érti meg, vagy azért mert túl kicsi hozzá, vagy azért mert én csináltam rosszul valamit, nem tudom.

Azt is próbátam már, hogy ott ültem vele a fürdőbe, amíg nem mos fogat, és nem engedtem ki, de 2 óra után már én untam meg. Annak meg nem sok értelme van, hogy erőszakkal lefogom és megmosom én. Persze mikor nincs más megoldás, akkor nyílván megoldom így, de azért írtam ki a kérdést, hogy legyen megoldás, mert hosszú távon ez nem az...

Az egyik válaszoló írta, hogy mutassak példát, először vágjam le a saját körmöm, mossam meg a saját fogam, ezen is túl vagyunk, de őt ez nem érdekli, otthagy a francba, nem is figyel rám. Ilyenkor, mikor fontos dolgot akarok neki mutatni, minden fontosabb neki, mint én.

2020. febr. 12. 18:42
 38/57 A kérdező kommentje:

36, de még mindig nem írtál semmi konkrétumot, hogy mégis mivel büntetett 2 évesen, ami annyira meghatott, hogy inkább nem rosszalkodtál 😂😂

Nyílván egy 16 évest meg lehet büntetni azzal, hogy nem mehet bulizni, ha rosszak a jegyei, de egy 2 évest mégis mivel büntetsz?

Nem nézhet mesét? Egy 2 évesnek amúgysem szabadna mesét néznie, akkor se ha jól viselkedik

Nem viszed ki a játszótérre? A hiperaktív gyerekkel, aki nincs lemozgatva, csak az ellenkezőjét éred el, hogy még hiperaktívabb lesz, és méginkább rosszalkodni fog, tehát csak magaddal cseszel ki.

El veszed a kedvenc játékát? Ez oké, ha van kedvenc játéka. És ha nincs?

Az egyetlen értelmes tanács a székre leültetés volt, de azt se te írtad.

Szóval ahelyett, hogy osztod itt az észt, hogy téged milyen csodásan neveltek, és te is milyen tökéletes anya vagy, inkább konkrétumokat írjál.

Tudod... Milyen helyzetben, mit csinálsz.

Mert addig csak provokálod itt az embereket, de érdemi tanácsot nem adsz.

2020. febr. 12. 18:49
 39/57 anonim ***** válasza:
81%

kėrdező ott gond hogy ha azt mondod ,neki hogy nem jåtszhat ,akkor elkezd ugrålni az ågyon,na nålam ilyenkor közölnėm hogy nem ugrålunk az ågyon szåljon le azonal,ha nem teszi akkor bünti,ha szėtpakol unnalmåban,akkor bünttetės neki kell össze összepakolni.

jår bölcsibe ? lehet hogy jót tenne neki .szocializålodna tudná hogyha egy felnőtt nemet mond neki akkor okkal teszi .ės fogadjon szót.

2020. febr. 12. 19:26
 40/57 anonim ***** válasza:
92%
Előre is elnézést hogy ezt a példát hozom, de jól gyereket nevelni pont úgy kell, mint jól kutyát nevelni. Nagyon határozottan, AZONNAL megszabni a határokat, és soha semmilyen körülmények között nem engedni belőlük lustaságból. Ha valamit kimondtál, azt véghez is viszed. Nem hagyod rá. Ha nem így teszel a fejedre nő. Nálatok megtörtént. Innen nehéz a visszaút. De a kisszékes gyakorlat kezdetnek jó lesz. Mint hogy ha nem takarítja ki a kanapét, akkor is leülteted egy percre. Ha utána sem, meg egyre. Ez az idegek harca. Nem szabadott volna idáig jutni. Ez innentől türelem játék hogy visszaszerezd a tekintelyed.
2020. febr. 12. 19:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!