Szerintetek ez nem gond, hogy igy csinalom? (szobatisztasagra neveles)
Regota probalgatjuk mar a szobatisztasag elereset majdnem 2 eves kislanyommal. 15-18 honaposan mar elkezdtuk felmerni a kepessegeit. Szep lassan, fokozatosan fejlodunk lepesrol lepesre. Rajottem, hogy ha cipelem magunkkal a bilit a szobaba, vagy ahol vagyunk, es latja a bilit, akkor nincs baleset. Nem szol, hanem egyszeruen raul, es pisil. Ha nem latja a bilit, akkor bepisil. Puceron hagyom egesz nap, mert a bugyit nem tudja lehuzni magarol. A honap vegen lesz 2 eves a kislanyom, 15-18 honapos kora ota sokmindent kiprobaltunk, de ez valik be a legjobban.
Ma is az tortent, hogy fennhagytuk a szobaban a bilit, lementunk a nappaliba. Mar epp agyaltam rajta, hogy le kellene hozni a bilit, kerdeztem is lanyomat, de o azt mondta, hogy nem kell. Aztan elbujt es bepisilt. Tulajdonkeppen tesztnek is szantam, mert nem voltam benne biztos, hogy pusztan csak azert pisilt be, mert nem latta a bilit. Eddig ugy gondoltam, talan az is benne van, hogy stresszelem ot (kerdezgetem fel orankent, probalom ravenni, hogy rauljon) es az okozza, hogy bepisil. Kiprobaltam, hogy furdoszobaban legyen a bili es mindig kerdezgettem, de nem, ugy nem jo, nem szeret szolni.
Mas is van igy? Az udvaron kinn voltunk, s mikor mondtam neki, hogy vonuljunk el a bokor moge es ott csurgassuk ki, nem tudtam ravenni, hogy leguggoljon, ha kezembe vettem, nem volt hajlando pisilni, igy maradt az allva pisilas. Utana le kellett tusolni, mert vegigcsurgott a pisi a laban. 2x locsoltuk meg a fuvet, kovetkezo nap mar mondta az udvaron, hogy pisi (neha szol azert, hogy pisi) es akkor mondtam, hogy menjunk a bokorba, de lattam, hogy inkabb befele venne az iranyt. Bementunk, megmostuk a labat, bementunk a szobaba, ahol hagytuk a bilit es abban a pillanatban mar ult is ra es csurgott is a pisi.
Ma, ahogy volt ez az elbujasos pisi, letusoltam megint a kis labat, es nem tetszett neki, hogy nem vartam meg, hogy bemelegedjen a viz (persze nekem se tetszett volna), de direkt csinaltam, mert tudom, hogy ezt utalja es mondtam is neki, hogy ha bepisil, akkor annak ez a kovetkezmenye. Talan ha parszor megcsinalja es en parszor hideggel mosom le a labat, akkor megjegyzi. (valahol olvastam ezt a modszert, hogy sokaknal bavalik bekakilasnal, hogy akkor ki kell mosni a fenekuket es nem tetszik nekik, igy hamarabb raveszik magukat, hogy bilibe kakiljanak)
Meg csak most (par napja) kezdtem igy puceran hagyni. Vetkozni csak felulrol tud, bugyit nem tudja lehuzni. Gyakoroltassam vele a bugyi lehuzast valahogy, es ha mar jol megy, akkor hagyhatom bugyiban es akkor majd letolja a bugyijat, ha pisilnie kell?
Amikor megyunk valahova, raadom a pelust, olyankor nem is szol, hogy pisi es be is szokott neki csurogni a pelusba, de mindenhova nem tudom magammal cipelni a bilit? Ti hogy csinalnatok?
Két hete még mi is itt tartottunk 3 éves(!) fiammal! IMára éjszaka sincs pelus, stabilan szobatiszta!
1. ne erőltesd, ne stresszel ennyire a dologgal, még nincs késő semmihez, főleg, hogy a leírtak alapján nagyon jó úton haladtok!
2. A LEGFONTOSABB: ne légy mérges a balesetek miatt, ne büntesd, ne szidd!!! Nálunk abban a pillanatban oldódott meg a kérdés, hogy megérezte, hogy nem baj, ha bepisil, előfordul, meg kell tanulnia ezt is! Nagyon-nagyon fontos, hogy ne szégyenítsd meg, ne követeleőzz, mert begörcsöl tőle, és akkor tényleg gond lesz, ami most NINCS! MOndd azt, semmi baj, legközelebb szólj, rendben? De ha nem sikerül, akkor sincs gond. És éreztesd, hogy tényleg nem haragszol!
4. Nálunk a matricával jutalmazás egy-egy sikeres hadműveletért csodákat tett!
Kitartás, és légy megértő!!!
Szerintem nagyon túlbonyolítod ezt a kérdést, nehogy a visszájára forduljon, sajnos láttam már ilyen.
Miért nem vársz még 6-8 hónapot és hagyjátok el egyik napról a másikra inkább?
Nálunk úgy volt, hogy kb 2 éves korától pár hetente megkérdeztem a fiam, hogy akar-e wc-be pisilni, kakilni, a válasz vagy nem volt vagy igen, de nem ment, így megint vártam. 2 éves és 10 hónaposan igen válasz után a wc-be kakilt, másnap pisilt, harmadnap éjszakára is elhagyta a pelut, gyakorlatilag 3 nap alatt szobatiszta lett.
(unokatesóját szekálták bilivel és enyhe erőltetéssel, mondjuk inkább rábeszéléssel, csomó energia, idegesség, sírás, szomorúság ment el rá tök fölöslegesen, végül utánunk fél évvel lett szobatiszta)
Kosz, de nem stresszelek mar rajta, eppen ez az, hogy mar nem. Nem ertem, hogy mi az, amit tulbonyolitok, azert bonyolitom tul, mert tobbfele modszert kiprobaltam mar? Nem tudom, mi a bonyolultsag abban, hogy reggel leveszem rola a pelust es egesz nap puceran van...akkor hogy nez ki az, ha nem bonyolitom tul?
Es miert varjak meg 6-8 honapot, mikor bele tud pisilni a bilibe, es speciel ha latja a bilit, akkor mindig belepisil, szoval majdhogynem ramondhatjuk, hogy szobatiszta, miert kene szuneteltetnem, nem ertem:D
Inkabb te olvasd magad vissza, majdhogynem azt irod, hogy szar anya vagyok, mert szerencsetlen gyereket szobatisztasagra probalom nevelni. Szerinted mikor el akarsz erni valamit, de az egy fele modszerrel nem valik be, akkor mit kell csinalni? Feladni? Huha sok mindent elerhettel mar az eletben ezzel a modszerrel....feladom, majd...
Uristen, nehogy feljeslents, mert letusoltam hideg vizzel a gyerek labat kinn a szabadban 38 fokos hosegben...mert kabe igy allitod be, hogy ez akkora bun. Hozzateszem 10 masodpercnel biztos nem tartott tovabb a labtusolas:D
Hogy minek cipelem utana a bilit? Hogy bele tudjon pisilni. Specko most kezdte el rendesen a bilibe pisilast, bocs, hogy 2 evesen belefeledkezik a jatekba, ha nem figyelmeztetem neha ra, hogy bilibe kell pisilni. Szamunkra ez a figyelmeztetes: latja a bilit.
Valoszinu en vagyok a legkegyetlenebb anyuka, hogy mertem szegenyt kenyszeriteni, hogy 15-18 honaposan hatha szobatiszta lesz. Ilyet meg vilag nem latott, hogy valaki ilyen kegyetlen legyen.
Es kenyszeritem azzal, hogy kerdezgetem tole, hogy kell e pisilnia...
Most en csak annyira estem at ezzel a kommentemmel a lo tuloldalara, mint ahogy e a tieddel...csak hogy erezd.
Egyebkent lelkiserult a gyermekem miattam:D
Folyamatosan kiforditod a szavaimat. Egyebkent te vagy az a valaszado, akinek a gyermeke kicsit mult ket eves, es mar szobatiszta? Akkor hogy is van ez? Te azt mondod, hogy 2 evesen nem kene nyaggatni a gyereket ezzel a temaval, de te megis nyaggadtad? A nem, te nem nyaggadtad...teljesen magatol mondta, hogy "anyu, szobatiszta akarok lenni"
Ha nem te vagy az a valaszado, akkor bocs.
Arra lettem volna kivancsi, hogy masnak a gyereke is ilyen e, hogy csak akkor pisil a bilibe, ha cipeli utana a bilit. Nem tudom, ez miert gaz.
Es nem tudom, hogy onnan te hogy tudod jobban, hogy nem erett ra a gyerekem. (nem az volt a kerdes, hogy erett e, mert azt tudom, hogy igen)
Egyaltalan nem versenyzek a rokon kislannyal, itt megint kiforditottad a szavaimat. Arra celoztam, hogy nem biztos, hogy ha valaki nem tud vetkozni, az azt jelenti, hogy nem szobatiszta erett. Rengeteg 2-3 eves gyerek egyutt megy szuloevel a wc-re, de nem csak azert, mert nem tud felulni ra, vagy nem tudja megtorolni a popsijat, hanem azert is, mert a szulo vetkozteti.
A nagy konyvben megirt dolgokat nem kell szo szerint ertelmezni.
Pl a nagy konyv meg azt is irja, hogy rendszeresen ugyanabban az idoben kell kakaljon a gyerek, akkor erett. Nos elarulom, hogy egy csomo felnottet ismerek, akik nem mindig ugyanakkor kakalnak.
Meg azt is irja, hogy 2-4 orankent kell, hogy pisiljen. Rengeteg olyan lanyt ismerek, (felnott emberek mar) akik sokszor nem birjak ki a 2 orahosszat sem.
A nagy konyv irja azt is, hogy akkor erett, ha mar le tudja tolni a bugyijat.
Csakhogy a vegen osszesitve azt irja, hogy ezek kozul legtobbjenek igaznak kell lennie a gyerekre. Tehat nem torvenyszeru - meg a nagy konyv is elismeri - hogy mindnek meg kell lennie a szobatisztasaghoz.
Es leszogeznem, hogy abszolut nem eroltetem, napjaban elmondom parszor, hogy ott a bili kislanyom, ha kell raulsz. (ugyanis hiaba mondom neki, hogy szoljon, legtobbszor nem szol, hanem magatol intezkedik. De o ilyen az evesben es minden masban. Nem szereti, ha barki is segit neki. Ul az olemben es egyedul eszik.)
Nem tudom, ezen mi az eroltetes. Es miert mondod, hogy szivatom a lanyomat....ne haragudj, de azert ilyen jelzoket en nem hasznaltam rad.
Termeszetesen idovel ra akarom szoktatni arra is, hogy csak a furdoben ulunk a bilire.
Na en befejeztem a veled valo veszekedest, mert ezt megint ugy is kiforditod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!