Jól csinálom így a szobatisztaságra szoktatást?
Kisfiam 2,5 éves volt júniusban. Tegnap vettünk bilit, alsónacikat és lépcsős WC szűkítőt. Hazahoztuk, kisfiam nagy érdeklődéssel szerelte össze velünk a szűkítőt és kérte is, hogy ráülhessen. Bele is pisilt a WC-be, le is húzta a segítségemmel, megdicsértük és mondtuk neki, hogy akkor mostantól a WC-be pisilhet vagy a bilibe, ha oda szeretne. Utána mentünk fürdeni. Éjjelre még persze kapott pelust. Reggel amikor felkeltünk, kérdeztem, hogy akar-e pisilni a WC-be, mondta, hogy igen, oda is mentünk, felült, de nem jött semmi. Utána le akart mászni. Kérdeztem, hogy esetleg a bilibe? Ráült és oda pisilt is. Megdicsértem, nagyon örült, együtt kiöntöttük a pisit a WC-be, le is húztuk együtt. Utána ráadtam az alsónadrágot. Mondtam neki, hogy ha úgy érzi, hogy kell pisilni vagy kakilni, szóljon. Utána megivott egy macikávét. Kb. 15 perc múlva csendben bekakilt a bugyikába, majd szólt, hogy kaki van. Le akartam venni róla, de kisebb ellenállásba ütköztem, majd végül úgy sikerült rávenni, hogy mondtam neki, hogy dobjuk be a bilibe a kakit. Ez tetszett neki, így hagyta, hogy levegyem. Gyorsan megtisztítottam a popsiját, adtam rá egy másik bugyit és mondtam neki, hogy semmi baj, hogy a bekakilt, szóljon, ha megint érzi, hogy pisi vagy kaki jön. Ment játszani, majd a délelőtt folyamán többször megkérdeztem, hogy kell-e pisilni, de mindig kicsit olyan dacosan rávágta, hogy "Nem!" (ez mostanában szinte mindenre a válasz). Aztán jött az első bepisilés, szőnyegre ment, csak nézte, majd nagyot nevetve elrohant. Szaladtam utána, bugyit cseréltünk, mondtam, hogy nem baj, szóljon legközelebb. Na, ugyanez még kétszer lejátszódott, majd ebéd előtt kért egy pohár rizstejet, kezébe adtam és ráültettem a bilire, lett is azonnal pisi, amit megint együtt kiöntöttünk. Nagyon örült neki, Apával mindketten megdicsértük. Utána ebédelt, majd adtam rá pelust (elmagyaráztam neki, hogy alváshoz még kap pelust, de utána majd levesszük), vittük aludni (ezzel mostanság hadilábon állunk), Apa is ledőlt mellé, fél óra ugra-bugra, hancúr után lemászott az ágyról, és kiszaladt a szobából. Na, gondoltam, a szokásos menet lesz, úgyhogy Apa bealudt, mi meg kimentünk a nappaliba, nem erőltettem az alvást(az nagyon nem működik nála), majd egyszer csak szólt, hogy kell pisilni, odament a bilihez és kérte, hogy vegyem le a pelust. Le is vettem, ráült és pisilt is. Nagyon örültünk mindketten, kiöntöttük a WC-be, utána mondta, hogy akar aludni Apával, így gyorsan visszaadtam rá a pelust, bementünk és két perc múlva szundított is.
Szóval, ez volt eddig az első próbánk. Az egyik kérdésem az lenne, hogy jó irányba haladunk-e így és van-e valami, amit még tennem kéne vagy nem kéne tennem (pl. valami jutalmat adni, ha sikerült)? A másik pedig, hogy ha délután, miután felébredt, elmegyünk autóval fagyizni, akkor se adjak rá pelust? Kb. 40-50 percet fogunk autózni. Számítsak rá, hogy bepisil az ülésbe? Tegyek alá valamit? Hogy kell ezt kivitelezni? Esetleg szerezzek be leszoktató pelenkát ilyen utakra? Bármilyen építő tanácsot elfogadok. Első gyerkőc, semmi tapasztalatom, sajnos anyukám, nagymamám már nem él, így tőlük nem tudok kérdezni, a védőnőnkért meg nem vagyok oda. Szép vasárnapot mindenkinek!
Szerintem nagyon jól haladtok, amíg ő örül a sikereinek és szívesen ül a bilire, addig jók vagytok :)
Én az autózáshoz adnék rá pelust, hiszen azért elég rendesen előfordulnak balesetek.(ami nem baj, hisz nagyon az elején vagytok)
Én jutalmazást nem csinálnék, az hogy mindig megdicséritek és vele örültök, az neki bőven elég!
Szia!
Nagyon ügyes a kisfiad, de ne várd tőle, hogy egyik napról a másikra csont szobatiszta legyen! Ez egy többé-kevésbé hosszú tanulási folyamat, napról napra jobban fog menni, de talán még pár hónap múlva is előfordulhat olykor egy-egy kisebb baleset.
Én sem vagyok túl tapasztalt, mi is csak most próbálkozunk két hete a most 2 éves és 2 hónapos kisfiammal, és már ezalatt az idő alatt látványosan fejlődött. Az első három nap mindent összepisilt, azóta egyre ügyesebben szól, vagy ha én teszem bilire, pisil. Pár napja arra is képes, hogy pl. indulás előtt mondom neki, hogy menjen pisilni, megy is, és akkor simán kibírja a sétát pelus nélkül. De ha nem, akkor mi van? Legfeljebb bepisil. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!