Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pozitív nevelés. Én csinálom...

Pozitív nevelés. Én csinálom rosszul?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Van egy 2 éves lányom, akit a kezdetektől a pozitív nevelés elvén nevelek. De egyszerűen nem sikerül semmi. Amíg még kisebb volt, legyintett és úgy voltam vele, hogy még kicsi, nem érti és próbálkoztam tovább, de már 2 éves, megért mindent, még sem ér semmit a pozitív nevelés, csak ha rákiabálok. Mondok pár példát.

Körömvágás. Próbálom elmagyarázni neki, hogy le kell vágni a körmeit, hogy szép és csinos legyen, ne bántsa magát meg másokat. Odaadja a kezét nagy nehezen, de az első vágás után elrántja. Pedig nem fáj neki, nem úgy vágom. Megdícsérem milyen ügyes volt, milyen szép lett a körme, stb. Megint félóra magyarázás, hogy megint elrántsa 1 vágás után.

Ha rákiabálok, hogy maradjon már nyugton míg levágom a körmét, nem fog fájni, 5 perc alatt túlesünk rajta.

-Evés. Szétdobálja az ételt, én nyugodt hangon mondom neki, hogy ilyet nem szabad csinálni, mert csúnya lesz a szőnyeg, anyának sokat kell takarítania, nem tudunk majd sokat játszani. Csinálja tovább. Rákiabálok, hogy ne dobálja szét az ételt és maradjon nyugton amíg eszik, egyből tud szépen enni.

Alvás: mesét olvasunk, összebújunk, szeretgetem, majd mondom neki, hogy itt az ideje az alvásnak. Erre elkezd őrjöngeni. Megkérem többször hogy feküdjön le, mert anyáék is szeretnének pihenni. Tovább örjöng. Rákiabálok, lefekszik, és nyugton marad.

Tudom, hogy félelemből teszi, pedig soha nem bántottam, csak megijed a nagy hangtól, tudom, hogy az eszköztelenek módszere a kiabálás, de egyszerűen mit tegyek, ha a pozitív nevelésre nem reagál pozitívan?

Teljesen tanácstalan vagyok, mert én szeretném jól nevelni, szeretném, ha lenne közöttünk kötődés, megbízna bennünk, és nem csak félelemből működne együtt. De ha 2 év alatt sem reagál pozitívan, akkor mikor fog?

2020. febr. 12. 15:31
1 2 3 4 5 6
 11/57 A kérdező kommentje:
5ös, és mit csinálsz, ha a kedves, de határozott hangnemre megmakacsolja magát, karba teszi a kezét és csak rázza a fejét, hogy a-a?
2020. febr. 12. 15:59
 12/57 anonim ***** válasza:
98%

A büntetés hiánya, aka a következmény hiánya. Persze, hogy rosszalkodik, ha nincs következménye. Rászólsz? Csúnyán nézel rá? Hülyének fog nézni.

A büntetés szükséges. És a büntetés nem egyenlő a veréssel, mielőtt megtámadna néhány ősanya. 🙄🙄

2020. febr. 12. 16:00
 13/57 A kérdező kommentje:

"Alvásnál, ha megvolt a jóéjt puszi, lekapcsoljuk a villanyt és alszunk. Ő azt csinál, amit akar, de villanyt már nem kapcsolhat. Általában dumál még magában egy ideig, majd elalszik, mivel nem válaszolunk neki."

Hát egy ilyen nyugodt gyerekkel könnyű. Az enyém olyankor nem dumál magának, hanem rángatja a kiságyat, üvölt, mint a sakál. De jó is lenne, ha csak dumálna 🤔

2020. febr. 12. 16:05
 14/57 anonim ***** válasza:
100%

A pozitív nevelés nem azt jelenti, hogy nincsenek szabályok, meg büntetés. A nevelésnek pont az a lényege, hogy van egy sziklaszilárd határ, ameddig elmehet a gyerek, de azt nem lépheti át. Ha mégis megteszi, akkor annak retorziója van (=büntetés). De ezt előre tudja.

A határon belül meg vannak választási lehetőségei.

A fiatal facsemete mellé se azért kötnek vastag karót, hogy gátolja a növekedésben, hanem hogy megfelelő irányba, jól tudjon növekedni az időjárás viszontagságaitól óvva. A nevelés határai se azért vannak, hogy gátolja a gyereket, hanem hogy a helyes mederben tartsa. De a meder fix.

2020. febr. 12. 16:17
 15/57 anonim ***** válasza:
29%

Kérdező, nem jó helyen jársz. Itt nem tartják valid nevelési módszernek a pozitív/kötődő nevelést, csak a poroszos/tekintélyelvűt.

Én is modern szemléletben nevelem a gyerekem alapvetően. De vannak bizonyos dolgok, amikben nem engedek, és ezt ő is tudja. Körömvágás, orrszívás és hasonlók. Szépen lefogom és 30 sec alatt megcsinálom. Nem sérül senki.

2020. febr. 12. 16:33
 16/57 anonim ***** válasza:
95%
Kérdező, te nem pozitívan neveled a gyereked hanem nem neveled. Az nem nevelés hogy mindent lehet, aztán látod, most meg csodálkozol hogy nem bírsz vele. Megnyugtatlak ez még csak a kezdet lesz ez sokkal rosszabb is.
2020. febr. 12. 16:37
 17/57 A kérdező kommentje:

Az orrszívásnál énis lefogom, de a körömvágás nem egy életmentő dolog, így szeretném úgy csinálni, hogy ne erőszak legyen, hanem a saját rutinja része. Hogy ugyanolyan fontos legyen a köröm ápolás, mint a fog mosás, az arcmosás, stb.

De sajnos ezekkel is harcolunk. :(mármint a fogmosás, arcmosás, stbvel. Pedig az elején nem vagyok erőszakos, nem a játék mellől rángatom ki, adok neki választási lehetőséget, hogy reggeli előtt vagy után szeretne-e arcot mosni. A rózsaszín vagy a kék fogkefével mos-e fogat.

És addig tök együttműködő amíg nem jutunk el oda, hogy meg kell csinálni. Pl kiválasztja, hogy a rózsaszín el mos fogat, kiválasztja, hogy reggeli után mos arcot. De mikor oda jutunk, hogy na akkor befejezte a reggelit, gyere mossunk arcot, akkor beszalad a szobájába, leül a sarokba és nem mozdul.

2020. febr. 12. 16:45
 18/57 A kérdező kommentje:

Sehol nem írtam, hogy nálunk mindent lehet.

Nem ugrálhat az ágyon, de van trambulinja azon ugrálhat.

Nem nyúlhat a távirányítóhoz, telefonhoz, de adunk neki rossz távirányítót, telefont amit nyomogathat.

Nem labdázhat a lakásban, de bármikor kiviszem az udvarra, ha szeretne labdázni.

A boltban csak 1 dolgot választhat magának, de az az 1 dolog az amit ő választ.

Fognia kell a kezemet amíg a játszótérre érünk.

Igen is vannak szabályok, amit betartatok, csak próbálom nem erőszakosan, hanem más alternatívát felajánlva betartatni a szabályokat. Attől még vannak, és kikérem magamnak, hogy nem nevelem.

2020. febr. 12. 16:54
 19/57 anonim ***** válasza:
87%

#13 kérdező

Nem nyugodt természetű, az elején megvívtuk és a mai napig megvívjuk a csatánkat.

De van amiből nem engedek.

Ha nem mos arcot, én pl. nem foglalkozom vele. De megmondom, hogy ha összemaszatolja a kanapét, ő takarítja ki. Megtette. Hoztam neki popsitörlőt és sikálta. Érdekes módon egy idő után magától is megy vezényszó nélkül. Beépült a tudatába, hogy menni kell, mert különben összemaszatol dolgokat.

Mindig hagyok neki választási lehetőséget. Nem muszáj megcsinálnia amit kérek, de a következményeket viselnie kell.

2020. febr. 12. 16:56
 20/57 anonim ***** válasza:
100%

"Nem nyúlhat a távirányítóhoz, telefonhoz, de adunk neki rossz távirányítót, telefont amit nyomogathat."

Ebből ő csak azt látja, hogy egyszer játszhat a távirányítóval, máskor meg nem.

2020. febr. 12. 16:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!