Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2-3 nyelvű nevelés, mikor...

2-3 nyelvű nevelés, mikor kezdett el beszélni?

Figyelt kérdés

Hallottam, hogy a több nyelvű nevelésnél később kezdenek el beszélni.

Aki volt hasonló cipőben, hogy 3 nyelvet is hallott a gyerkőc (angol, német, magyar) mikor kezdett el beszélni, mennyire volt nehéz neki?

2019. dec. 21. 19:36
 1/3 anonim ***** válasza:
19%

A miénk olyan 9 hónapos korában. Előtte is gagyogott, de mivel nem tudott bekapcsolódni a körülötte lévők beszédébe, elkezdett hadarni mindenféle érthetetlen mondatokat, é rá következően 1-2 nap mulva már értelmes szavakat kezdett mondani.

Ami a több nyelvűséget illeti, nem feltétlenül úgy van. Egynyelvű családban is előfordul, hogy csak 3 éves korban kezd beszélni, és minden pedagógiai igyekezet ellenére is csak 7 éves korában kezd megefelően beszélni. Most, tíz éves korára viszont nyoma sincs az előző nehézségeknek.

2019. dec. 21. 20:00
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Mindkét gyerekünk 1 éves kora körül mondta ki az első szavakat, a férjem nem tud magyarul. Szépen lassan fejlődött a szókincsük mindkét nyelven. Fiunk sokáig inkább csak tárgyakat és személyeket nevezett meg, húga hamarabb kezdte az igéket használni de 2 éves korukra mindkét nyelven mondatokat mondtak, persze az ilyenkor szokásos nyelvtani "hibákkal". Amikor kettesben játszanak akkor gyakrabban beszélgetnek németül, de ha beállok játszani, átváltanak magyarra. Ha egy szó nem jut eszükbe magyarul akkor németül beleszövik a mondatba és magyar ragot is raknak hozzá, ilyenkor csak visszamondom/kérdezem a mondanivalójukat a megfelelő magyar szóval.

Sokat olvasunk, mondókázunk és remélem, hogy szépen megtanulnak majd magyarul és szívesen használják majd a nyelvet később is. Most 2.5 és 4 évesek.

Angolt csak ritkán hallanak, szerintem a Happy Birthday és a Jingle Bells dalokon kívül nem tudnak mást.

2019. dec. 21. 21:22
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
A lányom 1 éves kora után mondott szavakat, 2 éves kora körül folyékonyan beszélt. A 3. nyelv nálunk csak évekkel később jött be, de lassan ez lesz a fő nyelve. Mi a nyelvek keverését következetesen nem engedjük, ha nem jut eszébe az adott nyelven, akkor segítünk, de ki kell mondania neki is. Persze van néhány kivétel, olyan szavak, amik egy adott helyhez, szituációhoz kötődnek, vagy nem használjuk a másik nyelveken. Én korábban voltam babysitter egy 3 nyelvű családnál, ott hagyták a gyerekeket össze-vissza beszélni, ezáltal az apuka nyelve folyamatosan épült le.
2019. dec. 22. 00:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!