Szerintetek a Leventéért miért nincs akkora összefogás, mint a Zentéért? Összejöhet neki is 10 nap alatt a maradék 600 millio?
Mi pont erről beszélgettünk.. Hogy en pl Zenteek helyebe meg se probaltam volna, olyan nagy osszeg a 700millio,es raadasul ez csak egy kezeles, ettol nem fog meggyogyulni. Tenyleg csoda h osszejott.. De többször nem fog. Már 50 millios osszegnel is ugy ereznem h nem jonne össze.
Meg amugy pszichológia. Aki adott, lehet most nem tud. Aki meg nem adott ugy van vele, h nélküle is osszejon. Vaaagy mint most h csak 2 het van, úgy vannak vele h ugyse jon ossze, mit csinalnak a az összeggel? Vissza se tudják utalni, mert gondolom arra is sok penz menne el.
Én végigkövettem a Zente hype-ot, és már menet közben előkerült Levente is, akinek a szülleinek kb 100-szor mondták, hogy alaptvány nélkül nem lehet gyűjtést szervezni, de ők kb le se szarták, csak rinyáltak. Néhány nappal ezelőttig meg sem teremtették a jogi lehetőségét az adakozásnak.
Zentéék nem nyomulósak voltak, hanem felkészültek és szimpatikusak. Azt látták az emberek, hogy mindent megtesznek, ami rajtuk múlik. Levente szülein ezt nem látták. És ha a gyerek saját szülei sem hiszik, hogy segíthetnek rajta, akkor mások miért tennék?
Zente óta is van több gyerek, akiknek ugyanazok a csoportok összegyűjtöttek pénzt, tehát a Zente miatt létrejött csatornák működnek és segítenek gyerekeken.
A társadalmi felelősségvállalás szimpátia alapon működik. Egy ellenszenves parasztnak vagy egy passzív rinyagépnek nem adnak az emberek.
Sokan korábban is adakoztak, vagy jobban mondva segítetek olyanoknak, akik rászorultak, Zente kapcsán viszont struktúrába szerveződött egy nagyobb réteg és előkerült az elveszettnek hitt középosztály, amire minden normális társadalom épül.
"Nem fog összejönni,viszont gazdagok lesznek". Idéztem...
Egyébként sokkal hamarabb nem tudtak volna észbekapni,ugyanis ez a szer(szándékosan nem hívom gyógyszernek,mert ugye meggyógyulni senki nem fog tőle) csak májusban jött ki Amerikában.Mire eljutott a híre,meg az eredmények..,aztán ahogy írták is előttem,senki nem gondolta,hogy ez az irdatlan nagy összeg kalapozással is összejöhet.
És azt se felejtsük el,hogy egy alapítványt létrehozni pénz.Egy angol nyelvű kisfilmet összehozni és terjeszteni,pénz,kapcsolatok.Zente szüleinek volt mindkettő,azért ezt az anyuka sem tagadta.
Fiatalabb is a Zente,mint a Levi(uram bocsá' esetleg aranyosabb,pláne a rokkant kutyával),szóval sokrétű ez a dolog.
"Azt nem tudom megérteni, hogy egy kezelés/gyógyszer hogyan lehet 600 millió. Nem kéne adakozni, ha nem kellene (vagy legalábbis nem ennyit) egy gyógyszerért fizetni. Ennek kellene elsősorban változnia."
Jobb lenne ha nem is létezne a gyógyszer? Mert ez a másik lehetőség!
Több év kutatás, rengeteg zsákutca mire egy ilyen gyógyszert kifejlesztenek. Iszonyú költségek. És persze nyilván az egészen keresni is akar a gyártó. Ne akarjon? Oké, akkor többet soha semmit se fog kutatni, mert minek? Az jó lenne? (te egyébként ugye ingyen dolgozol?)
Az ára meg bizonyos szempontból egyáltalán nem sok: 4 millió dolgozó magyartol 150 Ft/fő Ez sok?! Egy olyan szerre ami ennyire durván sokat segít?
Mennyit költenek az emberek egy egyszerű náthára vagy akármi kisebb gyakori betegségekre? Összességében valószínűleg jóval többet, csak azt nagyon sokan veszik. Az sokszor egy olcsó gyógyszer. Ez az sma szerencsére nagyon ritka. Itt kevesen vesznek nagyon drága gyógyszert.
Kb 10 ezerből 1x fordul elő.
600 millió / 10e az 60 ezer Ft.
Tehát ha mindenki ebben szenvedne akkor elég lenne élete során egyetlen egyszer 60 ezret fizetni és a gyártó haszna ugyanez lenne, mint most.
"Viszont az a véleményem, hogy az államnak is jobban támogatnia kellene az ilyen súlyos betegségben szenvedőket."
Mindkét gyereket vastagon támogatja az állam, méghozzá a spiranza árával, ami egy alkalommal kerül kb. 23 millióba a kasszának. Elsőre adtak nekik két hetente négyet, majd utána már 4 havonta egyet. Számold ki mennyibe kerül ez. Amire kalapoztak, az nyáron jött ki amerikában, itt még nincs is.
És nagyon-nagyon ronda dolog ilyet leírni, anya vagyok én is, a gyerekem a legdrágább kincsem, de ha az érzelmeket kivesszük a matekból, ha abból a szempontból nézzük, hogy az állam számok alapján dolgozik, az eü-re költött pénze olyasmi, mint egy befektetés abba, hogy hasznos zsét termelő polgárai legyenek, akik majd ezt a befektetést visszatermelik, akkor mire megy ez a pénz? Kb. semmire. Életük végéig kell kapni azért, hogy ne haljanak meg, de amint látható ilyen irtózatos összegek és fejlesztések elköltése után is annyi az eredmény, hogy 20 percig tartja a fejét majd két évesen. Érted. Soha nem fogja visszatermelni, soha nem fog megtérülni. És mégis elbírálják egyedileg igaz, többen is vannak, de 30-40 beteg receptre kapja ezt a darabonként 23 milliós injekciót. Szorozd be a számokat és gondold át tényleg érzelmek nélkül ezt a kegyetlen megközelítést is. Azért annyira nem nagy gci az állam (regnáló kormánytól független, mindegyik így csinálja)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!