Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit tennél, ha a 13 éves...

Mit tennél, ha a 13 éves lányodról kiderülne, hogy vagdossa magát és dohányzik?

Figyelt kérdés
Jó tanuló, okos, jólnevelt, illedelmes, mindenki dícséri, több idegennyelvet is beszél, éretten gondolkodik... mégis ilyeneket csinál. Mit lehet vele tenni?

2013. dec. 30. 07:35
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

És ha a pont a nyelvtudásán vagy kiakadva, elmondhatom, hogy az apja szerb, ezért nagyon alapfokon beszéli a szerbet is, az én édesapám pedig olasz, ebböl kifolyólag folyékonyan ír és olvas olaszul.

De szerintem nem erre irányult a kérdés lényege.

2013. dec. 30. 13:21
 12/28 anonim válasza:
100%
hogy jöttél rá hogy dohányzik a lányod?
2013. dec. 30. 13:26
 13/28 A kérdező kommentje:
Mikor takarítottam a szobájában, az ágy alatt egy kis zacskót találtam, ami csikkekel volt tele.
2013. dec. 30. 13:48
 14/28 A kérdező kommentje:
És mikor a gépbe pakolva néztem át a ruhazsebeket, hogy nem maradt-e benne valami, a nadrágzsebében találtam egy öngyújtót.
2013. dec. 30. 13:49
 15/28 anonim válasza:
100%

A vagdosásnál a legfontosabb, miért teszi. Még rosszabb is lehet.

A cigiről meg mindenképpen le kellene szoktatnia, meg borzasztó egészségtelen.

2013. dec. 30. 19:47
 16/28 anonim ***** válasza:
72%

#8 Hogy a f.ba ne lehetne 13 evesen tobb nyelvet beszelni? Nekem pl alap a magyar, kb kozepszinten tudok hollandul, bar mar 4 evesen is tudtam mind a ket nyelvet, es angol alapszinten.

A 14 eves unokatesom meg 5 nyelvet beszel.

2013. dec. 30. 22:57
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Nem a nyelvtudásról van szó, nem értem, miért akad ki ezen ilyen sok válaszoló. Az én lányom is négy nyelven beszél 12 éves kora óta.

Kérdező, azt hiszem, a két dolgot - a dohányzást és az öncsonkítást is - külön kellene választani. A cigarettázást nagyon sok kamasz elkezdi, hogy hasonlítson a többiekre, a vagdosás, öncsonkítás már komolyabb dolog, ez mindig arra mutat, hogy fel akarja magára hívni a figyelmet, mert valami nem stimmel az életében. (Még akkor is, ha előttetek, szülők előtt titkolni próbálja.)

Nincs valami probléma a házaséletetekben? Ismered a kislány barátait-barátnőit? Milyen a hangulat otthon?

Ezek természetesen nem "indiszkréciós" kérdések, Neked kell ismerni a választ. Milyen a lányod kapcsolata az édesapjával? Vannak kisebb testvérei? És még ezernyi ilyen kérdést lehetne feltenni...

Mindenesetre foglalkozni kell vele, mert félő, hogy a dolog elmérgesedik a szó mindkét értelmében.

Nem szabad hagyni, hogy azzal rázzon le a lányod, hogy "nem akarok beszélni róla".

Voltál már az iskolájában például? Akármilyen jó tanuló, a tanárok esetleg olyasmit is észrevehettek, amiről a gyerek otthon nem beszél...

Mindenesetre sok türelmet, de főleg éleslátást kívánok Neked! Remélem, idővel elmúlik, mint a kamaszkor. De gyorsan cselekedni kell, mielőtt súlyosabb lépés nem következik be...

2013. dec. 31. 08:44
 18/28 A kérdező kommentje:

A férjemmel teljesen jó a kapcsolatunk... persze vannak kisebb összezördülések, de békében élünk. A lányom egyke, nincsenek testvérei. Az apjával is jóban van, bár se velem, se vele nem szokott sokat beszélni, csak felüleles témákról. Igen, voltam már benn az osztályfönökénél, annyit mondott, hogy kicsit zárkózott, de semmi különöset nem vettek észre a viselkedését. Barátai nem nagyon vannak, csak 1-2. Az egyikük szólt neki arról, hogy vagdossa magát. Véletlen észrevették a sebeket a karján.

Mikor szóba hoztam neki, zavarba jött, majd azt mondta, nem lényeges, nem akar róla beszélni.

2013. dec. 31. 16:47
 19/28 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt tanácsolom, hogy figyeld őt és akkor beszélj vele erről az egészről mikor a legalkalmasabbnak látod mikor úgy érzed, hogy megnyílik elötted! Ha meg nem szeretne beszélni róla hát akkor esetleg kérdezd meg tőle, hogy nem beszélne szivesebben erről az egészről egy pszihologussal? De ne légy erőszakos és ne erőlted a témát tehát ne ez legyen a fő téma hiszen akkor még hazamenni sem lesz nagyon kedve. A lényeg, hogy légy tappintatos vele!

Sok sikert!:)

2014. jan. 1. 11:17
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm, hogy ilyen nyíltan válaszoltál a kérdéseimre.

Ha tehát a szűk családon belül nem látsz okot a gyerek ilyen fokú elkeseredésére, távolabb kell keresni a kiváltó okokat. Nem akarok rémeket látni, hiszen az is lehet, hogy az egésznek csak mi tulajdonítunk ilyen mérvű jelentőséget, és ez a dolog magától is elmúlik, de sajnos jobb félni, mint megijedni...

Nincs a családban valami egyéb zűr? Nincs valahol egy "csúnya" nagybácsi vagy bármilyen másik férfi, aki valamival sakkban tartja a kislányt? Nem túl népszerűtlen az osztályában? Ki tudja, mi válthatja ki egy ilyen zárkózott kislánynál a tragikum érzéseit? Még az is lehet, hogy tűlérzékeny, és olyasmit vesz a szívére, ami nekünk fel sem tűnne?

Minden esetre, elég nyugtalanító ez az egész, és minél előbb a végére kell járnod! (Én nemcsak anyuka vagyok, sokat dolgoztam ilyen korú gyermekekkel. El sem tudjuk képzelni, mennyi sötét gondolat forog a fejükben, ami nekünk, felnőtteknek egy kézlegyintéssel elintézhető semmiség...)

2014. jan. 1. 11:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!