Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Kedves tizenéves lánnyal...

Kedves tizenéves lánnyal rendelkező szülők! Miért jó nektek, hogy lotyót neveltek a saját lányaitokból?

Figyelt kérdés

Már elnézést, de kezd undorító lenni, hogy 13-15 éves kislányok össze-vissza szexelnek, bagóznak, vedelnek, drogoznak! Hol vagytok, kedves anyukák? Miért lenne nehéz megnevelni a gyereket? Miért egyszerűbb azt mondani, hogy megbíztok benne, ha egyszer nincs alapja?

Vagy ennyire vakok vagytok, hogy nem veszitek észre rajtuk a bagószagot, vagy hogy érdekes módon későn jár haza? Miért lenne nehéz néha-néha belenézni a gyerek táskájába?

Erről a mai helyzetről nem (csak) a gyerek tehet, hanem a gyereknevelésre alkalmatlan szülők!

Ez az egész nem is érdekelne, csak szörnyű belegondolni abba, hogy mi lesz, ha nekem lesz tizenéves gyerekem és ezeket fogja nézni, neadjisten utánozni... Vagy vége lesz egyszer az elnéző szülők divatjának?

2012. okt. 17. 11:41
1 2 3 4 5 6
 31/58 anonim ***** válasza:
62%

Jajj persze nagyon jó konzervatívnak meg erkölcsösnek lenni, csak az a baj, hogy egy így nevelt gyerek soha nem fog befutni az életben...

Ma egy olyan világban élünk ahol a fiúk kb. 40%-a, a lányoknak meg kb. 70%-a az arcával, külsejével dolgozik. Nap mint nap el kell adnod magad, be kell bizonyítanod a munkatársaidnak és az ügyfelednek, hogy te jó vagy. Magabiztosnak, erősnek, határozottnak kell lenned, inkább legyél egy kicsit pofátlan, mint visszahúzódó. Persze nem azt mondom, hogy abortuszra meg alkoholizmusra kell nevelni a gyerekeket, de igenis legyenek belevaló fiúk meg lányok, mint kis szürke egerek, akik megbotránkoznak azon, ha valaki cigizik.

1. Volt a mi osztályunkban egy elég belevaló csaj, nagy pofájú, nagy szájú, lázadó tinédzser volt. Cigizett 4 évig (már leszokott), bulizni eljárt, ahol ivott, bár nem alkoholista módon, abortuszról nem tudok, de lehet, hogy volt neki, mert volt 4-5 barátja a középsuli alatt. Ma sikeres üzletasszony, nagy kapcsolati rendszerrel, több vállalkozása is van, bátor, merész, még a mai helyzetben is mer vállalkozásokat indítani, jól keres, emellett nemrég volt az esküvője. Egy sikeres ember lett belőle.

2. Volt egy kemény nevelés alatt álló, konzervatív értékekkel rendelkező lány. Kitűnő eredményei voltak, viszont ritkán járt el akárhova, nem volt aktív társasági élete. Nem ivott, nem dohányzott. Ma 120ért dolgozik egy ügyfélszolgálatnál (jobb helyre nem tudta eladni magát), amit gyűlöl, mert nem tud bánni az emberekkel, meg emellett másból sem áll az élete, csak másokon morog, hogy másoknak miért sikerül, amikor neki nem, meg megbotránkozik azon, mások milyen erkölcstelenek. Párkapcsolata nincs, barátai nagyon kevesen, mert nem csak a munkában, hanem a magánéletben sem tudja eladni magát.

Ennyit erről.

Amúgy én is konzervatív nevelést kaptam, de hála Istennek útközben rájöttem, hogy ez már nem az a világ.

2012. okt. 18. 11:05
 32/58 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem csak a szülők hibája, hanem a társadalomé is. Manapság olyan világot élünk, ahol a 10 éves kislány bemegy a boltba vodkáért, és ha nem adják oda neki, simán indíthat polgári pert "kirekesztés", rasszizmus miatt. Hiszen őt az életkora miatt akadályozták! Az illegális szereket régebben jóval nehezebb volt beszerezni, ráadásul nem is volt ennyi belőlük. Volt fű, kokain és heroin, ennyi. Manapság minden nap feltalálnak valamit, aminek bár lehet hogy az első adagja halálos, de legalább eufóriában jött érted a kaszás.

Véleményem szerint legalizálni kéne legalább a marihuánát. Egyrészt az állam rengeteg adót tudna belőle bezsebelni amellett, hogy spórolna is egyúttal, hiszen a legalizálással - várakozások szerint - megszűnne a feketepiac, és a hatóságoknak nem kéne annyit költenie ezek lenyomozására. Másik részről nyomon követhetőve válna a dolog, lenne egy +18-as korlátozás, és csak 18 éven felüli vehetné meg. A dealer senkitől se fog személyit kérni, hiszen nem érdekli, csak az, hogy tőle megvegyék a cuccot.

Persze az egészben a szülő is hibás. Oké, hogy az a divat, hogy a gyerekem haverja vagyok, de meg lehet találni az arany középutat. Legyenek haverok a gyerekkel, hiszen a gyereknek érezni kell, hogy megbízhat az anyjában; márpedig egy szlenget használó, fiatalos, lendületes szülőben hamarabb megbízik a gyerek, mert olyan, mint a többi haverja. Éreztetni kell viszont azt is, hogy a szülő az szülő, és amit nem szabad, azt nem szabad, és punktum. Nehéz megtalálni ezt a középutat, sőt, sokszor külön "veleszületett" képességgel kell rendelkezni a szülőnek, hogy mindezt végrehajtsa. Valamennyire tanulható, de ha alapból megvan ez a képeszség, nyert ügye van a szülőnek.

2012. okt. 18. 11:10
 33/58 A kérdező kommentje:
11:05, nincs igazad. Attól, hogy valaki enyhén konzervatív, még nem lesz nyuszi.
2012. okt. 18. 11:19
 34/58 anonim ***** válasza:
64%
Valóban nem lesz nyuszi, de egy nagypofájú, belevaló, nyitott és lendületes ember sem. Márpedig ma erre van szükség.
2012. okt. 18. 11:25
 35/58 A kérdező kommentje:
Az biztos, hogy a nagyszájúak érnek el igazán valamit, ezzel abszolút egyetértek. De attól még nem kell olyannak lenni, mint az általam említett fiataloknak.
2012. okt. 18. 11:26
 36/58 anonim ***** válasza:
62%
Jó, hogy egyeseknek van pénze cigiztetni a 15 éves gyereküket! Vagy netán ő maga dolgozik meg a pénzért? Én is rágyújtottam néha, de azért nem szoktam rá, mert nem kaptam rá pénzt, egyszerűen nem tudtam megvenni! (És akkor még nem is 800 FT volt egy doboz!!!) Amíg nem dolgoztam anyám előtt 1 szál cigit sem szívhattam el, és ő sem adott soha! Amint megkerestem rá a pénzt, igaz, hogy rászoktam, de mégsem 15, hanem 20 évesen! Nem kéne pénzzel tömni a gyereket, azt akkor nem cigizne, inna, meg drogozna, mert NEM INGYEN ADJÁK.
2012. okt. 18. 12:57
 37/58 anonim ***** válasza:
93%
Ez egy nagyon jó kérdés. Talán félnek megnevelni a gyereküket? Nem tudom. Én is voltam tini, de mégis meg tudott nevelni édesanyám. Úgy, hogy közben a legjobb barátnők voltunk, sőt, vagyunk a mai napig is. Voltak szabályok, be kellett tartani. Lehetett 15 évesen barátom is, el is engedtek a szüleim bulizni is, de 2-re otthon kellett lenni! Azt, hogy a tőlük kapott pénzből mit veszek, rám bízták. Idő közben én is rászoktam a cigire, de ez nem a szüleim hibája, hanem a saját hülyeségem. Hiába tiltottak volna, úgyis tovább szívtam volna. Tényleg sok minden meg lett engedve, amiért a mai napig hálás vagyok nekik. Én is ittam a bulikban, dohányoztam, kínáltak droggal is, de arra inkább nemet mondtam. Őszintén elmondhattam bármit édesanyámnak, soha nem bántott vagy veszekedett velem, még akkor sem, ha hülyeséget csináltam. Elmondta a véleményét, adott tanácsot, segített megoldani a problémáimat. Mégsem lett belőlem lotyó, a férjem előtt 5 barátom volt mindössze. Már én is édesanya vagyok, de szeretném úgy nevelni a lányom, mint engem a szüleim. Tisztességes embert akarok belőle nevelni, és hogy ne menjen a sok birka után. Én azt veszem észre, hogy a mostani tinik igenis azt csinálják egymást túllicitálva. Ki tud minibb ruhát felvenni, ki tudja jobban kirakni a mellecskéit, ki tudja k*rvásabbra sminkelni magát... Csak sajnálni tudom őket, mert mire elérik a 20-as éveiket kiégnek, és komolyabb kapcsolatra max a hülyéknek kellennek. (Legalábbis azok, akiken a fél város átmegy. Ismerek sajnos ilyen 13(!) éves lányt, akinek már most több barátja volt mint nekem+a férjemnek összesen. 11 évesen szexelni... hááát jó példát látott az anyjától.)
2012. okt. 18. 13:43
 38/58 anonim ***** válasza:
59%

09:41

Tehát, te mint egyetemista, már éppen elég felnőtt vagy ahhoz, hogy eldöntsd, 15 évesen dohányozni nagyon rossz, szánni való, ha már 40 évesen teszi az ember - függetlenül attól, hogy már 25 éve szívja - az normális, és elfogadható.

Nem veregetem a vállát amiért dohányzik, egyetlen forintot sem kapott arra, hogy ő cigit vegyen magának, de ahogy írtam zongorázik, esküvő szertartásokon szokott játszani és/vagy kísérni egy énekes kislányt, igen, megdolgozik érte.

A tánccal kapcsolatban, ismerem a gyerekem, péntek esténként úgy kell ki imádkozni a balett teremből, mikor már a cipő véresre törte a lábát, a térde bedagadva, folyik a könnye, mert egy-egy ugrás akkora fájdalmat okoz, de megcsinálja, mert nem tökéletes.

Tudod, én ezt a kitartást, a sport iránti tiszteletét, amivel született, vagy az évek során belé nevelődött, nem fogom arcon köpni azzal, hogy eltiltom. Ebben az olvasatban következetlen szülő lennék. Ha eltiltom az internettől/pénteken nem mehet bulizni/stb. szimpla élvezeti forrást veszek el tőle, ami bántani fogja, nevelő célzatú lesz, de nem ad olyan maradandó negatív élményt, ami miatt inkább nem mondja el, mi történik vele.

Nem tudom, hogy te hogyan érted az "élete a tánc" szókapcsolatot, de én semmiképpen nem a heti kétszer ellötyög valami ritmusos zenére, és évente egyszer ad a csoporttal egy év végi gálát.

Az a baj, hogy itt én hiába írom le, annak a töredékét sem, amit én a gyerekeim nevelésébe fektettem, néhány embernek megakad a szeme a szélsőségeken - vagy szimplán nem rendelkezik elég értelemmel az írott szöveg megértésére -, ezt kiemeli, aztán hú de fantasztikus módon kifejti a véleményét.

Kicsi bogaram, nagyon bájos vagy, értelek, hogy az egyetemen, könyvekből nagyon ügyesen tudsz tanulni, de az emberek, tetszik vagy sem, nem egyformák. Ami nálad bevált, másnál lehet nem fog, és szülőként majd az lesz a dolgod, hogy ISMERD a gyereked, a neki megfelelő nevelésben tudd részesíteni, mint egyén.

Félre ne érts, én is nagyon sokat tanultam, doktoráltam, van három felsőfokú nyelvvizsgám, az egyetemig nem volt rosszabb eredményem az ötösnél, szóval bátran állíthatom, hogy maximalista vagyok, hogy ültem eleget a könyv felett, de ez a kitartáson kívül nem sokat árul el rólam. Fontos tulajdonság, de egy ember nem csak ennyiből áll.

2012. okt. 18. 16:44
 39/58 anonim ***** válasza:
46%

Sajnálom, ha ezt vetted ki abból amit leírtam.

Az, hogy egy 40 éves ember mit csinál azzal nem tudok mit kezdeni, ez az én véleményem. És mint mondtam, nála is ugyan úgy elítélendő szokás, de ő tudja mik a következményi, míg egy 15 éves nem.

Én ne mondtam semmit arról, hogy adsz e neki erre pénzt vagy nem.

Rendben, de ha már minden hibát észreveszünk akkor elmondom, hogy most akkor vagy nem lehet elrángatni a balettről péntek este vagy eltiltod a péntek esti buliktól, amikor elvileg táncon van, vagy hogy is van ez?

Ne aggódj, tudom mi az a kitartás. Tudom milyen megküzdeni valamiért. Tudod nem egyszerű dolog bekerülni egy válogatottba sem. Ha elvolt törve a kezem akkor is edzettem gipszben, mentem csináltam, és nem egyszer mentem haza bőgve edzésről, mert úgy éreztem nem bírom tobább...és mellettem nem állt senki, és az edzőmön kívűl igazán nem is fog. Engem a szüleim így nem pátyolgatnak....reggeltől estig dolgoznak, még meccsekre se jöttek ki sosem, hogy eltartsanak minket. A húgomat én vittem iskolába én írattam be, én ültem a szülőiken mert a szüleink dolgoztak azért hogy lehessen mindenünk, és bennünk van annyi tisztelet és megbecsülés, hogy a pénzt nem cigire és más egyébre költsük! Az ösztöndíjamat is ők kapják meg. Nekem nem kell én megvagyok nélküle ők meg otthon többen vannak.

Az élete a tánc dolgot arra írtam, hogy nekem életem a sport. Ha nem csinálhatnám megőrülnék. Ezért mindig úgy alakítottam az életemet hogy annak jó legyen. És igen ezzel lehet e legjobban megfogni...

Ezt nem bántásból írtam, hanem éppen ellenkezőleg de minek is beszélek ilyenkor mindig vérszemet kap az ember ha kritizálják, és mivel ember vagyok én is.

Nem ülök könyvek felett. Nem magolok. Nem tudok tanulni. Amúgy sem "büfészakon" vagyok. Nekem nincs nyelvvizsgám. Nincs nyelvérzékem. Viszont emelt matematika érettségim van, és mérnöknek készülök, a matek meg nem egy könyvből bemagolható dolog.

Mindenkinek meg van az egyénisége, ez tény, de ezt a szülők befolyásolják! És az hogy cigizik igen is a Te hibád is.Az pedig még nagyobb, hogy hagyod is neki.

Nem az ember egy összetett dolog. Mint utána írtam is, csak az embereket semmi nem érdekli...és persze lel ehet bogarazni, meg lehet rólam gondolni, hogy kis taknyos vagyok és hasonlók...

De attól még mindig tény marad az, hogy amit csinálsz az rossz. Én nem csak az én szememben. Lehet neked jó, vagy jó mert azt szeretnéd hinni, hogy jó...Verted már meg a gyerekeidet? Nem agyon gondoltam...csak mégis...adtál a lányodnak egy pofont azért mert cigizik? Tettél bármilyen dolgot ellene, vagy csak beletörődtél?

Engem kevesebbért is vertek már meg otthon, nem ilyenért, mégis szeretem a szüleimet, sőt akkor is szerettem őket mikor nem engedtek edzésre, mert tudtam, én voltam a hülye. Ha a te gyereked ettől téged nem szeretne, akkor lásd be, hogy valamit elrontottál, mert bennünk feltétel nélküli szeretet van...de az hogy anya addig jó, míg hagy, meg tűr mindent akkor ott baj van...nem gondolod?

2012. okt. 18. 17:16
 40/58 anonim ***** válasza:
93%

Elnéző, nem elnéző a szülő, a kortárscsoport akkor is nagyobb befolyással lesz a kamasz gyerekre, mint a szülő, és ez korábban sem volt másképp. És amíg a média azt sugallja, amit, és amíg a fiatalok a facebookon keresik a visszaigazolást folyamatosan, addig a szülő vajmi keveset tud tenni... mert ha elkezd valamit tiltani, akkor a gyerek csinálja titokban, különben kicikizik a kortársai.

Persze, lehetne tenni ellene, de azt már jóval korábban el kellene kezdeni, nem kamaszkorban. Csak hát, nálunk már az óvodában szólni kell, hogy a 4-5 éves gyerekeknek nem kellene magassarkúban járni és lakkozni a körmüket, mert az olyan "trendi"...

2012. okt. 18. 21:20
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!