Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan reagálnátok, ha a...

Hogyan reagálnátok, ha a gyereketek át akarna térni a zsidó vallásra? Engednétek neki?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 17. 13:26
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
13%

Nem olvastam el minden kommentárt, szóval, ha valaki írta már a következőt helyettem, akkor bocsi.

Nos, engem megkereszteltek, végigcsináltam minden keresztény kötelességet (elsőáldozás, bérmálkozás) és nekem eszembe sem jutna vallást váltani. A katolikus értékrendek és szokások szerint nevelkedtem és én is így szeretném nevelni a gyerekem. Semmilyen más vallásra nem váltanék... Nem vagyok extrém katolikus, de tudom, hogy hová tartozom és oda is fogok tartozni. Nem lennék képes más vallást felvenni, árulásnak tartanám, főleg, hogy a magyarságnak igenis kereszténynek kell maradnia! De ez az én véleményem.

2012. ápr. 23. 11:37
 32/46 anonim ***** válasza:
87%

Én betért zsidó vagyok. Gyerekként/kamaszként elég komoly katolikus nevelést kaptam, egyházi gimnáziumban is végeztem, mégsem éreztem SOHA akár egyetlen percig is az én vallásomnak a katolicizmust, ellentétben a zsidó vallással. Így tettem amit tennem kellett, és áttértem. Nem volt egyszerű vállalkozás, édesanyám hasonlóan reagált, mint az, aki amíg él nem engedné, de nem élhetem más életét, más elképzelései szerint.

Mára nem csak hogy megbékélt vele, de belátta, hogy hiba volt ennyit szekálni. Békét leltem, megtaláltam *stent, és végeredményben ez az, ami a vallás (tök mindegy melyik) lényege.

2012. ápr. 24. 00:03
 33/46 anonim ***** válasza:
85%
Apropó, én nem tapasztaltam ellenszenvet, vagy akár csak bizalmatlanságot sem a "született" zsidók felől. Más betért ismerősömtől sem hallottam ilyen panaszt, pedig nem ugyanabban a közösségben vagyunk. Nem mondom hogy nincs ilyen, biztos van, de nem jellemző.
2012. ápr. 24. 00:12
 34/46 anonim ***** válasza:
23%
Aki nem engedné, az le van pontozva? Mi ez? Had legyen már mindenkinek véleménye!!!!
2012. ápr. 24. 07:59
 35/46 anonim ***** válasza:
100%

Én nem pontoztam le senkit, úgy gondolom a véleményem már önmagában jól tükrözi, mit gondolok bármilyen vallás tiltásáról. Azért érdekelne, hogy miért tiltanád? Ismered a zsidó vallást? Ha igen, mi az ami ennyire riaszt benne? Ha nem, akkor miért ítélsz fölötte? (most hagyjuk pihenni a "zsidók-uralják-a-világegyetemet", csak és kizárólag a vallásról van most szó)

Amúgy éjjel el is felejtettem írni, de eleve amennyiben 18 év alatti fiatalról van szó, még kifejezett szülői engedéllyel SEM térhet be.

18 év felett meg azért merem remélni már érvényét veszti a kérdés...

2012. ápr. 24. 10:26
 36/46 anonim ***** válasza:
29%
Hagyjuk már ezt, mindenki nevelje úgy a gyerekét, tiltson meg neki azt, amit akar. Én nem engedném és kész. Aki áttér áttér, aki nem, az nem. Nekem ez a véleményem és kész. Amellett nem tudok és nem is akarok elmenni, amit a zsidóság tesz a világban. Ha te nem így gondolod, ez van, én igen. Véleményt még csak szabad nyilvánítani, nem? És megint mehet a lepontozás. Amúgy kedves kérdező, te mire jutottál?
2012. ápr. 24. 11:06
 37/46 anonim ***** válasza:
82%

Kedves 31/36 tegnap 11:37 válaszoló!

Nem tartozik szorosan ide, pontozzatok le, megértem.

A magyarság nem maradhat keresztény, mert soha nem volt az. Esetleg kereszténnyé kéne válnia, de ahhoz kisebb áldozatot kéne hoznia mindenkinek, amire az emberek nem igazán hajlandóak. A katolicizmusnak pedig nincs köze a kereszténységhez, nem véletlen volt reformáció. Nem tudom, ezeken elgondolkoztál-e, és tudod-e, miért miben hiszel, vagy csak belenyugodtál abba, amibe beleszülettél. Szívesen írnék hosszan arról, mi a különbség a katolikus és a protestáns hit között. Vannak katolikusok (nem sokan ugyan, mert valljuk be, nem sokat gondolkoznak az emberek, csak elfogadják, amibe beleszületnek és körömszakadtáig ragaszkodnak hozzá, érthetetlen okokból), akik tisztában vannak vele, miben más a katolikus és a protestáns hit, és ennek tudatában döntenek a katolikus hit mellett. Neked is ezt javasolnám, kicsit járj utána, hogy miben is hiszel, illetve mibe is neveltek bele!

És, hogy a témához is kapcsolódjak: utána lehet nézni, miben más a zsidó hit mint pl. a protestáns, katolikus, stb. És hogy milyen előnyei, hátrányai vannak. Az előítéletek mellett ezeken nem nagyon gondolkozik el senki és nem is néz utána.

2012. ápr. 24. 13:59
 38/46 anonim ***** válasza:
78%

Kedves 36.!

Úgy tűnik nem egy nyelvet beszélünk. Mint már írtam, nem pontoztalak le, most teszem, mert eleve gyerekes baromságnak tartom ezt a pontozgatásos módit, főleg olyan kérdéseknél, ahol gyakorlatilag nincs olyan, hogy helyes válasz, mert véleményre kíváncsi a kérdező.

Továbbá mintha azt is írtam volna, hogy most kizárólag vallási értelemben lettem volna kíváncsi az ellenszenved okára, amire (mint ahogy az várható is volt) nem kaptam érdemleges választ, de sebaj, végül is a semmilyen válasz is egy válasz, ha érted, mire gondolok. ;)

Amúgy igazad van, azt tiltasz meg a gyerekednek, amit csak akarsz, végül is nem nekem lesznek sz*r perceim, és kardomba sem én fogok dőlni, ha a gyerekem egyszer majd felnő, és esetleg nem ugyanolyan lesz a világnézete, mint a sajátom...

2012. ápr. 24. 19:35
 39/46 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó előtti!

Én is tisztában vagyok azzal, hogy a magyarság valójában pogány nép volt. Való igaz, hogy beleszülettem a katolicizmusba, de semmi kifogásom sincs ez ellen. Én így szeretem a vallásom, ahogy van és tudom, hogy ide tartozom. Érzem. Természetesen van, amit nem tartok helyesnek, de tartozom valahova. Nincs kifogásom a más vallásúak ellen, sőt! A legnagyobb baj a katolikus vallásban talán az, hogy nem nemzeti beállítottságú, mint pl. a református. Dehát ez van. Amikor kiköltöztem Németországba, a lakás vásárlásnál kapott kitöltendő papíron az első kérdések között szerepelt az, hogy milyen vallású vagyok. Ott nem úgy állnak a vallás kérdéshez, mint nálunk...

2012. ápr. 25. 13:44
 40/46 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 39-es!

37-es voltam.

A kérdező nem szól hozzá, nem tudni, pontosan miért szeretné tudni a választ, így kicsit "csapongnék" a kérdéssel többé-kevésbé összefüggő dolgok között.

A Te véleményedre válaszolva:

1. a magyarság mindig pogány volt és most is az, folyamatosan.

2. a vallásnak eredetileg semmi köze nem kéne, hogy legyen a nemzettudathoz. Aki a nemzettudatot akarja ápolni, menjen ilyen jellegű nem kifejezetten vallásos klubokba, rendezvényekre, akármikre. Súlyos elhajlás a vallásban a nemzettudat belekeverése a dologba. Mondok egy példát. egy gyerek eljut egy misére/istentiszteletre, mert szeretne Istenről többet megtudni, de ez nem sikerül, mert ott csak nemzetiszínű zászlót lát, és a pap/lelkész nem Istenről, hanem az ősök tiszteletéről, Rákócziról, Trianonról, stb-ről beszél végig. Szélsőséges eset, de van ilyen! Egyébként a katolicizmus bővelkedik nemzeti eredetű elemekben (jobban, mint a protestantizmus, pl. a Mária-Isten anyja hit is ezzel függ össze, vö. Nagyboldogasszony), ebbe terjedelmi okok miatt nem mennék most bele.

3. Nem lehet rámondani egy az egyben a Református Egyházra, hogy nemzeti beállítottságú. A hivatalos állásfoglalást nem ismerem ugyan, de az egyházon belül is vannak, akik inkább a nemzet felé, és vannak, akik inkább a bibliai igazságok felé húznak, esetleg a kettőt úgy összekeverik, hogy ráismerni sem lehet, mi volt az. Eredetileg nem azért hívő valaki, mert magyar, hanem mert egyszerűen nem ateista beállítottságú, de nem a magyarságtudatát szeretné ápolni, hanem többet megtudni arról, van-e Isten és ha igen, akkor milyen. Van, aki feltöltekezni szeretne a templomban, azt szeretné, ha pl. egy Biblia részt elmagyarázna az igehirdető, és ez nem történik meg, ha pl. Rákócziról és Trianonról van szó helyette.

Meg lehet egyébként hallgatni a Kárpátia egyik számát, ott nagyon összekeverik a Bibliát és a magyarságot, és egy álkeresztény maszlag az egész. Ilyen dalszövegük van: "Ha a magyarságomat bántják, bosszúra kész vagyok" (az albumnak a címe valami "Isten, Haza", vagy hasonló). Kérdem, Istennek (aki a kereszténység szerint a szeretet) és a bosszúnak mi köze egymáshoz? Isten soha nem fog senkit a bosszúra tanítani, sőt a kereszténységgel teljesen összeférhetetlen dolog a bosszú, mert a kereszténység (nem pedig az álkereszténység) tanításaiban az ellenség szeretete is benne van. Ilyenek vannak, amikor a nemzettudatot és a hitet összekeverik, ilyenkor nem is gondolják komolyan az istenhitet, és szégyent hoznak magára a kereszténységre, mert pl. egy kívülálló nem magyar ebből azt szűrné le, hogy Isten nevében a magyarok meg is ölhetik a nem magyarokat, pedig ez a valódi kereszténységtől teljesen távol áll.

A KÉRDÉSRE IS VÁLASZOLNÉK.

A zsidó vallással szemben az előítélet nagy. Én nem tartom ezt a vallást se túl jónak, se túl rossznak, amennyire ismerem. De ha valaki egy ilyen vallást követ, akkor a Tízparancsolatot is betartja, ha komolyan gondolja, ez pedig pozitívum, szóval az ilyen embernél nem kell attól félni, hogy lopni fog, házasságban megcsalja a másikat, stb.

Összességében pozitív, ha a gyerek maga képes önállóan gondolkozni és véleményt formálni, saját maga dönteni, hova szeretne tartozni és nem az a helyzet, hogy a szülei mondják meg neki, mit kell tenni, mit tehet, mit nem, hanem a gyereknek van egyfajta önállósága. Igazából ebben kéne a szülőknek támogatni a gyereket, és biztosítani, hogy olyannak ismerje meg a világot, hogy ne tegyen hülyeségeket, hanem meggondoltan, bölcsen tegye, amit tesz önállóan. Ehhez kell tudni igazán nevelni. Kár, hogy a kérdező nem írt többet ennél, nem tudhatjuk a kérdés hátterét.

Bocsánat a nagy kitérőért.

2012. ápr. 30. 13:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!