Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mennyit koltesz kb 1 honapba...

Mennyit koltesz kb 1 honapba a tini gyerekedre?

Figyelt kérdés
16 eves lanyom van es lassan megorit a koltekezeseivel. 15 ezer ft kap 1 honapra zsebpenznek. Ennyit tudok neki adni. Ezt arra kolti amire akarja, mindig ruhakat vesz belole maganak. 1 het alatt el megy a zsebpenze. Utana persze jon es ker meg 1000ft ott vagy 2000ft ott stb. Minden honapban vesz maganak 1 cipot. Mar alig fernek a lakasban a cipoi es ruhai. 15 eves volt amikor csinaltatott maganak eloszor mukormot. Megsem kerdezte hogy csinaltathat e be jeltkezett magatol egy manikuroshoz es el ment, hazza jott es megmutatta hogy milyen szep lett a korme. Szep volt tenyleg nagyon es nem is tiltottam meg tole miutan lattam hogy minden osztalytarsanak van. Csak az a baj hogy ez mar minden honapban igy mukodik. Jo izlese van szep ruhakat hozz haza es szep cipoket mind nagyon jol all neki. De mar nem birom anyagiakkal!! Mindig arra fogja hogy nem birta ott hagyni a boltban. Fel probalja olyan szep rajta tenyleg es lattom hogy boldog nagyon hogy EZT is megengedtem. Mindin ruhajaba szerelmes. Orak hosszat tudja pakolgatni szepen a szekrenyben. O mossa maganak o teregeti es o hajtogatja maganat (aminek persze orulok). De volt mar olyan hogy hazza hozott egy draga ruhat es vissza vitettem vele. ES ezek csak a ruhak... nem beszelek a tusfurdokrol (havi 3) a samponokrol(havi 2) az ekszereirol, az egyeb kiegeszitokrol, sminkekrol. Szeret fodraszhoz is menni(szerencsere oda nem olyan surun). De mozi, es setalgatni is szeret menni a baratnoivel ami magaba jo dolog de persze oda is kell penz (setalni meg en nem szeretem elengedni penz nelkul mert ha valami tortenik ellopjak a telefonjat vagy ilyesmi akkor tudjon felhivni. De persze sohasem arra megy el a penz.... Es az iskolarol ne is beszeljuk mert oda is kell osztalypenz kirandulasra..kirandulasra zsebpenz(de ez mar nem a havi kolcsegvetese). Telefonjat is fel toltom havonta 1x..bulizni hala istenek nem nagyon jar max neha valamelyik baratnojehez elmegy filmezni vagy ilyesmi. Igy erre nem ker penzt. Fozok is ra minden nap stb. Szoval ha durvan ossze adom akkor olyan 45-50 ezer ft havonta a kolsege. Bocsi hogy hosszura sikeredett de olyan jo volt ezt most le irni. Kinek mennyi penzbe kerul 1 hanapban a tini gyereke?
2012. márc. 10. 12:44
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, én még tini vagyok de szeretnék válaszolni.

Először is, nagyon szerencsés a lányod! Sokan (pl. mint én is) csak álmodni tudnak arról, hogy így éljenek. Másoknak nem adatik meg ez a lehetőség ,hogy havonta több ezer Ft-ot kapjanak a szüleiktől.

Én leírom, hogy nálunk hogyan működik.

Nem kapok zsebpénzt. Anyumék szerint így is sok pénzzel lehúzom őket, így nem adnak. De meg kell ,hogy említsem, hogy ezek szükséges dolgok amire pénzt adnak mint például: az utazások költsége, hogy bejuthassak a suliba(Busz:1500Ft, Vonat:2200 Ft.)az iskola(Havi 5000Ft-mivel alapítványi suli) a korrepetálásaim (Angol: 1500Ft, Matek: 2000Ft) és végül az ételre adott pénz(naponta 200Ft). Szóval összesen 17000Ft! Nagyon soknak gondolom és tudom ,hogy ezért a szüleim mennyit dolgoznak! Ha hiszed ha nem Kedves Kérdező nincs merszem kérni tőlük, ruhákra vagy egyéb dolgokra.

Épp ezért megtanultam spórolni. Elteszem a szülinapomra és névnapomra kapott pénzt, és nyáron ha jó esetben találok munkát dolgozni megyek, ha azt akarom, hogy nekem is olyan cuccaim legyenek mint a többi 17 éves lánynak.

Egyébként azt ajánlom ,hogy fokozatosan csökkentsd a zsebpénzét.De ne 5000Ft-al kezd! Kezd mondjunk 200-500-al és így menjél lejjebb, hogy szokja.És a legfontosabb beszélgess el vele a pénzről! Mondd el neki, hogy nehezebben bírod már az anyagiakkal és már neked kezd kellemetlen lenni, havonta ennyi pénzt neki adnod, csak ruha vásárolgatásokra.Még azt is megteheted, hogy megmutatod, te mire mennyit költesz.-Ha értelmes biztos felfogja.

Mindent jót!

17/L

2012. márc. 10. 16:16
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi elszámítottam magam: 18200Ft-ot kapok.

-t

:)

2012. márc. 10. 16:23
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem rám nem megy el ennyi pénz.

A zsebpénzem havi 2000, néha ahhoz kapok + 1000-ret, mert gyakran elfelejtik odaadni, és akkor két havi egyszerre 4000, de csak 5000-res van, azt költhetem büfére, vagy ha valamit megkívánok sulis napokon, de amúgy arra otthon van 1-2 ezer félretéve mindig, abból veszünk kenyeret/felvágottat, és valahogy úgy van, hogy ha boltba megyek, akkor veszek valami nasit is magamnak "jutalmul".

Ruházkodásom úgy zajlik valahogy, hogy 2-3 havonta vásárolnk valamit 5-10 ezer forint érrtékben, de nem azért (általában:D) mert csak úgy kedvem volt, hanem, mert kinőttem a cipőt, jajj a tavaszi kabátom nem jó, kéne póló, mert sok napra utazom el. Olyan hogy a kezemhez ragadt a(z egyébént sem teljesen szükségtelen) ruhadarab, egyszer volt, egy darab póló, kb. 2000 forintért.

Tusfürdőt, azt általában a nagy kiszereléseset veszem, én választom, mert azt a fürdőt, ahol fürdök csak én használom. Az kb. olyan 3 havonta kell. Sampont is én választhatom(vagyis már tudják milyet szeretek), azt is a nagyáruházban vesszük, olyan 3-4 havonta(?), ékszereket/kiegészítőket általában csinálok, vagy kapok,szerintem nincs pl. olyan fülbevalóm, amit én vettem volna. Sálból meg amit én vettem, az nem az enyém, csak sokat használom(:D). Nem igazán sminkelek, a kb. évi 1-2 szemceruzát és szempillaspirált nem nevezném nagy fogyasztásnak. Fodrászhoz sajnos anyu rugdos el fél évente(még sose volt, hogy én jelentkeztem volna be), a körmöm nem igazán szokott kifestve lenni, műkörmöt meg végképp nem akarok, nem igazán járok moziba, ha mégis, akkor célirányosan(mint pl. Harry Potter és a halál ereklyéi), most színházra több pénz elment/elmegy(oda ugye drágább a jegy). Ha megyek valahova adnak pénzt, és az általában nálam is maradhat, az is olyan suli után mindenféle vásárlására jó(péksüti/ebédpótlék, ha rossz volt a kaja) pénz lesz.

Ebédelni a menzán ebédelek, az 6-7 ezer havonta.

A telefonomat nem kell gyakran feltölteni, apukámmal ingyen beszélek, legjobb barátnőmmel is, így az nem nagyon fogy, 2-3 havonta 3000.

Iskolába az osztálypénz nem tudom mennyi, talán 5000 évente, osztálykirándulás nincs (sajnos), amikor volt akkor sem olyan helyen voltunk, ahol sokat, vagy egyáltalán lehetett volna költeni. És nem is volt drága.

Viszont részt veszek csereprogramban, ami hát belekerül 100000-be összesítve.(egész évben egyszer.)

És azt hiszem ennyi.

14/L

OFF: költségvetés. ts-sel

2012. márc. 10. 16:35
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Amikor elkezdtem a középsu,lit, baromi sok pénz ment el rám. Fix összeget sosem kaptam, de ha valamire kellett, arra mindig kaptam. Szerintem a szüleim itt cseszték el, sokkal könnyebben megtanultam volna spórolni, hogyha kaptam volna pl. havi 5 ezret, nem többet, nem kevesebbet, és azt kellett volna beosztanom. Ha nekem lesz gyerekem, biztos, hogy így fogom csinálni.

Utána már kevesebbet költöttek rám, idén pedig már semmit, mert van ösztöndíjam, első félévben 10ezer volt, most már 25ezer. A 10.000 forintot simán elköltöttem magamra, ruhákra, sminkcuccokra, cipőre, magazinokra, könyvekre, bizsukra... Most havi 5ezret félrerakok a szobám átalakítására, illetve valamennyit be kell adnom a családi kasszába (ez még nincs megszabva), a többit magamra költhetem.

Minden esetre szeretnék megtanulni spórolni, de nem valami könnyű sajnos, eléggé elkapott a boltkór.

2012. márc. 10. 16:48
 15/27 anonim ***** válasza:
8. vagyok. Válaszoltam a kérdésre, miért lettem lepontozva? :o
2012. márc. 10. 18:40
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

Hát kedves apuka, szerintem nagyon sok, amit a lányodra költesz.

Persze megértem miért.

A feleségedet elveszítetted (részvétem) és mivel a lányod maradt neked az egyetlen, aki igazán fontos az életedben, ezért mindent megadsz neki, amit csak szeretne.

Persze ezzel minden szülő így van, de te picit átestél a ló túloldalára és ezt te is tudod/érzed, különben nem tetted volna fel ezt a kérdést.

Változtatni kell (ez az én véleményem), mert hosszú távon a lányod kárára válik ez a nagy kényelem.

Nem vagyok pszichológus, úgyhogy szólj, ha tévedek, de a dologban benne van az is, hogy nem mered megvonni tőle a dolgokat, mert talán félsz, hogy őt is elveszíted emiatt (mármint a szeretetét), esetleg ellened fordul, ha visszaveszel a "luxusból".

Pedig szerintem igenis vissza kéne venni, mert így tényleg soha nem tanulja meg, hogy a pénznek értéke van és hogy hogy kell azt beosztani.

Én körülbelül 16 éves korom óta magamnak veszem a ruháimat.

Havonta megkaptam a családi pótlék rám eső részét (van egy öcsém is), az akkor kb. 10 ezer Ft. volt, és abból vettem meg a dolgokat, amikre szükségem volt (ruha, smink, mozijegy stb.).

Emellett a bérletemet is ebből kellett finanszíroznom, tehát gyakorlatilag havi 6-7 ezer Ft.-ból kellett gazdálkodnom.

Persze ehhez még hozzájött az a pénz, amit alkalmkra kaptam (születésnap, karácsony stb.).

A telefonomat töltötték a szüleim 2 havonta körülbelül, de akkor is csak 3000 Ft.-al, és ha hamar lebeszéltem a pénzt róla, akkor bizony azt is a zsebpénzemből kellett megoldanom.

Persze velem is volt, hogy kifogytam és el szerettem volna menni valahova, ilyenkor nekem is "kipótolták" 1-2 ezer Ft.-tal, ezt aláírom :).

Tehát ha összeszámoljuk úgy nagyjából havi 8 ezer Ft. volt, amit ténylegesen be kellett osztanom (ugye lejött a bérlet, mert azt mindig meg kellett vennem).

A legjobb szerintem az, ha szépen leülsz a lányoddal és jól átbeszéled vele ezt a dolgot.

Elmondod neki, hogy nagyon szereted és mindent megadnál neki, de az ő érdekében mostantól meg kell tanulnia beosztani a pénzt.

A lényeg, hogy légy következetes és tartsd be, amit lefektettek.

Például legyen egy alap zsebpénze, viszont abból ő is megveheti a bérletét (ha használ) és töltheti a telefonját, ha hamarabb lebeszéli a pénzt róla, mint te feltöltenéd.

Ezt megteheted havonta, vagy kéthavonta egy kitűzött napon és akkor arra is oda fog figyelni, hogy ne beszélje meg sms-ezze le 2 nap alatt a pénzét.

Néha persze ha kifogy, segítsd ki, de ne legyen belőle rendszer.

Remélem segítettem.

L/25

2012. márc. 10. 22:37
 17/27 anonim ***** válasza:
13%
Mégis mivel érdemelte ki ezt? Ruhák, smink, manikűr? Ha lesz lányom olyan ruhát vesz fel amit én mondok nem engedem sminkelni amíg nálam lakik és a manikűrt megtiltom ne hogy már ilyen értelmetlen baromságokra menjen már el a drága pénz. Tipikus ribancos magatartás. Én hónapokat vártam hogy megkaphassak egy könyvet és nem egy hülye Alkonyat vagy valami hasonló értelmetlen baromságot.
2012. márc. 10. 23:39
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

Dolgozom, még sincs minden hónapban 15ezer forintom arra, hogy ruhákat meg cipőket stb vásárolgassak magamnak...

Ha így neveled a lányod nagyon nagyot fog koppani, amikor el kell kezdenie dolgozni, és bizony beosztania a pénzt. Ezzel a neveléssel azt fogod elérni, hogy majd, ha már önállósodnia kell, akkor is olyan partnerei lesznek, akik gazdagok, és megvesznek neki mindent, mert rá fog jönni önerőből nem tudja ezt finanszírozni.

A következőt teheted: leültök megbeszélni, hogy nincs erre így pénz, és ezt nem tudod finanszírozni. Kaphat zsebpénzt, maximum 5000 ft-ot, ha azt elkölti, akkor a hónapban nincs tovább, annyi volt.

Bevásárolni meg járjatok el együtt, ha elfogy tusfürdő, sampon, stb megvesztek egyfélét, amit szeretne és ez van addig, amíg el nem fogy.

2012. márc. 11. 10:17
 19/27 anonim válasza:
49%

tegnap 16:16 -> egyet kell értenem vele.

Hát ne haragudj meg, hogy csak így ideírok, de hát ez nagyon durva. Havi 15 ezer?????? Úristen.

Akkor, már értem, hogy sok lány miért olyan szép, és miért is tűnik gazdagnak. Mert lehet hogy az is? Én nem azért mondom, de havi talán 200-500 ft-ot kapok. Nagyon örülök, ha elmegyünk vásárolni nekem, de hát az baromi régen volt. Úgyhogy próbálok vigyázni a ruháimra amik még jók, és talán divatosak. A fél ruhatáram kinövöm lassan, és nem kapok ennyi pénzt. Azta ... Van, hogy kapok egy 1000-est és nem mond anyu semmit, hogy ne költsem el. De amikor be kell fizetni az osztálypénzt, és nincs, mert elköltöttem kajára.. akkor igen is haragszik rám, hogy azért adta. Úgyhogy ezt megtanultam. És nekem arra se adnak pénzt, hogy elmenjek bevásárolni magamnak 1-2 ruhát. Anyu kifejezetten utálja, ha nélküle megyek el vásárolni, és nem látja mit választok. Nálunk ilyen nincs. És egyszer volt műkörmöm, kb 3 hétig.. de letörtek... és visszaakartam menni. De anyu azt mondta, hogy nem fog fizetni havi 3000-et erre a "szarra". És 17 éves múltam. Azt mondta, hogy mihelyt 18 leszek úgy teszem tönkre magam ahogy akarom.. de azt is a SAJÁT MEGKERESETT pénzemből. Úgyhogy, nem . Nem örülök neki, hogy ez így van. De sokan vannak még így. Úgyhogy mondhatom, hogy nagyon jó helyzetben van a lányod. És örülnék, ha ez velem is így lenne....

2012. márc. 11. 10:43
 20/27 anonim ***** válasza:

Én nem kapok zsebpénzt. De nem is kérek , plusz pofám sincs kérni.

Ruhákat havonta veszek. Városunkban van egy nagyon jó turi. Tök új, márkás dolgok vannak és nem drágán. Cipőt félévente - évente veszek. Márkásakat szoktam és az nem megy szét 3 hónap alatt.

Nem sminkelek, így az nem kell.

Különórára járok , matekra. Telefonomat 3-4 havonta szoktuk tölteni 3.000-rel.

A legtöbb amire elmegy azok a lovasedzéseim plusz a lovam.

Szóval így összeszámolva :

Ruhák : kb. 1500-2000 ft / hó . De van amikor 1000 alatt.

Cipő : 10.000 - 20.000 ft / félév - év

Különóra : 8000 ft / hó

Lovasedzés : 4000 - 5000 ft / hó

Bértartás : 20. 0000 ft / hó . Plusz az egyéb költségek de az nem havonta kell

16/L

2012. márc. 11. 21:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!