Miért ilyenek a mai kamaszok? Ekkora változás lenne pár éven belül?
Most olvastam egy 14 éves lány fórumbejegyzését, és ez volt az utolsó csepp a pohárban a régóta érlelődő kérdésemhez, amit itt teszek fel, mert talán a keresett korosztály írogat ide, esetleg a szüleik :)
Nem volt olyan régen ez a 14 év, csupán 4 éve (18 éves vagyok), de egyszerűen mintha mindenki ez alatt (tisztelet a kivételnek) egy másik világhoz tartozna.
Részletezném, azt hiszem, hosszú lesz.
Azt tapasztalom, hogy a nálam 2-3-4-5 évvel fiatalabbak egy teljesen más normát tartanának elfogadhatónak, mint én.
Miért nem képesek helyesen, magyarul írni? Miért jó az, hogy kérdésben, válaszban nem lehet még kódjegyzékkel sem megfejteni, amit írtnak? Miért nem használnak ékezetet, szóközt, nagybetűket, választékos szavakat? Ha egyszer megtanultunk egy nyelvet, belénkverték, miért nem írunk helyesen?
Miért nem írják a nevüket szépen, magyarosan, ahogy azt a szüleiktől kapták, nagybtűvel, ékezettel (Lillucykah, Melcsikeh, Sophiekah)?
Miért kell minden 'i' betű helyett 'y'-t tenni (köszy, bocsy, puszy, csajszy), miért kell a magánhangzók után rögeszmészen 'h' betűt írni? (jah, nah, puszykah, stb.) Miért kell a fent említett szavakat még eltorzítottabban használni (köszcsykeh, puszcsikah, léccykeh, csóxy, lávcsy, szerykeh)? Ez valami ki nem mondott verseny/divat? Ki tudja az adott szót hülyébben használni?
Én is használok hangulatjeleket ( :), :D, :( ), de mi értelme van minden szó után tenni egyet, érthetetlenné tenni az egészet?
A következő oldala ennek a dolognak az öltözködés, a viselkedés. (Elnézést a kivételektől, de túl sok rossz példát láttam.)
Tizenkettő-tizenhárom-tizennégy évesen a suli folyosóján smárolnak a barátjukkal olyan rövid nadrágban, hogy azt nem lehet nadrágnak nézni, fogdossák a srácot, dörgölőznek. Lazán beszólnak a tanároknak, minden meggodolás nélkül, miután rájuk szólt, hogy nem kellene. Rózsaszín érintőképernyős telefonon 'Mizut' hallgatnak. Múltkor egy tizenkét éves kislánnyal beszélgettem, és azt ecsetelte, hogy hatkor kel kivasalni a haját(ami festett vörös szőke csíkokkal), meg hogy eltüntesse alapozóval a pattanásait, ráadásul megszólt, hogy nincs kifestve a körmöm és melírozva a hajam.
Az a jó, minél pinkebb vagy, minél kisebb a gatyád, minnél jobban kiáll a csípőd, minél magasabb a szandálod sarka, minél beállítottabb a hajad, én minél nagyobb a műkörmöd?
Megelőzve a vádaskodást, teljesen normális lánynak tartom magam. Három éve stabil párkapcsolatban élek, szerelmes vagyok, boldog vagyok, jó alakom van, és rendszeresen járunk el a barátaimmal szórakozni, bulizni, van jogsim, de sosem vezetek, ha ittam. Nem vagyok vallásos, normális a családom, nincsen testvérem, és kertes házban lakunk egy városban (25,000 fő). Normál gimnáziumba járok, 4,9 az átlagom, állatorvos szeretnék lenni, sok barátom van, köztük kettő, akikre az életemet is rábíznám, minden közösségben feltalálom magam, szóval úgy gondolom, hogy boldog és elégedett vagyok, de egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy vagy én vagyok normális, vagy mindenki más.
Nem szeretnék mutogatni vagy vádaskodni, csak érdekelne, hogy ez a kor divatja-e, vagy valami egészen más irányzat, amiből nem fogak kinőni a fiatalok?
Esetleg a szülői behatás kevesebb, másoktól lesik el, ez a "követelmény" a suliban?
Tudtok segíteni? Tapasztalatokat, válaszokat várok!
Köszönöm :)
67 %-os hozzászólónak:
"az, hogy itt mennyire vagy választékos, nem jelent semmit"
De, azért egy dolgot jelent: nem ismerlek, nem hallom a hangod, nem látom a gesztusaid, de kíváncsi vagyok a gondolataidra, ergo a tartalmon túl a helyesírásod és a választékosságod alapján fogom megítélni, hogy érdemes-e egyáltalán hallgatni rád, elfogadni a nézeteid.
A kérdezőét érdemes. Értelmesek a hozzászólásai.
"nekem már nem KELL helyesen írni"
Ezt csak akkor tudnám elfogadni, ha úgy értenéd, azért nem kell helyesen írnod most már, mert a gondolataid (nyelvtanilag és stilisztikailag is) pontos megfogalmazásának igényét immáron belsővé tetted, külső kényszer nélkül is megy.
Csodálkozom, hiszen rengeteg olyan gimnázium van, ahol a 18 évesek is hasonlóképpen viselkednek.
Sajnos a világ nagyon megváltozott, rövid idő alatt. És ez csak gyorsulni fog még.
Én amennyire tudom: nálunk az y-t és a h végződést csak a nagyon kislányok, illetve a nagyon menők használnak. Egyébként a menők is olyanok, hogy csak ők gondolják, mivel senki nem szereti őket.
Az egyik osztálytársam egyik nap monda, hogy Facebook-on irt valamit egy lánynak és nem tett mellé hangulatjelet. Vagyis már úgy fogják föl az emberek: ha nincs smiley, nem kedvelnek.
Sajnos ilyen a mai világ! Gratulálok az átlagodhoz! Remélem eléred a vágyad és állatorvos leszel.:) Mostanában kevés olyan embert hallok, aki így vélekedik ezekről a dolgokról.
14/ L
Köszönöm :)
Én is remélem, bár nagyon sokat kell még tanulnom hozzá.
Szia!
Nekem is pontosan ez a bajom amit leírtál, de én a korosztályba tartozom. Nem értem miért kell egy 12éves lánynak kb. már 20 fiúval járnia, és miért ciki ha valakinek 12évesen még nem volt pasija? Én imádok hülyéskedni, szinten mindenből hülyeséget csinálok és minden hülyeségben benne vagyok. De tudom hol a határ és hol van az hogy állj. A legtöbb barátom nem ide valósi, és úgy érzem hogy ebben a városban ahol lakom egy normális ember nincs, tele van ribancokkal az egész világ. Bevallom én sem úgy nézek ki mint egy 13 éves lány, mert kinézek 16nak, de normálisan viselkedem. És szerintem vagyok annyira érett mint egy 16 éves, mert a barátnőim 80%-a 16-17 évesek. Ezzel nem menősködni akarok, csak leírtam. Azt sem értem hogy miért égő ha valaki 12 évesen még egyszer sem rúgott be? És miért van az hogy minden második embertől azt hallom, hogy 'milyet piáltunk tegnap' akik kb. velem egyidősek. Néha azt érzem hogy én vagyok más mint a többiek, de rájöttem hogy én egy normális ember vagyok és nem fogok megváltozni. Azokból gondolva amiket leírtam ide egy komoly stréber kislánynak tűnök. Nem, nem vagyok az ;) Egy olyan ember vagyok aki mindenkit meg tud nevettetni. És szeretnék is ilyen maradni.
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!