Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Miért ilyenek a mai kamaszok?...

Miért ilyenek a mai kamaszok? Ekkora változás lenne pár éven belül?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy 14 éves lány fórumbejegyzését, és ez volt az utolsó csepp a pohárban a régóta érlelődő kérdésemhez, amit itt teszek fel, mert talán a keresett korosztály írogat ide, esetleg a szüleik :)

Nem volt olyan régen ez a 14 év, csupán 4 éve (18 éves vagyok), de egyszerűen mintha mindenki ez alatt (tisztelet a kivételnek) egy másik világhoz tartozna.

Részletezném, azt hiszem, hosszú lesz.

Azt tapasztalom, hogy a nálam 2-3-4-5 évvel fiatalabbak egy teljesen más normát tartanának elfogadhatónak, mint én.

Miért nem képesek helyesen, magyarul írni? Miért jó az, hogy kérdésben, válaszban nem lehet még kódjegyzékkel sem megfejteni, amit írtnak? Miért nem használnak ékezetet, szóközt, nagybetűket, választékos szavakat? Ha egyszer megtanultunk egy nyelvet, belénkverték, miért nem írunk helyesen?

Miért nem írják a nevüket szépen, magyarosan, ahogy azt a szüleiktől kapták, nagybtűvel, ékezettel (Lillucykah, Melcsikeh, Sophiekah)?

Miért kell minden 'i' betű helyett 'y'-t tenni (köszy, bocsy, puszy, csajszy), miért kell a magánhangzók után rögeszmészen 'h' betűt írni? (jah, nah, puszykah, stb.) Miért kell a fent említett szavakat még eltorzítottabban használni (köszcsykeh, puszcsikah, léccykeh, csóxy, lávcsy, szerykeh)? Ez valami ki nem mondott verseny/divat? Ki tudja az adott szót hülyébben használni?

Én is használok hangulatjeleket ( :), :D, :( ), de mi értelme van minden szó után tenni egyet, érthetetlenné tenni az egészet?

A következő oldala ennek a dolognak az öltözködés, a viselkedés. (Elnézést a kivételektől, de túl sok rossz példát láttam.)

Tizenkettő-tizenhárom-tizennégy évesen a suli folyosóján smárolnak a barátjukkal olyan rövid nadrágban, hogy azt nem lehet nadrágnak nézni, fogdossák a srácot, dörgölőznek. Lazán beszólnak a tanároknak, minden meggodolás nélkül, miután rájuk szólt, hogy nem kellene. Rózsaszín érintőképernyős telefonon 'Mizut' hallgatnak. Múltkor egy tizenkét éves kislánnyal beszélgettem, és azt ecsetelte, hogy hatkor kel kivasalni a haját(ami festett vörös szőke csíkokkal), meg hogy eltüntesse alapozóval a pattanásait, ráadásul megszólt, hogy nincs kifestve a körmöm és melírozva a hajam.

Az a jó, minél pinkebb vagy, minél kisebb a gatyád, minnél jobban kiáll a csípőd, minél magasabb a szandálod sarka, minél beállítottabb a hajad, én minél nagyobb a műkörmöd?

Megelőzve a vádaskodást, teljesen normális lánynak tartom magam. Három éve stabil párkapcsolatban élek, szerelmes vagyok, boldog vagyok, jó alakom van, és rendszeresen járunk el a barátaimmal szórakozni, bulizni, van jogsim, de sosem vezetek, ha ittam. Nem vagyok vallásos, normális a családom, nincsen testvérem, és kertes házban lakunk egy városban (25,000 fő). Normál gimnáziumba járok, 4,9 az átlagom, állatorvos szeretnék lenni, sok barátom van, köztük kettő, akikre az életemet is rábíznám, minden közösségben feltalálom magam, szóval úgy gondolom, hogy boldog és elégedett vagyok, de egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy vagy én vagyok normális, vagy mindenki más.

Nem szeretnék mutogatni vagy vádaskodni, csak érdekelne, hogy ez a kor divatja-e, vagy valami egészen más irányzat, amiből nem fogak kinőni a fiatalok?

Esetleg a szülői behatás kevesebb, másoktól lesik el, ez a "követelmény" a suliban?

Tudtok segíteni? Tapasztalatokat, válaszokat várok!

Köszönöm :)

2011. jún. 14. 21:31
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim válasza:
100%

Az a baj, hogy most ez a "menő" és akinek kicsit is jobb jegyei vannak azt egyből elkönyvelik strébernek és kinézik, arra nem gondolnak, hogy aki tanul az attól még ugyanolyan, sőt még jobb fej is lehet, ugyanúgy szerethet bulizni csak módjával nem hajnalokig hanem mondjuk éjfélig ahogy kéne...

Kérdezem én, hogy akik 11-15 évesen minden este más pasival/csajjal, lányok festett haj 3kg smink és a miniruhák még télen is, azok hogy fognak kinézni 20-30 évesen, mert hajuk nem marad az tuti, ja és olyan síkok lesznek mint az alföld, mert ugye a tanulás nem menő csak a cigi, pia, drog.

Az írásról az a véleményem, hogy ez egy kis nyelvezet ami csak az övék és ezzel nincs semmi baj (gondolok itt a rövidítésekre hogy=h, jah végén a h, a mizu? kérdésre) mondjuk az már tényleg nagyon idegesítő amikor pl az olyant j-vel írják és stb...

Az a baj hogy sokszor nem tudnak különbséget tenni egy alkalom (valamilyen bulira gondolok) és az iskola között.

Ha iskolába is a legcsillogósabb felsőt és legminibb szoknyát veszik fel és kivasalják a hajukat, meg sminkelik magukat, akkor egy bulira már mit tudnak újítani? Esetleg +2kg smink vagy ruha nélkül vagy mi?

Hát kicsit hosszúra sikerült bocsi :)

2011. jún. 18. 17:12
 32/54 anonim ***** válasza:
100%
Engem is strébernek néztek , mert mindenből ötös vagyok, és az mostanság a vagány ,ha pótvizsgázol.
2011. jún. 18. 19:01
 33/54 anonim ***** válasza:
100%
Hú! Két kisfiú (3 éves, 10 hónapos) anyukája vagyok, 30 éves. Véleményem az, hogy mint szülő KÖTELESSÉGEM megtanítani gyermekeimnek az általam helyesnek vélt értékrendet. Viszont nem hagyhatom, hogy fiaim rendszeresen kiközösítve érrezzék magukat mert túl rámenős vagyok, és tiltok mindent csuklóból, amit lehet én meg sem értek. Arany közép út kellene ami nagyon nehéz, de jó százalékkal megtalálható. Szülőknek nagyon nehéz megteremteni mindent gyermekeiknek, rohanó világ, kis pénzből mindent megoldani! De nem gondolom, hogy kis odafigyeléssel (sokszor erő felett is) ne lehetne kordába tartani ezeknek a gyermekeknek a súlyosabb viselkedéseit (szex, beszólogatás, smink stb.). Az írást meg lehet és meg KELL helyesen tanítani nekik. Szlenget használhat, 'lázadjon', de mindent a maga helyén! Nem haltak ki a szülői példaképek! Csak annyira leterhelt sok szülő, hogy míg gyermeke a Facebook-on pózol, ő azt se tudja mi az a Facebook...
2011. jún. 18. 22:00
 34/54 anonim ***** válasza:
100%

Nos, nagyon sok mindent leírtak már előttem...és én is szeretném leírni a véleményemet, tapasztalataimat.

Rólam annyit, hogy most fogom befestetni a hajam először..és nem azért mert húú de menő...azért, hogy csillogó és fényes legyen...és ne ilyen tropa csúnya. Icipicit sminkelek...nem teszem ki mindenem, és próbálok ízlésesen öltözködni, 4.8-as az átlagom...Imádok tanulni és könyveket olvasni, fantáziálgatni, álmodozni. De... nem cigizek, drogozok, alkoholt módjával olyan BARÁTOKKAL..hangsúlyos, hogy barátokkal akikben megbízom és tudom, hogy még sokáig velem lesznek. Nem vagyok felelőtlen, nem élek szexuális életet, és nem ribizek le minden másodszorra szembejövő lányt az utcán.

És próbálok reménykedni benne, hogy talán a "menők" felismerik, hogy nem a normális a ciki, hanem az aki úgy viselkedik mint egy kiélt narkós...

De én személy szerint utálom, ha a "menők" lenéznek, amikor még meg sem ismertek igazán.

nyugi..nem vagyok féltékeny...jó alakom van, azt mondják szép arcom..és vannak haverjaim is, könnyen barátkozok.

egy szóval: kiegyensúlyozott.

És én mondom ezeket 15 évesen lány létemre.

2011. jún. 19. 00:21
 35/54 anonim ***** válasza:

Tegnap,17:09-es:Teljes mértékben egyetértek veled,én is ugyanígy gondolom.

16/L

2011. jún. 19. 10:26
 36/54 anonim ***** válasza:
100%

Hát...én 12 éves leszek. És ha néha így írok sietségemben, hogy:

pl.: h, mind1 (stb.) Néha így van de nem szoktam olyan szinten rövidíteni sem. Ha felnőttnek írok (mint most) akkor megadom neki a minimális tiszteletet, azt, hogy normálisan írok és megtisztelem. Én még csak 11 éves vagyok, 12 leszek. És próbálok tanulni, a jóra törekedni, hogy felnőtt koromban normális munkám legyen és eltudjam tartani a családom. Ha ezt még nálam idősebb (!!) "tini" nem fogja föl az a saját, végzetes hibája.

2011. jún. 19. 11:39
 37/54 anonim ***** válasza:
36%

ez szimplán a fejlődésed része

ezzel próbálod magadnak tudat alatt bizonyítani, hogy te már felnőtt vagy, nem olyan kis hülye gyerek mint a 14 évesek

később ez el fog múlni

semmivel sem különbek a mai gyerkek mint a régiek, max a körülmények változtak, de az sem 2-4 év alatt

tehát azt mondanám, ezt csak te látod így

2011. jún. 19. 14:27
 38/54 anonim ***** válasza:
39%

ja igen

és lehet, hogy úgy érzed, hogy te aztán baromi felnptt vagy már, és 4 év alatt nagyott változott a világ, de most mondom neked, így harmincon túl, mindez nem igaz

4 éve sem írtunk helyesen a neten

köszyh, puszyh és társai

ez sem új dolog, lásd privi.hu-t 5-6 éve

ugyan így írtak

ez bizonyos korosztály körében divat, ahogy te kinőtted, kinövik ők is

szmájlikkal mi bajod van?

én sem

csak tudod, nekem szabad, mert nem kapok érte karót

12-13 évesen smárolnak a fiúkkal, olyan ruhában, hogy hű

Te reinkarnódtál az NDK-ból? :D

20 éve is ez volt a bajuk egyes ahhszűzz agitprop kisasszonyoknak

most komolyan 18 vagy vagy 80

attól mert 18 vagy még nem kell 80-ként viselkedni

a te korosztályod sem különb amit itt leirsz, visitanak, viháncolnak, kis csitrik

10 év múlva azon fogsz megütközni, hogy milyenek a 18-20 évesek, és borzalom

közben olyanok mint most

vagy olyanok amilyen te magad

18 évesen 3 éve stabil párkapcsolatban élsz? és mikor fogsz élni igazán? vagy már szűlni is akarsz

te így élsz, mások meg máshogy

kis tolerancia

nem biztos, hogy amit te csinálsz az a helyes

mások meg másképp élnek, hát tegyék

25 ezer fős településen élsz?

Bp számodra akkor maga lenne a káosz és a fertő

Már 18 vagy, menj, láss egy kicsit világot a pároddl, hogyan élnek a fitalaok máshol, menjetek el egy-két koncertre, rendezvényre

Ha nyomasztanak a mai 12-14 évesek, akkor ne vegyél róluk tudomást, éld az életed a korosztályoddal, vagy inkább az idősebbekkel, bár azoknak meg te leszel gyerek

2011. jún. 19. 14:38
 39/54 anonim ***** válasza:
16%

06-14 21:48

15F, aranyos ahogy ezt a ynugati méádiára fogod

szerinted a hímek nem így viselkedtek korábban?

te éltél olyankor amikor a nyugati médiának nem volt hatása?

96-ban születtél, apa!

szerinted egyáltalán volt olyan időszak amikor nem volt nyugati média?

2011. jún. 19. 14:41
 40/54 anonim ***** válasza:
0%

06-14 22:48

ezt mondtam: te már 22 évesen nagyi vagy

más meg 60 évesen sem

van aki kijön jól a gyerekkekl, van aki nem

van aki kinövi hogylenézze a kicsiket (jellemző ez a 18-26 év közöttiekre, mert nekik még fontos, hogy ők ugye már nem gyerekek, és ezt mások is lássák rajtuk) vagy nem

később már látszik rajtad, hogy nem vagy gyerek, nem is kell ezt magadnak és a külvilágnak bizonygatnod

másrészről: akinek van önbizalma, az empatikus, az bizony nem szörnyülködik

2011. jún. 19. 14:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!