Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Miért ilyenek a mai kamaszok?...

Miért ilyenek a mai kamaszok? Ekkora változás lenne pár éven belül?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy 14 éves lány fórumbejegyzését, és ez volt az utolsó csepp a pohárban a régóta érlelődő kérdésemhez, amit itt teszek fel, mert talán a keresett korosztály írogat ide, esetleg a szüleik :)

Nem volt olyan régen ez a 14 év, csupán 4 éve (18 éves vagyok), de egyszerűen mintha mindenki ez alatt (tisztelet a kivételnek) egy másik világhoz tartozna.

Részletezném, azt hiszem, hosszú lesz.

Azt tapasztalom, hogy a nálam 2-3-4-5 évvel fiatalabbak egy teljesen más normát tartanának elfogadhatónak, mint én.

Miért nem képesek helyesen, magyarul írni? Miért jó az, hogy kérdésben, válaszban nem lehet még kódjegyzékkel sem megfejteni, amit írtnak? Miért nem használnak ékezetet, szóközt, nagybetűket, választékos szavakat? Ha egyszer megtanultunk egy nyelvet, belénkverték, miért nem írunk helyesen?

Miért nem írják a nevüket szépen, magyarosan, ahogy azt a szüleiktől kapták, nagybtűvel, ékezettel (Lillucykah, Melcsikeh, Sophiekah)?

Miért kell minden 'i' betű helyett 'y'-t tenni (köszy, bocsy, puszy, csajszy), miért kell a magánhangzók után rögeszmészen 'h' betűt írni? (jah, nah, puszykah, stb.) Miért kell a fent említett szavakat még eltorzítottabban használni (köszcsykeh, puszcsikah, léccykeh, csóxy, lávcsy, szerykeh)? Ez valami ki nem mondott verseny/divat? Ki tudja az adott szót hülyébben használni?

Én is használok hangulatjeleket ( :), :D, :( ), de mi értelme van minden szó után tenni egyet, érthetetlenné tenni az egészet?

A következő oldala ennek a dolognak az öltözködés, a viselkedés. (Elnézést a kivételektől, de túl sok rossz példát láttam.)

Tizenkettő-tizenhárom-tizennégy évesen a suli folyosóján smárolnak a barátjukkal olyan rövid nadrágban, hogy azt nem lehet nadrágnak nézni, fogdossák a srácot, dörgölőznek. Lazán beszólnak a tanároknak, minden meggodolás nélkül, miután rájuk szólt, hogy nem kellene. Rózsaszín érintőképernyős telefonon 'Mizut' hallgatnak. Múltkor egy tizenkét éves kislánnyal beszélgettem, és azt ecsetelte, hogy hatkor kel kivasalni a haját(ami festett vörös szőke csíkokkal), meg hogy eltüntesse alapozóval a pattanásait, ráadásul megszólt, hogy nincs kifestve a körmöm és melírozva a hajam.

Az a jó, minél pinkebb vagy, minél kisebb a gatyád, minnél jobban kiáll a csípőd, minél magasabb a szandálod sarka, minél beállítottabb a hajad, én minél nagyobb a műkörmöd?

Megelőzve a vádaskodást, teljesen normális lánynak tartom magam. Három éve stabil párkapcsolatban élek, szerelmes vagyok, boldog vagyok, jó alakom van, és rendszeresen járunk el a barátaimmal szórakozni, bulizni, van jogsim, de sosem vezetek, ha ittam. Nem vagyok vallásos, normális a családom, nincsen testvérem, és kertes házban lakunk egy városban (25,000 fő). Normál gimnáziumba járok, 4,9 az átlagom, állatorvos szeretnék lenni, sok barátom van, köztük kettő, akikre az életemet is rábíznám, minden közösségben feltalálom magam, szóval úgy gondolom, hogy boldog és elégedett vagyok, de egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy vagy én vagyok normális, vagy mindenki más.

Nem szeretnék mutogatni vagy vádaskodni, csak érdekelne, hogy ez a kor divatja-e, vagy valami egészen más irányzat, amiből nem fogak kinőni a fiatalok?

Esetleg a szülői behatás kevesebb, másoktól lesik el, ez a "követelmény" a suliban?

Tudtok segíteni? Tapasztalatokat, válaszokat várok!

Köszönöm :)

2011. jún. 14. 21:31
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
79%

Én is 14 éves csaj vagyok, és engem is nagyon irritál a helyesírás. Van egy barátnőm, akivel kifejezetten utálok chatelni, mert "nemtodjahoggyankelirni és ezzer szmájlitt rak a véggére" Képzelheted, meddig bogarászom, mire rájövök, mit jelent. Lassan meg kétségbe esek, hogy az osztálytársaim már mind festik a hajukat, műkörmöznek, magassarkúban járnak, és én vagyok a selejt, mert nincs hajsütővasam sem. Szüleim soha nem engednék.

Telefonom is csak elég régi stílusú van, amit idén kaptam, nincs rajta se kamera, se semmi, ezért is meg lettem szólva, de Istenem, nem vagyunk olyan anyagi helyzetben... Tehát ez van.

2011. jún. 15. 15:33
 12/54 anonim ***** válasza:
74%

13 éves vagyok, nem mindig írok ékezetet, mert Ausztriában vettük az egyik billentyűzetünket:D De ez tudom, hogy mellékes.

Egy nagyszerű élményem volt, mikor egy helyi fesztivál alkalmával kiültem a barátaimmal az utcára egyet zenélgetni, pengettem a "21st century breakdownt"-t, és a fényes angoltudásukkal azt azért megértették, hogy "my generation's a zero" és félrészeg állapotban megdobtak egy "monszterenerdzsis" dobozzal. Messziről még idősebbeknek néztek ki, aztán mikor közelebb jöttek, láttam, hogy talán még fiatalabbak is, mint mi. Szegény kisfiúk belepasszírozták magukat azokba a szűk női gatyákba, a lányok nem látszottak ki az alapozótól, és szép dolgokat vágtak a fejemhez. Egy ideig csak röhögtünk rajtuk, aztán mikor elővették anyukámat és engem is utcalánynak neveztek egy barátom felugrott, hogy azok a kis negyven-kiló-vasággyal IQ-fighterek lássák, hogy ki kicsoda. Erre még nekik áll feljebb és közlik, hogy tudják, hol lakunk.

Ennyi a véleményem, röviden, nem akarlak titeket untatni.

U.i.: Már a 11 éveseket is számolhatjuk ebbe az elkorcsosult részbe.

14L

2011. jún. 15. 20:23
 13/54 anonim ***** válasza:
100%
Mit ne mondjak én nem ilyen vagyok. 13 éves lány vagyok... Lehet,hogy nem vagyok a legmenőbb,de legalább nem tartozok a tömegbe.Egyébként én nem írok olyan hülye szavakat,de azért bajban vagyok a smileykkal szemben,mert azt már megszoktam,hogy sokszor írok valamilyen hangulatjelet a mondataim után és most is uralkodnom kell magamon. :D Alapvetően kicsit hülye vagyok,de a suliban ilyen hülye komollyá és visszahúzódóvá változom,otthon és barátokkal meg ilyen hülyéskedős vagyok. Furcsa ez a dolog tudom.. de hát mit csináljak.. :)
2011. jún. 16. 09:14
 14/54 anonim ***** válasza:
48%

Kedves asdf2!

Olvasd el rendesen a válaszomat, és akkor nem kellene engem ennyire leszólni. Én azt írtam, hogy nincs okostelefonom, és hogy akinek van, minek vele menőzni! Én semmi rosszat nem írtam! :(

2011. jún. 16. 09:34
 15/54 anonim ***** válasza:
100%

igen, azon az "érdekes" írásmódon én is fent vagyok akadva

irritál, rá is szólok az összes idiótára aki így ír, de most basszuskulcs, a helyesírás...tehet róla ha szegénynek nincs hozzá érzéke, rossz nyelvtanból?

tapiszkrínes telefon...valószinüleg a samsung s5230 típusú telefonnal rendelkeznek, ami a legolcsóbb a piacon, valami 5ezerért vesztegetik...kb annyit is ér, mizut hallgatnak...magyarország szégyene...oké hogy én metált hallgatok de szerintem egy rihanna számnak(azt se szeretem...) sokkal több zeneisége és mondanivalója van mint ennek a média által felkapott divadbuz! "zenéjében"

hajvasaló, szines tincsek, alapozó...ad magára és igényes, és a szülei picit engedékenyebbek, ezért önmagává tud válni...nagy baj?

az hogy megszólt, azt jelenti hogy tahó, vszeg rossz közösségbe került...

nem az a jó ha minnél inkább okéj legyél, de ha az tudsz lenni és így érzed jól magad akkor mért ne legyél az? smárol a pasijával hát istenem élvezi az életét, ha 13 évesen ezen a szinten tart, élvezze.

A p!csanadrággal mi a bajod? Énnekem a gyenge pontom a szép női comb, ha ilyet látok csupaszon beindulok, és a csajnak ez a célja hisz ő is szerethet párkapcsolatba lenni nem?

a műköröm is egy stílus nekem nemtetszik de ha neki igen akkor ok.

a szülői behatás 90%ban nulla, a gyereket nem a szülei érdeklik, a szülő az utolsó akire hallgatnak, mert egy átlagos szülő bilifejet csinálna a gyerekének és kétpántos szandálba járatná bokáig húzott zoknival...és nem nekik akarnak tetszeni hanem annak a közösségnek amibe benne vannak alias ha most ez a menő ezt hordják, nembiztos hogy tetszik nekik de egy két hiúbb embernek ez elég indok...

14/f

2011. jún. 16. 09:53
 16/54 anonim ***** válasza:
100%

Kamaszok. Lázadniuk kell, a majmos hasonlat nagyon tetszett, ez a lázadás is egy ilyen hasonló kódolt dolog. Felnőni nehéz - ki is vagyok, mit is akarok, mi történik a testemmel, most akkor felnőtt vagyok már? De azért én még szeretnék anyukám pici fia/lánya is lenni, amikor úgy tartja kedvem, vagy nagyon megijedek a... felnőttségtől.

A lényeg, hogy eltérjek, más legyek, legyen egyéniségem, szeparálódjak, kiváljak a masszából, önmagam legyek - és itt a lényeg, ahogy előttem írta: _önmaga legyen_ a kamasz: A LELKÉBEN. Ehhez azonban nem kell hajvasaló, színes tincsek, műköröm, okostelefon, és a többi kellék. Azt hiszem, azért zavar ez téged kedves kérdező, mert te a kamaszkor ezen részén már túl vagy.

Ugyanakkor sajnos szinte már a lázadás minden formáját elsütötték korábban: voltak hippik meg rockerek, aztán bejött a színesre festett haj, rágyújtani a tornaterem mögött (most már kb. a tanáriban gyújt rá a 11 éves, mert az a kunszt), piercing, még több piercing, body modification, ultrarövid szoknyák-topok, már mindent megcsináltak korábban, mivel lehetne még jobban lázadni? Most éppen saját nyelvi jelrendszerrel, pl. - ennek is leáldoz majd az idő és kimegy a divatból.

Az első szexuális élmény is egyre korábbra tolódik, érzelmileg éretlenül élik át sokan. Persze, nem kell ezt elhinni - utólag azonban minden megvilágosodik...

Kedves kérdező, tudod, én 33 éves vagyok, s amikor összeállt, hogy 18 évesen írod azt, hogy 3 éve stabil párkapcsolatban élsz, hát bennem ott megállt valami. Minden viszonylagos - a mai 15 évesek életvitele más a tiédhez képest, a te 3 éve stabil párkapcsolatod más az én kamaszkoromhoz képest. Nem jobb, csak más. Hogy rosszabb-e, rossz irányba tart-e, azt én nem tudom megmondani, de a rosszallást hallom a hangodon.

S hogy miért ilyenek? A környezetük, a szüleik, a világ teszi ilyenné őket. Azt hiszem, a mi szüleink még erősebb akaratúak voltak nálunk és a mostani szülő generációnál, hitelesebben alakították a szülőt a maiaknál. Persze, ők sem voltak hibátlanok.

2011. jún. 16. 11:20
 17/54 A kérdező kommentje:

Néha nagyon elcsodálkozom, hogy mennyire gyorsan változik a világ. Annyira sok forrásból, hatalmas mennyiségben kapjuk az új információkat, hogy ötletem sincs, hova lyukadunk ki. Manapság havonta-hetente jön az új, a jobb, és dobjuk el érte a régit, de a réginek is az ösztönében van a fennmaradás, ezért megpróbál újat, jobbat kihozni magából, legyen akár átvitt értelemban, akár nem. Ez egy ördögi kör. Hova vezet ez?

Bocsánat a filozolfálásért, néha nem engednek ezek a témák :)

Valamelyik kedves válaszoló írta a tökéletesen férfiatlan srácokat is. Igen, ezt is akartam írni, de nem akartam tovább nyújtani a szót. Nem ítélek el senkit, csak sok mindent nem értek. Egy 40 kilós srác vasalt fekete hajjal és 12 piercinggel is lehet aranyos és kedves a maga valójában, ha ő ebben a stílusban tudja kiélni magát, de normálisan viszonyul a többi emberhez. Ellenben aki hülyének és gáznak tart mindenkit, aki a "mi" szemléletünkben a "normális" (minden relatív) értékrendet követi, és ezt még hangoztatja is gyakran bunkó és elítélhető módon, ott kinyílik a bicska a zsebemben. Természetesen védje meg a saját értékrendjét, de ugyanúgy, ahogy elfogadtuk őt, ő is fogadja el a tömeget, ha már tudja, hogy kitűnik abból.

A rövidgatyás példával nem arra gondoltam, hogy valaki ne hordjon ilyet, ne mutassa meg magát (egyébként örülök, kedves válaszoló, hogy ilyen kiforrott értékrended van 14 éves korodra a női combokról), mert én is hordok ilyet, de ha valakinek nem olyan az alakja, hogy ezt megtehesse, egyrészt minek veszi föl, másrészt ha nem veszi föl, akkor ne szóljon neki be az, aki igen. Gondolok itt arra, hogy az általános iskolába, ahová vissza szoktam járni, mert az unokahúgomért megyek gyakran, van egy határozott Dress Code (mi ez magyarul?), és a térdig érő nadrág megengedett. A tanári kar egyik tagja szóvá is tette egy kislánynak, hogy nem kellene, ő meg lazán, minden gond nélkül visszaszólt, hogy "Attól még, hogy maga nem veheti fel, mert hájas disznó, attól én még igen". Miután elbeszélgettem a hölggyel erről, mondta, hogy már meg sem lepődik, ez már a sokadik volt és még nem is a legdurvább.

Mi azért nem engedtük meg magunknak ezt, az hagyján, hogy gimiben, de általánosban még úgy sem.

Várom a további véleményeket, és köszönöm az eddigi válaszokat!

2011. jún. 16. 15:56
 18/54 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó előtti válaszoló, kérdésedre válaszolva, nem, nem baj, viszont tegyenek ellene, mert megtanulható, csak a legtöbbek igénytelenek hozzá, mert a mai világban megszoktuk, hogy arctalanná válunk, és jobban előjönnek a gyengeségek, elfelejtjük korrigálni őket, hiszen nem kell szégyenkeznünk. Az viszont vicces, hogy egy olyan kérdésnél, ahol a helyesírás az egyik szóban forgó téma, ott sikerült minden egyes mondatodat kisbetűvel kezdened. És ezt a dolgot elintézted azzal, hogy ez van, van akinek nincs érzéke hozzá. A nagybetűkhöz nem kell érzék :) Nem baj, végülis nem kell mindenkinek egyformának lennie, hová jutna ez a világ :)
2011. jún. 16. 16:06
 19/54 anonim ***** válasza:

20 éves vagyok, lány, és én is szürke kisegérként érzem jól magam.

A mai világrend nekem is furcsa, főleg a szexuális nyitottság. Én két magyarázatot tudok rá.

Egyrészt a média hatása, ami valóban sok, és erős. A másik pedig a rendszerváltás. A szüleinknek még megvolt kötve a keze, amikor nevelkedtek, és gondolom nem akarnak ilyen világot nekünk is. Szabad ország lettünk.

Egy kedves példát had írjak le:

Egy vonat csak síneken tud menni, és hogy ne legyen baleset kellenek a jelzőlámpák is. Persze a túl sok sem jó, de sokkal nagyobb a baj, ha kevesebb van. Vagy egyáltalán nincs.

A mai világrendszer (Posztmodern kor) pont ezeket a jelzőlámpákat veszi el. Minden relatív, így a szabályrendszer is. Ha másnak nem árt, akkor jó. Ha magamnak nem árt, akkor jó.

2011. jún. 16. 18:32
 20/54 anonim ***** válasza:
36%

14 éves vagyok és pár dolog igaz rám a leírtak közül: vasalom a hajamat, érintőképernyős telefonom van (bár előbb halnék meg, minthogy ilyen fluor, espé, dzsásztin-féle b*zernyákokat hallgassak rajta :"D), sminkelek (max. szemceruza-spirál-szájfény, illetve néha korrektor), illetve divatosan öltözködöm (ezt ne értsd úgy, hogy kipakolom mindenemet, mert próbálom ízlésesen csinálni), és a ballagási ajándékom egy köldökpiercing lesz (ok, tudom, minden 2. lánykának ez van, de nekem akkor is iszonyatosan tetszik és szeretném valamivel kiemelni a hasamat, ha már megdolgoztam, hogy ilyen legyen). De néha én is ledöbbenek, ami a nálam 1-2-3 évvel fiatalabb lányoknál megy. 11-12 éves lányokon látok annyi vakolatot, amit ha lemosnának, leadnának 5 kg-t. 18-20 éves palikkal mászkálnak. Köldökig érő dekoltázsuk van, a nadrágból a fél fenekük kint van. Óriási sarjú cipőkben mászkálnak, amikben járni is alig bírnak (az én ballagási cipőm mondjuk 7 centis, de lesz 1 évben kb. 3-4 alkalom, amikor felhúzom és megjegyzem, járni is tudok benne). Facebook-ra feltöltenek olyan fotókat, amiken jobb esetben kilóg a fél mellük, rosszabb esetben bugyiban és melltartóban pózolnak. 12-13-14 évesen szétk*ratják magukat mindenkivel és fel vannak háborodva, ha azt merem mondani rájuk, hogy r*banc. Az is az egyik kedvencem, hogy ha összevesznek a szüleikkel, facebook-on minden k*rvának elhordják az anyjukat.. Könyörgöm, ő tartja el őket! Ok, néha én is összeveszek anyuékkal, de attól még szeretem és felfogom, hogy sok mindent neki köszönhetek.

Nem vagy egyedül ezzel a véleményeddel. Én 4 évvel fiatalabb vagyok nálad, de sokszor engem is ledöbbent, ami itt megy.

14/L

2011. jún. 16. 18:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!