Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Miért ilyenek a mai kamaszok?...

Miért ilyenek a mai kamaszok? Ekkora változás lenne pár éven belül?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy 14 éves lány fórumbejegyzését, és ez volt az utolsó csepp a pohárban a régóta érlelődő kérdésemhez, amit itt teszek fel, mert talán a keresett korosztály írogat ide, esetleg a szüleik :)

Nem volt olyan régen ez a 14 év, csupán 4 éve (18 éves vagyok), de egyszerűen mintha mindenki ez alatt (tisztelet a kivételnek) egy másik világhoz tartozna.

Részletezném, azt hiszem, hosszú lesz.

Azt tapasztalom, hogy a nálam 2-3-4-5 évvel fiatalabbak egy teljesen más normát tartanának elfogadhatónak, mint én.

Miért nem képesek helyesen, magyarul írni? Miért jó az, hogy kérdésben, válaszban nem lehet még kódjegyzékkel sem megfejteni, amit írtnak? Miért nem használnak ékezetet, szóközt, nagybetűket, választékos szavakat? Ha egyszer megtanultunk egy nyelvet, belénkverték, miért nem írunk helyesen?

Miért nem írják a nevüket szépen, magyarosan, ahogy azt a szüleiktől kapták, nagybtűvel, ékezettel (Lillucykah, Melcsikeh, Sophiekah)?

Miért kell minden 'i' betű helyett 'y'-t tenni (köszy, bocsy, puszy, csajszy), miért kell a magánhangzók után rögeszmészen 'h' betűt írni? (jah, nah, puszykah, stb.) Miért kell a fent említett szavakat még eltorzítottabban használni (köszcsykeh, puszcsikah, léccykeh, csóxy, lávcsy, szerykeh)? Ez valami ki nem mondott verseny/divat? Ki tudja az adott szót hülyébben használni?

Én is használok hangulatjeleket ( :), :D, :( ), de mi értelme van minden szó után tenni egyet, érthetetlenné tenni az egészet?

A következő oldala ennek a dolognak az öltözködés, a viselkedés. (Elnézést a kivételektől, de túl sok rossz példát láttam.)

Tizenkettő-tizenhárom-tizennégy évesen a suli folyosóján smárolnak a barátjukkal olyan rövid nadrágban, hogy azt nem lehet nadrágnak nézni, fogdossák a srácot, dörgölőznek. Lazán beszólnak a tanároknak, minden meggodolás nélkül, miután rájuk szólt, hogy nem kellene. Rózsaszín érintőképernyős telefonon 'Mizut' hallgatnak. Múltkor egy tizenkét éves kislánnyal beszélgettem, és azt ecsetelte, hogy hatkor kel kivasalni a haját(ami festett vörös szőke csíkokkal), meg hogy eltüntesse alapozóval a pattanásait, ráadásul megszólt, hogy nincs kifestve a körmöm és melírozva a hajam.

Az a jó, minél pinkebb vagy, minél kisebb a gatyád, minnél jobban kiáll a csípőd, minél magasabb a szandálod sarka, minél beállítottabb a hajad, én minél nagyobb a műkörmöd?

Megelőzve a vádaskodást, teljesen normális lánynak tartom magam. Három éve stabil párkapcsolatban élek, szerelmes vagyok, boldog vagyok, jó alakom van, és rendszeresen járunk el a barátaimmal szórakozni, bulizni, van jogsim, de sosem vezetek, ha ittam. Nem vagyok vallásos, normális a családom, nincsen testvérem, és kertes házban lakunk egy városban (25,000 fő). Normál gimnáziumba járok, 4,9 az átlagom, állatorvos szeretnék lenni, sok barátom van, köztük kettő, akikre az életemet is rábíznám, minden közösségben feltalálom magam, szóval úgy gondolom, hogy boldog és elégedett vagyok, de egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy vagy én vagyok normális, vagy mindenki más.

Nem szeretnék mutogatni vagy vádaskodni, csak érdekelne, hogy ez a kor divatja-e, vagy valami egészen más irányzat, amiből nem fogak kinőni a fiatalok?

Esetleg a szülői behatás kevesebb, másoktól lesik el, ez a "követelmény" a suliban?

Tudtok segíteni? Tapasztalatokat, válaszokat várok!

Köszönöm :)

2011. jún. 14. 21:31
1 2 3 4 5 6
 1/54 anonim ***** válasza:
29%

"Nem szeretnék mutogatni vagy vádaskodni, csak"

Az ilyen után mindig mutogatás és vádaskodás szokott lenni, de te tényleg más vagy, és én büszke vagyok rád. Te ez ELŐTT mutogattál és vádaskodtál :).

Mindenki azt tesz magával amit akar, ha te szürke egér akarsz lenni hát legyél, de tudod az életben sosem a szürkék jutnak előre.

na csóxy :D

am jómegasszontad tezsvírem

2011. jún. 14. 21:42
 2/54 anonim ***** válasza:
100%

Hű, de hosszú lett.

Amikor még te voltál ennyi idős, még nem hódított ekkora teret magának a nyugati média. Jó, akkor is voltak furcsa figurák, de a mai népek...

Most kifejetem neked ezt majmokkal.

Van egy csapat. Kezdjük a hímekkel.

Mindig van egy domináns egyed, aki a magáénak szeretné tudni az összes nőstényt. Ezt úgy érheti el, hogy erősnek tetteti magát. Megtámadja az idősebbeket, terrorizálja a kisebbeket, szóval rákényszeríti az akaratát többiekre. Néha van egy-kettő, aki hozzácsapódik és azt teszik, amit ő, csak nem olyan szinten. Sokszor a domináns nem is veszélyesebb, mint a többi maki, csak egy véletlenszerű tettével érte el a tiszteletet/félelmet a társaitól. Szóval ki lehet ütni a nyeregből.

A nőstényeknél kicsit visszafogottabb a dolog. Azért próbálnak meg közeledni a domináns hímhez, hogy teherbe essenek tőle s így kiváltságos helyet szerezzenek a csapatban. Persze nem adják könnyen magukat, hisz csak egy lehet a befutó.

Ezzel csupán azt akartam elmagyarázni, hogy a nyugati média kvázi majmokká degradálja a népet, hogy a befolyása alatt tartsa.

15/F

2011. jún. 14. 21:48
 3/54 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:
100%

Nyugi, az első pár munkahelyi interjúról két lábbal pattintják ki az ilyeneket, amikor megjelennek a sokadikon, akkor rájönnek hogy ezt a stílust nem csípik a munkaadók, akkor olyan kis szürke kisegerek lesznek belőlük hogy ihaj. :-)

A helyesírás persze attól még borzasztó marad, volt olyan beosztottam akinek megmondtam, hogy ügyfélnek nem küldhet ki levelet anélkül hogy én át ne néztem volna. Hiába javasoltam a helyesírás ellenőrzőt....

2011. jún. 14. 21:48
 4/54 anonim ***** válasza:
87%

Hat tudod en is ezen mergelodom sokat.

En sem vagyok meg oreg (22), de ezt szoktam en is mindenkinek mondani... "nemreg jottem ki az iskolabol, de akkor nem volt ilyen a vilag, es el tudtam olvasni az emberek irasat".

Nagyon bosszantanak a mai tinedzserek, de a szuleik meg inkabb.De ez is elfog mulni, de lehet hogy meg rosszabb lesz.

A nagyik szoktak mondani, hogy "bezzeg az en idomben"

De hat a nagyik meg koztunk van 60 ev. Mi mar nehany evvel idosebbkent ezt mondjuk. De nem tudunk veluk mit csinalni... amit tehetsz majd, hogy ha gyereked lesz, ot normalisan fogod nevelni. De szerintem akik le vannak dobbenve a mai fiatalokon, azok mind elhatarozzak , hogy az o gyerekuk normalis lesz.Es ha eleg soknak sikerul akkor az a generacio normalisabb lesz :) De hat ebben csak remenykedjunk es probaljunk nem rajuk figyeli, ugyis ok bosszantanak fel minket, annak meg nem sok ertelme van.

2011. jún. 14. 22:48
 5/54 anonim ***** válasza:
86%

Az írásmódra én is azt mondom, hogy idegesítő, és még el is várják, hogy értelmezzük, és ha beszólok, hogy ne a pasiddal d*gj, hanem egy nyelvtankönyvvel, akkor le vagyok pontozva.

Azt viszont valahogy nem tudom bánni, hogy kihívóan öltözködnek (15 éves vagyok, tehát NEM pedofil, hanem az én korosztályom!), szerintem ezzel nem ártanak senkinek, maximum maguknak, mert jól megfáznak, hehe.

Az tényleg irritáló, hogy nyalják-falják egymást a közelemben. Nem azt mondom, csók, ölelés természetesen belefér, ne legyen senki apáca, és vonuljanak kissé félre. Azt utálom, hogy van két osztálytársam, a fiú a haverom, és akkor odajön a csaja, és elkezdik nyalni egymást, miközben baráti körben beszélgetünk. Gondolom nem tudja, hogy hirtelen mi a nagyobb bunkóság, a csajt visszautasítani, vagy minket otthagyni. Engem speciel ilyenkor nem zavarna, ha otthagyná a társaságunkat, mert ez már tényleg zavarba ejtő.

Szóval, én úgy gondolom, hogy amihez van közünk, pl. a fenti kirívó eset, amit leírtam, vagy az írásmódjuk, az tényleg idegesítő. A többi szerintem elfogadható.

2011. jún. 14. 23:33
 6/54 anonim ***** válasza:
100%

Én nagyon boldog vagyok, hogy nem tartozok az ilyen emberek közé. Én se nagyon szeretem, hogy A-zól Z-ig minden egyes magyar szót elcsúfítanak. Az öltözködéssel, divattal kapcsolatban az a véleményem, hogy aki így él, az így él. Ne szóljunk bele, legalább mi, kivételek legyünk normálisak.

Én ugyanis szeretek olvasni, tanulni (nem vagyok stréber!!!), vannak kitűzött tudományos céljaim. Nincs húúú de szuper okostelefonom! Minek legyen? Hogy menőzzek vele? Elég nekem a hagyományos mobil is. Oké, szeretnék haladni a korral, de nem ennyire... Összegezve, tényleg örüljünk annak, hogy mi a kevés százalékhoz tartozunk!

14/F

2011. jún. 15. 11:24
 7/54 anonim ***** válasza:
100%

'Miért nem képesek helyesen, magyarul írni? Miért jó az, hogy kérdésben, válaszban nem lehet még kódjegyzékkel sem megfejteni, amit írtnak? Miért nem használnak ékezetet, szóközt, nagybetűket, választékos szavakat? Ha egyszer megtanultunk egy nyelvet, belénkverték, miért nem írunk helyesen? '

Hiába, ha (okos)telefonról tud csak netezni (ami pl.: Android-os) nem tud írni, mert:

a) Nincsen ékezetes betű/'sokáig tart' leírni,

b) Nem találja el a gombot.

'...miért kell a magánhangzók után rögeszmészen 'h' betűt írni? (jah, nah, puszykah, stb.)'

Azért, mert a na, meg a ja, már unalmas, vagy nemtudom, ugyanakkor ahhoz képest, hogy nem szoktam 'szlengesen' írni (csak egy két úgynevezett kockahaverommal szoktunk más nyelven társalogni, de azt csak mi értjük...) én simán írom azt, hogy 'jah, nah' szóval az más... (Szerintem.)

Hát ami meg az öltözködésre vonatkozik: Azért nem mindegyik olyan, csak a 2/3-a, ami azt illeti, szerintem kicsit kiment már a 'divatból' az, hogy kiraknak mindent, (ami sokszor semmi) szóval csak lemaradtak...

Csodálkozom, hogy miért nem írtad, a sok fiút, aki már nem is fiú, mert egy nő férfiasabb... Úgy öltözni, meg elfogyni... Semmi izom, de nem átlagos, hanem az alatt... Ezt miért kell?

(Bevallom azért én se vagyok semmi, rocker vagyok és eléggé kitűnök a sorból... De hát ez van. :) )

2011. jún. 15. 14:46
 8/54 anonim ***** válasza:
100%

Ja és lemaradt: 13/F

(Így kicsit jobban érthető a válasz, ha valaki valamit nem értene.)

2011. jún. 15. 14:48
 9/54 anonim ***** válasza:
100%
szerintem nem minden kamasz ilyen, csak ők a feltűnőbbek, hangosabbak. vannak "szürke egerek" is, a normálisak. szerintem ha felnőnek, nem lesznek ilyenek.
2011. jún. 15. 14:52
 10/54 anonim ***** válasza:
100%

Most olvastam végig a válaszokat, és a 14/F-nek:

Nem akarsz ennyire haladni a korral? Pedig így is megveszi a nagy cég a kicsit, ami fejlődne, hogy ne legyen fejlettebb az övénél... Pont, hogy így is túlzottan fékezve van. Ráadásul nem értem mit lehet 'menőzni' okostelefonnal, talán azt, hogy szüleid mennyire gazdagok?

Pluszba: Te nem tudod, hogy m,ennyit tud, és nem csak játszásra lehet használni, én például sokszor voltam segítségére más embereknek, és jó volt nekem is, hogy ott van a telefonom, mert infókat tudtam szerezni, ha eltévedtem, akkor csak benyomtam a GPS-t, és az időjárást is meg tudtam nézni, vagy a HÉV menetrendet... És ezek csak olyan 'alapok'. Szóval az okostelefonokat ne szóljuk le.

2011. jún. 15. 14:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!