Miért ilyenek a mai kamaszok? Ekkora változás lenne pár éven belül?
Most olvastam egy 14 éves lány fórumbejegyzését, és ez volt az utolsó csepp a pohárban a régóta érlelődő kérdésemhez, amit itt teszek fel, mert talán a keresett korosztály írogat ide, esetleg a szüleik :)
Nem volt olyan régen ez a 14 év, csupán 4 éve (18 éves vagyok), de egyszerűen mintha mindenki ez alatt (tisztelet a kivételnek) egy másik világhoz tartozna.
Részletezném, azt hiszem, hosszú lesz.
Azt tapasztalom, hogy a nálam 2-3-4-5 évvel fiatalabbak egy teljesen más normát tartanának elfogadhatónak, mint én.
Miért nem képesek helyesen, magyarul írni? Miért jó az, hogy kérdésben, válaszban nem lehet még kódjegyzékkel sem megfejteni, amit írtnak? Miért nem használnak ékezetet, szóközt, nagybetűket, választékos szavakat? Ha egyszer megtanultunk egy nyelvet, belénkverték, miért nem írunk helyesen?
Miért nem írják a nevüket szépen, magyarosan, ahogy azt a szüleiktől kapták, nagybtűvel, ékezettel (Lillucykah, Melcsikeh, Sophiekah)?
Miért kell minden 'i' betű helyett 'y'-t tenni (köszy, bocsy, puszy, csajszy), miért kell a magánhangzók után rögeszmészen 'h' betűt írni? (jah, nah, puszykah, stb.) Miért kell a fent említett szavakat még eltorzítottabban használni (köszcsykeh, puszcsikah, léccykeh, csóxy, lávcsy, szerykeh)? Ez valami ki nem mondott verseny/divat? Ki tudja az adott szót hülyébben használni?
Én is használok hangulatjeleket ( :), :D, :( ), de mi értelme van minden szó után tenni egyet, érthetetlenné tenni az egészet?
A következő oldala ennek a dolognak az öltözködés, a viselkedés. (Elnézést a kivételektől, de túl sok rossz példát láttam.)
Tizenkettő-tizenhárom-tizennégy évesen a suli folyosóján smárolnak a barátjukkal olyan rövid nadrágban, hogy azt nem lehet nadrágnak nézni, fogdossák a srácot, dörgölőznek. Lazán beszólnak a tanároknak, minden meggodolás nélkül, miután rájuk szólt, hogy nem kellene. Rózsaszín érintőképernyős telefonon 'Mizut' hallgatnak. Múltkor egy tizenkét éves kislánnyal beszélgettem, és azt ecsetelte, hogy hatkor kel kivasalni a haját(ami festett vörös szőke csíkokkal), meg hogy eltüntesse alapozóval a pattanásait, ráadásul megszólt, hogy nincs kifestve a körmöm és melírozva a hajam.
Az a jó, minél pinkebb vagy, minél kisebb a gatyád, minnél jobban kiáll a csípőd, minél magasabb a szandálod sarka, minél beállítottabb a hajad, én minél nagyobb a műkörmöd?
Megelőzve a vádaskodást, teljesen normális lánynak tartom magam. Három éve stabil párkapcsolatban élek, szerelmes vagyok, boldog vagyok, jó alakom van, és rendszeresen járunk el a barátaimmal szórakozni, bulizni, van jogsim, de sosem vezetek, ha ittam. Nem vagyok vallásos, normális a családom, nincsen testvérem, és kertes házban lakunk egy városban (25,000 fő). Normál gimnáziumba járok, 4,9 az átlagom, állatorvos szeretnék lenni, sok barátom van, köztük kettő, akikre az életemet is rábíznám, minden közösségben feltalálom magam, szóval úgy gondolom, hogy boldog és elégedett vagyok, de egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy vagy én vagyok normális, vagy mindenki más.
Nem szeretnék mutogatni vagy vádaskodni, csak érdekelne, hogy ez a kor divatja-e, vagy valami egészen más irányzat, amiből nem fogak kinőni a fiatalok?
Esetleg a szülői behatás kevesebb, másoktól lesik el, ez a "követelmény" a suliban?
Tudtok segíteni? Tapasztalatokat, válaszokat várok!
Köszönöm :)
06-16 22:20
Kedves Kérdező!
Menj el egy könyvtárba, és kezdd el olvasni a Gyermekünk c. havilap egy évfolyamát mondjuk a 80-as évekből, aztán kezdj el azon csodálkozni, mennyire is állandó a világ
az ember nem változik 4 év alatt 10, 100 de még 1000 év alatt sem
ezekl csak villanások
max a körülmények mások
Na az utolsó megjegyzésem, így végigolvasva a hozzászólásokat:
aranyos ahogy azt hiszitek előttetek nem volt élet :D
nem voltak kamaszok, nem lázadtak, nem buktak, nem voltak stréberek
akkor éppen mások voltak elterjedve, ain az idősebbek ugyanúgy szörnyülködtek
igaz azt azért már kevésbé értem meg amikor egy 18 éves mai fiatalozik
mit fog csinálni vén banya korában?
15:05 véleményét osztom. Nem mondta senki, hogy eddig nem voltak ún. 'tinihóbortok', csupán megfigyeltük, hogy manapság eléggé elfajultak ezek a dolgok. Amikor visszaemlékszek 9 éves önmagamra (a 4 évvel ezelőtti világra), megállapítom, hogy valóban érthetőbben fogalmaztak akkoriban a tizenévesek, én spec egyetlen 'puszcsyhh-szercsii-láowcsíííh' kaliberű kommenttel sem találkoztam sehol. Lehet, hogy csak én jártam csukott szemmel, de ez az igazság.
10:26-nak pedig köszönöm az egyetértést, ezek szerint nem én vagyok a defektes.:D
Az, hogy 3 éve vagyok együtt a párommal, nem azt jelenti, hogy a.)szülni akarok b.)begyöpösödött otthonülő vészmadarak vagyunk c.)a saját véleményemen kívül nem látok mást a világból.
Kedves 14:27-es válaszoló, most bebizonyítottad, hogy harmincon túl is van, aki nem tud helyesen írni, vagy csak nem vagy elég igényes hozzá, hogy így tegyél.
6 évet éltem Budapesten, köszönöm, nem kell bemutatni. A 18 éves azért 'mai fiatalozik', mert rohadtul nem érzi magát egynek a sokból. 80 éves koromban pedig élni fogom a nyolcvanévesek lassú hétköznapjait. Köszönöm a koncertre járós és utazós tanácsot, de nem hiszem, hogy szükségem lenne rá, hiszen nem tudhatod, mit csinálunk és hol járunk, mikor időnk engedi.
Viszont igazad van abban, hogy a körülmények sokat változtak a régebbi korok óta, mert régen nem volt MSN, Facebook, chat.hu, stb, ahol szarul lehetett volna írni.
Az változott nagyon sokat, hogy a személyes kapcsolatok sokkal nagyobb benyomást tettek. Valamelyik kommentemben írtam, hogy arctalanná kezdünk válni. Akár ezen az oldalon is megfigyelhető, hogy sokkal kevesebbet adunk magunkra, mármint arra a kicsire, amit mások látnak belőlünk (írás, választékosság, stílus), hiszen még ha a többiek ezt cikinek is tartják, úgysem tudja senki, hogy ki vagy, nem kell szégyenkezned miatta, hogy olvashatatlanul és paraszt módon írsz. Régen, ha valakivel beszéltél, akkor óhatatlanul is figyeltél rá, hogy szépen beszélj, jó szavakat használj, mert ha nem tetted, a másik rögtön továbbmondta rólad, hogy büdös bunkó vagy. A levélírás hasonlóan, bár kevésbé, azt legalább kézzel írták. Itt senki sem fogja tudni lenyomozni, hogy ki szólt be kinek, ki hogy ír és mi a véleménye. Persze ezt nem 4-5 évvel ezelőttre értem, hanem korábbra.
Azt vettem magamon észre, hogy én és az ismertségi köröm nem viselkedett így 13-15 évesen, ahogy ma ez a társaság. Innen származott a kérdésem, aki nem ért egyet vele, nem kötelező.
Apukámmal minden évben megyek Novarock fesztiválra (9 éves korom óta), van "f**k tha police"-os pólóm, türkiz csík van a hajamban, van egy piercingem, de nem érzem magam hejj de rossz példának.
14L
15:26 csak te nem láttad
4 évvel ezelőtt is volt ilyen
én emlékszem
és nem 9 éves voltam 4 éve
2045:
nekem már nem KELL helyesen írni, főleg nem neten, ha nem akarok
és nem akarok
persze érteleszerűen ha egy hivatalos levelet írok, abban nincs helyesírási hiba, de neten megengedhetem magamnak, hogy ne legyek grammernáci
régen nem volt msn, fb, stb
mikor régen?
98 óta netezek aktívan, no akkor tényleg nem volt msn és fb
de már fórum volt
nem adunk magunkra: ez oldalfüggő
ha akarsz itt is adhatsz magadra, de nem kötelező
az, hogy itt mennyire vagy választékos, nem jelent semmit
azt az egyet értsd meg kérlek, hogy nem az utóbbi 2-4 évben változott a világ ilyenné, sokkal korábban is ilyenek voltak a gyerekek, még a te korosztályod is
volt a képviselőihez szerencsém
az, hogy te nem gügyögsz, nem írsz ilyeneket hogy cejetlek, köszcsy, puszcsy, annyit jelent, hogy te nem voltál ilyen. de ettől még a korosztályod tagjai csinálták
régi vád a net ellen, hogy arctalan és elidegenít
én ezalatt a lassan 13 év alatt rengeteg embert ismertem meg a neten keresztül, olyanokat akikkel sosem találkoztam volna, soxor még másik földrészen élőkkel is
a neten ezek a játékszabályok, vagy elfogadod, vagy korlátozottan használod, de 18 évesen nem szabadna ilyen gondjaidnak lennie, te nem a nagyid vagy
,mikor régen?
kiskoromban sem mondta rólam senki, hogy büdös bunkó vagyok, pedig nem beszéltem választékosan, igaz csúnyán se, nem volt minden második szavam kötőszó
kézzel írt levél:
tudod mikor írtam én utoljára kézzel levelet? a 80-as években, üttörőtáborban :)
értem
örülj akkor ennek
de ettől még a korosztályod már úgy viselkedett, amin most megütközöl
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!