Gimnazista gyereked mikor és mennyit tanul hétvégén?
Az enyém csak vasárnap este kezdi el a tanulást, amivel az őrületbe kerget... 3-as, 4-es tanuló, neki ennyi elég, pedig tudja hogy tovább kell tanulnia. Kilencedikes.
Tiétek mikor kezd neki a tanulásnak?
Barátnőm fia szombaton kora délutánig letudja, és marad másfél nap pihenésre. Nálunk meg az egész hétvége egy merő idegbaj.
#29 és kérdező. A diploma nem egy olyan dolog, ami mindenképp kéne. Vannak, akik azért mennek gimibe, mert nem tudnak 14 évesen szakmát választani, és így nyernek időt. Gimi után is lehet szakmát tanulni. Másfelől meg nem a random dolgozatok jegyein fog múlni az egyetemi felvételi, ha végül mégis továbbmegy. Saját példa, de én is időhúzásnak mentem gimibe, mert képtelen voltam szakmát megjelölni.
Egy nyolcadikos nagyon gyakran variál azon, hogy mit akar, tapasztalatból mondom. Jelenleg öt nyolcadikost mentorálok. Az egyik kitűnő tanuló azzal kezdte az évet, hogy informatikus akar lenni, majd arra váltott 3 hónapon belül, hogy kozmetikus akar lenni, és ennek megfelelően jelöl meg iskolát. A másik kitűnő tanuló azzal kezdte, hogy ápoló akar lenni, ezalapján választ sulit, aztán meg akarta jelölni az egyik legerősebb gimit a megyében, utána egyetemen pénzügyi irányba akart tanulni, majd most ott tart, hogy az orvosi a cél, de előtte szakgimibe megy (nem tudom ez-e az aktuális megnevezés). A többiek meg szobafestőtől át, a hegesztőn keresztül kb mindent mondtak, szerintem hetente más elképzelésük volt. Minden héten tök mást mondtak, hogy akkor merre tovább, pedig most nyolcadikosok, most lesz a felvételi.
De egyébként végsősoron azt kéne megérteni, hogy nem számítanak a jegyek, ha végül jó érettségit ír. Nekem azoknak a jegyeknek az átlaga 3,8 körül volt, amik beszámítottak a pontozásba, mert én is úgy készültem, hogy témazáróra, egyéb bejelentett dolgozatokra, meg ha önként akartam felelni, akkor arra, amúgy meg sikerült, ahogy sikerült. A lényeget megtanultam a bejelentett dogákra, amit érteni kellett, azt megértettem, a házikat megírtam. Érettségire kell jól felkészülni. Nekem lett egy 74%-os emeltem, meg egy 95%-os középérettségim, azokból, amik felvételitárgyak voltak, meg még volt egy nyelvvizsgám. Az érettségipontom duplázásával kerültem be, valami 414-416 körüli ponttal. Ez azért elég sok szakra elég. Nem kell aggódni a kis évközi jegyeken, ha az érettségi jó lesz.
29-es vagyok, köszönöm szépen a kioktatást, meg a lepontozást.
"#29 és kérdező. A diploma nem egy olyan dolog, ami mindenképp kéne."
Tudom, kicsit hosszúra sikerült, de én pont nem állítottam, hogy kötelező a diploma. Azt viszont biztosan állítom, hogy egy nőnek ma Magyarországon kényelmes és jól fizető állást diploma nélkül elég nehéz találni. Egy férfi más téma, mert szakember kevés van, de lány létére nem fog elmenni kőművesnek.
Egyébként meg a 11. és 12. év végi jegyek számítanak. Ha nem akar orvosnak tanulni, pont mindegy a kémia-biosz tantárgy, de pl. a matekot meg a magyart mindenhol nézik.
#32 Konkrétan ezt írtad a #29-ben: "Bár azért próbálom noszogatni, hogy mindenképpen kéne a diploma, de ha nem, hát nem."
Szóval de, pontosan azt állítod, hogy kéne a diploma, max hozzátetted, hogy ne erőlteted, de úgyis meggondolja magát.
"Egyébként meg a 11. és 12. év végi jegyek számítanak. Ha nem akar orvosnak tanulni, pont mindegy a kémia-biosz tantárgy, de pl. a matekot meg a magyart mindenhol nézik."
Ez meg nem feltétlenül igaz így, egyértelműen nem vagy tisztában a pontszámítással.
Ötszázpont a maximum. Ez úgy áll össze, hogy abból száz pont az intézményi pont, ez egyetemenként változó. A többi négyszáz bizonyos esetekben, például művészeti szakoknál.
Ezen kívül úgy oszlik meg a további négyszáz pont, hogy
a) 200-200 a maximum a tanulmányi és az érettségipontoknál. Érettséginél azt a két tárgyat nézik, aminek a százaléka számít a szakon, a tanulmányi pedig az érettségiátlag+11. és 12 év végi jegyek magyarból, matekból, töriből, egyik idegennyelvből(nem feltételnül az amiből érettségit tett), illetve egy természettudományos tárgy jegye az utolsó két évből, amiben azt tanulta.
b) Csak az érettségipontok és az megszorozva kettővel. Itt semmiféle jegy nem számít. (Engem is így vettek fel.)
c) Tanulmányi pontok és az megszorozva kettővel, de ez csak a felsőoktatási szakképzésre érvényes, egyetemi képzésre nem.
bővebben itt: [link]
"Bár azért próbálom noszogatni, hogy mindenképpen kéne a diploma, de ha nem, hát nem."
Ott van a végén, hogy ha nem, hát nem.
És tudom, hogy meg fogja magát gondolni. Mégis milyen szakmája lehet egy nőnek, amivel nem szakad meg minimálbérért? Vagy hozzámegy egy gazdag pasihoz, aki eltartja, csak hát, én erre nem alapoznék, jobb azért önellátónak lenni.
Kilencedikben durván nyomtam, vasárnap reggeltől estig tanultam, a suli után meg koradélutántól estig majd hajnalban korábban feljeltem, hogy tanuljak.
Aztán azt vettem észre tizedikben, hogy nincsenek barátaim és mindenki stréber g.ecinek csúfol. A tanárok is már aggódtak értem. Pszichológushoz is elküldtek.
Utána hétvégenként pár órát foglalkoztam a tanulással, a suli után is. Romlott az átlagom 4,0-ra, de legalább nem csúfoltak és barátaim is lettek. :)
Mi a baj a #33-mal, hogy le van pontozva?
Leírta, hogy hogy működik a felvételinél a pontozás, és leírta, hogy mik azok az esetek, amikor nem számítanak semmit a jegyek, emellé pedig csatolta a hivatalos forrást.
Szerintem ez azért elég releváns, megnyugtató lehet a szülőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!