Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mit tudnék csinálni a magányos...

Mit tudnék csinálni a magányos gyerekemmel?

Figyelt kérdés
Van egy 17 éves fiam, akit nagyon szeretek, de egyre jobban aggódom érte. Úgy igazán sosem volt egy társasági ember, nem volt sok barátja soha, de azt hittem kinövi. Itt van ennyi idősen és állandóan itthon van, a szobájában ül és videókat néz. Látom az összes volt és jelenlegi osztálytársát, hogy mennek bulizni, szórakozni, bowlingozni, kirándulni, ÉLNI, ő meg egyedül van itthon. Sajnos még azt se tudom mondani, hogy ez azért van mert neki ez jó, hiszen mindig mondja, hogy milyen magányos meg mennyire unatkozik. Én mindig mondom neki, hogy hívja el XY-t valahova, menjenek el picit lazítani, de valahogy ő sosem mer cselekedni. Mintha Social Anxiety-je lenne vagy én nem is tudom… Sose találta meg a közös hangot a társaival, mindig is különc volt egy picikét. Újabban a tanulmányi átlaga sem kifejezetten jó. Nagyon aggódom érte. Szerintetek, hogy tudnék segíteni rajta?

2022. szept. 25. 16:06
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos ebben a korban már nem működik, hogy "összehozod" barátnőid hasonló korú gyerekeivel, vagy ilyesmi...

Esetleg nem lehetne olyan hobbyt, sportot találni neki, aminek révén kimozdulna, és esetleg társaságot is találhatna?

Futás, bringázás, bámrilyen csapatsport...? Sose akart ilyesmit csinálni?

A mozgás pozitív hatással van a szellemi teljesítményre is, és a mentális egészségre is.

2022. szept. 25. 16:13
 2/8 A kérdező kommentje:
Táncolni nagyon szeret, de a környékünkön sajnos semmilyen táncegyesület sincs. (Csak latin tánc de azt meg nem szereti)
2022. szept. 25. 16:18
 3/8 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem nincs ezzel baj. Én is ilyen voltam és jelenleg is hasonló vagyok. Mi akik a legcsendesebbek vagyunk tudjuk sokszor milyenek is az emberek. Persze lehet ezzel vitatkozni, de szerintem felesleges emberi kapcsolatokat kialakítani. Szinte mindenki kétszínű. Nincs olyan ember akire mindig lehetne számítani. Ha valakivel jól kijön az ember az is többnyire színjáték. Vagy kibeszélik a háta mögött vagy csak időt töltik ezzel a haverkodással. Én is szoktam magányos lenni. Nem jó érzés. Viszont még mindig jobb mint hamis barátokkal "szórakozni". Ahogy nő fel majd jobban aktivizálja magát szerintem. Már ha a saját példámat nézem a munka úgymond férfit faragot belőlem. 20 éves kor körül változnak a férfiak többnyire. Lesz egy pont ahol megváltozik a gondolkodása. De az, hogy egyedül van nem feltétlen rossz. Biztos vagyok benne, hogy amúgy vannak barátai a neten akikkel tud beszélgetni, csak az annyira nem mulasztja el a magányt. Legyél ott mellette ha kell és ennyi. Biztos vagyok benne, hogy a lelke rendben van.

23/F

2022. szept. 25. 16:27
 4/8 anonim ***** válasza:

Hát ennyi idősen már nem sokat, beszélni tudsz vele a gondjairól. Gyerekkorában kellett volna minél több szociális helyzetbe rakni, nem elzárni másoktól, nem engedve kibontakozni. A szüleim engem is túlságosan óvtak, én is túl későn tapasztaltam meg alapvető szituációkat, amik adott korban már zárkózottságot hoztak maguk után.

Annyi a különbség, hogy ezt kemény munkával később sikerült javítani, illetve magányt sem érzek jó ideje, a pozitívuma hogy megtanultam egyedül is jól érezni magam. Sok nehézség viszont még így is megmaradt.

Ezeket azért írom, mert kezdésnek egy mélyebb, komoly beszélgetés valószínűleg jó lenne vele, a magány és a kirekesztettség-érzés okait picit fejtegetni. Ha nem akar róla beszélni, akkor ne erőltesd, de mivel annyiszor mondja neked hogy egyedül érzi magát, valószínűleg jól esne neki. Aztán át lehet menni afelé, hogy milyen lehetőségek vannak most, kivel szokott beszélgetni, kivel tart akár minimális kapcsolatot és bátorítani, hogy őt hívja el valahova (barátilag).

Mondtad hogy sosem mer cselekedni, érdemes vele beszélni arról, hogy mi miatt. Nyilván köztük lesznek olyanok, hogy fél az elutasítástól, megszégyenüléstől, vagy hogy lebőg a találkozón, de ezekről is lehet társalogni, a félelmeit csökkenteni. Mesélni saját sztorikat, hogy téged hogy hagytak ott, hogy nem jött össze valami, hogy lett vége barátságoknak, de mégis megy tovább az élet és mindig tud új embereket megismerni.

Ha semmi ilyen nincs, akkor megbeszélni valami hobbit, amivel kapcsolatban járhat egy közösségbe és ott barátkozhat. Elmagyarázni hogy a hobbi miatt megy elsődlegesen, az fogja mindenki figyelmét lekötni, így nyugodtabban tudna mozogni a többiek között és mindig lenne téma is.

Végső esetben felhozni a szakember lehetőségét, akivel együtt tudnak dolgozni a problémáin.

2022. szept. 25. 16:30
 5/8 anonim ***** válasza:
Tenyleg baratait kene bevonni.jöjjenek hozza x boxozni vagy bármi
2022. szept. 25. 16:40
 6/8 anonim ***** válasza:
86%
3: ne gondold, hogy ez normális - csak azért mert te ilyen vagy....
2022. szept. 25. 16:41
 7/8 anonim ***** válasza:
74%
6: ki mondja meg mi a normális? A lényeg, hogy milyen ember lesz belőle ahogy idősödik. Fiatal még nem kell feltétlen szórakozni járnia. Korabeliek általában már isznak és ki is próbáltak ezt azt. Az ha eltér a tömegtől lehet ám pozitívum is. Én is ilyen voltam inkább azt mondanám. Azóta rengeteget változtam. Nem jelent semmit, hogy most egyedül van a szobájába jó sokat.
2022. szept. 25. 16:56
 8/8 Teqiero85 válasza:

Szerintem későn érő tipus.

Valószínű még idő kell neki,hogy tudjon mozdulni valamerre,talán még maga sem tudja merre.

A tánc maga a csoda,keress egy egyesületet/csoportot csak van még ha távolabb is.

Viszont próbálj folyamatosan kérdezni rá dolgokra pl lányok stb.

A jegyek romlása 70%-ban lelki eredetű problémára utal.

Csak van valami kiút ebből,ezt nektek és vagy fiadnak kell megkeresnie.Sok szerencsét!

2022. szept. 27. 18:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!