Mennyi idősen kapott saját mobilt a gyereked?
Meg csak 8 eves , megbeszeltem vele, hogy 12 evesen kap telefont / tabletet.
Az en laptopomon csinalja a hazit ( kulfoldon lakunk , itt online van a hazi), mast nem csinal rajta.
Valamennyire szakmabeli vagyok, es latom, mennyire karos a gyerek idegrendszerenek, ezert nincs nalunk masra hasznalva mint a kotelezo hazira. Az pedig napi 15-20 perc.
Amit én most írok, az lehet, hogy sokaknek nem fog tetszeni, pedig ez az általános.
A fiam 10 évesen kapott, a lányom 9 évesen. Nem ellenőrzöm őket. Szabály annyi van, hogy lámpaoltás után nincs netezés. A böngészési előzményeiket és a chatelésüket nem olvasgatom. Én sem örültem volna, ha annak idején anyukám lehallgatta volna a beszélgetéseimet, vagy a naplómat olvasgatta volna.
A veszélyekről természetesen beszélgettünk már. A lányom egyszer csinált egy nagy butaságot, külödött magáról egy olyan képet egy ismeretlennek, amit nem kellett volna, azonnal szólt (sírva), letiltottuk a kontaktot, ilyenek. Már előtte is beszélgettünk ilyenekről, hogy miket nem kéne, mégis csinálta. De nagyon örülök, hogy rögtön szólt.
Egyébként is a nyílt, őszinte kommunikációban hiszek, nem a tiltásban. Ha korlátozással akarnék elérni bármit, akkor is ugyanúgy csinálna hülyeséget, de jó eséllyel szólni sem merne róla.
12 evesen lett okostelefonom, a nyomogombos mar azt hiszem 5-6 eves koromban (anya, apa, mama szama benne meg elmagyaraztak a 112-őt)
Az okostelefonomon csak jatszottam, nem lehetett facebookom 15 eves koromig, de kaptam korlatlan hivast hogy a barataimmal tudjak beszelgetni.
Nagyon "kezdetleges" volt az internet meg a social media amikor belecsoppentem, a szuleim nem is sokat tudtak rola szoval az internet veszelyeirol nem tudtak felvilagositani mert egyreszt talan akkor nem is annyira volt masreszt ok sem ismertek. De csak azok voltak az ismeroseim a neten akiket tenyleg ismertem (felnott fejjel meg mar csak azok akikkel tenyleg napi-heti szinten tartok kapcsolatot😂)
Ma mar nehezebb lenne ez az egesz a tiktok miatt oszinten nem tudom, hogy fogom a sajat gyerekemmel csinalni, mire abba a korba lep kitudja mik lesznek meg a neten ezen kivul is 😅
Kozepiskolas koromban hozzank jart egy rendor eloadast tartani, beszelt a mesztelen kepek kuldeserol, a visszaelesekrol (catfish dolgokrol is, de fokepp a kepekre volt kihegyezve minden latogatasa) o akkor mindig elmondta ha van koztunk valaki aki kuldott ilyet, es ez kikerult vagy fenyegetnek vele keressuk meg, segit mert ez buncselekmeny.
Szerintem fontos az edukacio, es a bizalom kialakitasa is, igy ha megtortent a baj a gyerek mer a szulohoz fordulni segitsegert. Az elsodleges szempont nyilvan a baj megelozese, de egy szulohoz aki elbol mindent tilt biztos nem fog a gyerek segitsegert fordulni. Kompromisszum parti vagyok de szerintem sincs helye social media feluleteken 14 ev alattiaknak, a vibert peldaul eleg biztonsagosnak tartom arra, hogy a baratokkal csevegjen, telefonaljon.
7-8 évesen lett telefonom. Emlékszem anyám leharcolt samsungja volt. Főleg játékra használtam meg szülőkkel való beszélgetésre. Istám (titokban) 12 éves koromban lett, Facebook 14.
Gyerekzárkémprogram kb 15 éves koromig volt, aztán sikerült csak kipucolnom. Tehát eléggé meg voltam figyelve. Volt, hogy fater rákérdezett miért olvastam el egy index cikket
Még csak saját magamról tudok nyilatkozni. Most 22 éves vagyok.
saját telefon - 8 évesen
saját okostelefon - 11 évesen
internet - 12 évesen (de akkor lett bekötve hozzánk a net, az előtt a szüleimnek se volt, nem volt rá pénz s igény)
Facebook - 12 évesen (az egyik unokatesóm segítségével regisztráltam, mikor bekötték a netet)
Instagram - gimisen csináltam, de akkor is csak azért, hogy a helyi iskolai meme-s oldalt nézhessem, de nemigazán használom, nem is valós névvel van a profil
Soha nem voltam korlátozva. A szüleim egyszerűen azt se tudták eszik-e vagy isszák a netet.
Tiniként én oltogattam azokat a nyomorékokat, akik ráírtak Messengeren a barátnőimre. Élveztem kiforgatni a szavukat s burkoltan vagy kevésbé burkoltan elküldeni őket a g.cibe :D
Amúgy én 18-19 évesen képcseréztem. De a fejem sose volt rajta a képen, s még az olyanokra is figyeltem, hogy a gyűrűimet levettem, s csak a fehér fal volt mögöttem. Tuti, hogy pár még kering a neten, mert bár külön képmegosztón voltak, ahonnan leszedtem, biztos volt olyan aki letöltötte s feltette máshova. Na de még én se ismerném fel magam a képeken...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!