Felhívott az osztályfőnök a következő problémával? Hogy kezeljük?
Van az osztályukban egy rossz körülmények között élő kislány. Tényleg szörnyű körülmények uralkodnak náluk, konkrétan nincs benti wc a házukban, a városon kívüli területen élnek egy kis parasztházban 8-an (szülők és 5 gyerek, nagymama). Nagyon szegény család.
Az osztályfőnök azért hívott fel, mert a lányom több barátnőjével folyamatosan piszkálja és már beszélt velük erről külön is, volt szó róla osztályfőnöki órán is, mert nem ritka, hogy előbb, vagy utóbb az egész osztály becsatlakozik a lányok mögé. Eddig mindig megvolt a bocsánatkérés, kibékülés, viszont ma a lányom közölte, hogy neki nincs miért bocsánatot kérni, mert ő csak az igazat mondta. Azt mondta a lánynak, hogy nem érti miért iratkozott egy erős iskolába, mikor úgyis az utcát fogja seperni egész életében majd, ugyanúgy, ahogy az apja... Osztályfőnökit kapott ezután, amit ugyan elmondott itthon, azzal, hogy rosszak voltak szünetben. Sosem volt rá panasz amúgy, most félévben is kitűnő volt. Kapott egy kis büntetést, a héten itthon kell lennie végig és hétvégén sincs barátnőzés, de én tényleg valami durvább diákcsínyre gondoltam csak.
Majd jött a telefon, és nagyon csalódott vagyok.
Mi jobb anyagi helyzetben élünk, mint a magyar átlag, ezzel azért már a lányunk is tisztában van. De sosem úgy neveltük, hogy nézzen le bárkit, sőt, tőlünk is azt látta egész életében, hogyha alkalmunk volt rá, akkor adakoztunk. Most meg mintha nem is az én lányomról hallgattam volna ezeket. Pl. tesióra után az öltözőben eldugják a lánynak a ruháit, vagy a karácsonyi ajándékozásnál aki őt húzta, fogkrémet és szappant adott neki, a lányom pedig hangosan megkérdezte, hogy minek, úgysem tudja, mire valók.
Szerintem érdemesebb lenne valami komolyabb szankciót kilátásba helyezni. Férjem szerint pedig az csak olaj lenne a tűzre, mert a lányt hibáztatná azért is... És hogyha a többi barátnője is ezt csinálja, valamint az egész osztály is, akkor csepp a tengerben, hogy mi megbüntetjük.
Azért nem feltétlenül a szülő a hibás.
Engem naponta aláztak meg amiatt, mert pattanásos voltam (konkrétan nem volt egy ép terület az arcomon, annyira pattis voltam mindenütt, és nem értették meg, hogy hiába kenem mindenféle kencével, nem segített semmi se),és nem azok a gyerekek aláztak ám meg, akikkel nem törődtek a szülők. Épp ellenkezőleg: a szülők nagyon is normálisak voltak, másodállásban bolti eladó vagyok, és ezek a szülők azóta is előre köszönnek (!) nekem, és nem egy és nem kettő van, aki nem mer a szemembe nézni a gyerekeik viselkedése miatt.
Azt kellene nektek megérteni, hogy kamaszkorban nem a szülő a követendő példa, hanem a kortársak. Nevelheted te akármilyen jónak, ha a kortársak elhúzzák. A személyiség meg nem nevelés kérdése. Egy osztályt, egy "barátnői kört" pedig sokszor erősebbé kovácsol egy olyan ember, akit lehet utálni közösen.
Ettől még NEM MENTSÉG, és NINCS SEMMI MENTSÉG A MOCSKOS, ALJAS VISELKEDÉSRE, de akik a szülőket hibáztatják, azok emlékezzenek azokra a dolgokra, amiket a szüleik tiltottak, elmagyarázták többször, hogy mi a helyes és mi a helytelen.
A gyerekek is tudnak gonoszak lenni, ráadásul mindenféle gátlás nélkül, mert azt hiszik, hogy mert ők kicsik, a tetteiknek nincs következménye.
Plusz ugye lázad is, amikor azt mondja, hogy "Én azért mondtam a Mónikának, hogy csöves, mert csöves és nincs ebben semmi rossz. Az igazat mondtam."
Vagy a kérdező gyereke és barátnői hazudnak, vagy a szegény lány.
1. Akit mindennap szekálnak, terrorizálnak, az nem fog senki kutyájára megjegyzést tenni, az ül csöndben.
2. Az osztályfőnök nem tudhatja pontosan, hogy mi történt. Kétlem, hogy bent lenne minden szünetben a gyerekeket felügyelve és mindenkinek ott lenne a popeszában, hogy mi történik.
3. Ha oda tudott fordulni a szegény lány a barátnőjéhez és tudta szapulni a kutyát, akkor nem lehet egyedül.
4. Simán lehet olyan, hogy a szegény lány nagyképűsködik. Nekem is volt osztálytársam, aki azért nem barátkozott velünk, mert mi külföldön voltunk nyaralni. Nyilván ezért nem bántottuk, de utána már nem nyitottunk felé.
Meg kell vallanom, nem tudok jó tanáccsal szolgálni. Fogalmam nincs, mi lenen jó módszer a kérdező lányának megváltoztatására vagy az egész osztályának változásához. Sajnálatosan, ez manapság nagyon általános jelenséggé vált helyzet. A mai interneten felnevelődött gyerekek teljesen más világban élnek, más világnézettel szemlélik az életet. Szinte ki lehet jelenteni, nem a szülők, nem a tanárok nevelik őket, hanem a TikTok, Trilla, Dubsmash, Discord, sőt néha a Deep Web vagy egyeseknél akár a Dark Web. A legtöbb mai gyerek, kamasz gondolatmenete ezeken a mezsgyéken halad. A gyors, pár pillanatot igénylő elmélkedésre helyezik a hangsúlyt, majd lépnek is tovább. Valójában nem is filozofálnak a felnőttek által fontosnak tartott témákon, csak az érdekli őket, ami a haverokat, vagy amelyek nézettséget hoznak a közösségi felületeken. Ez lett a mércéjük! Fontosabb számukra, hogy lájkot érjenek el a világhálón vagy akár a való életben a mikrokörnyezetüktől (haveroktól).
Tulajdonképp mindegyik csemete rettegéssel, félelemben éli le az életét, hiszen mind egy valamitől tartanak, a kirekesztéstől. Ha nem vagyok menő a többiek szemében, akkor eláshatom magam. Ha nem úszok az árral, akkor elsüllyedek, maga alá gyűr az áramlat. Mi van, ha nem megfelelő a ruhám? Mi van, ha nem elég menő a mobilom? Mi van, ha nem jó a dumám? Mi van, ha ciki a hajam? Mi van, ha nem ismerem az aktuális zenei, film, divat vagy bármilyen irányzatot? Mi van, ha lemaradok néhány közösségi megosztásról és nem tudom, mi az aktuálisan menő? ...
Azok a fiatalok, akik nem elég erősek lelkileg, akik nem képesek szembe menni a falkával, inkább beállnak a sorba. Mivel félnek, nehogy ők legyenek a falka újabb áldozata, célpontja.
A témához kapcsolódva, én a másik oldalról ismerem a helyzetet. 15 éves fiam halk szavú, jó gyerek, akiben nem volt semmi agresszió egy évvel ezelőttiig. Kezdődött avval, számára nem volt működőképes az on-line oktatás. (Ennek részben azaz oka, hogy főként a tanárok személyes előadásaiból tanul, memorizál leginkább. Másik részt pedig, tanárai szinte nulla on-line oktatást tartottak az itthonlét alatt) Visszatérve a személyes oktatásra, valamiért célpontja lett néhány osztálytársának. Mivel ő nemigen használta a közösségi oldalakat, az otthonra kényszerült társai viszont nagyon sokat, kiesett a társaságukból. A jelenléti oktatásnál pedig ez a falka rászállt. Piszkálták személyesen és interneten egyaránt. Majd mikor dolgozatírásnál ez a falka szemérmetlenül puskázott, fiúnkra hárították a tanár előtt, aki nekik adott igazat. Ekkor a mindig csendes fiúnk kikelt magából, próbált védekezni, de a tanárral szemben alul maradt. Ezért megemelte a hangját, életében először, és sajnos túl sok butaságot vágott a tanár és az osztálytársai szemébe. Ennek következménye lett! Végül másik iskolába vittük át. Ott kedvesen fogadták, tejesen megváltozott az élete! Ismét lenyugodott a lelke, visszatért a jófiú. Erre most, így a tanév második felében, amikorra már beilleszkedett, ismétli az élet önmagát. Újra ő lett a préda, akit piszkálnak egyesek. Nehezen viseli, ismét egyre feszültebb lett. :-( Kértünk segítséget, amit nagyon nehéz volt elérni, mert mindenhol leráztak minket. A családsegítőben, egészségügyben, iskolában... Néhány hete pszichológushoz jár. Ez a második szakember. Az első fél óra beszélgetés után kijelentette semmi baja a gyereknek... 45000 Ft lesz. :-o :-( Ez a mostani állami pszichológus, tehát nem roskadunk bele anyagilag. Az ő elmondása alapján tudjuk, ez az élethelyzet egyre általánosabb jelenség a mai gyerekeknél, kamaszoknál. :-( Vagy egyik vagy másik oldalon állnak a fiatalok, kívülállónak lenni nagyon nehéz, kevesen bírják.
Jó tanáccsal nem tudok szolgálni , viszont az unokatestvérem ezért vetett véget az életének annó …
Ment a folyamatos piszkálgatás, szólongatás, és nem arról volt szó hogy büdös lenne, szimplán nekik nem telt arra, hogy minden nap más-más márkás ruhát vehessenek fel, vagy a legújabb telefonjuk legyen. Ketten voltak testvérek mikor az apjuk elhunyt minden kicsúszott a lábuk alól, család szinten próbáltunk segíteni ahogy tudtunk, de a folyamatos bántások miatt nem alakult jól a dolog… nagyon szépen kérlek beszélgess el a lányoddal, mert Ő nem érzi ennek a súlyát….
Nem akkor kell majd siránkozni ha megtörtént a baj….
84
Sajnos az értelmes bölcs ember nem pont azért fog b...tatni mert hogy milyen "csóró" vagy,hanem azért amilyen vagy és mit tettél le az életbe.
Mai világban az gyerek előbb tanul meg programozni,meg "gang"-elni,meg darkweben motoszkálni mindhogy megtanulja alapvető emberi kapcsolatokat.
okokok....már bocsánat, de nem tudtam tövább olvasni a válaszokat:
-vigyél el minden ruháját csak épp egy nadrágot hadj neki
-megpofoznám
Ezzel egyetlen egy dolgot (vagyis inkább ketőt) érne el a szülő:
1, A gyereke évekre megutálná
2, Őt közösítenék ki ez miatt, és ezért még jobban azt a szerencsétlen kislányt bántaná, és még jöbban elkallödna.
-itt a szülő valamit nagyon elrontott
ez hülyeség...5 lány teszi ezt nem biztos hogy te(kérdező a hibás) elég ha az 5 lányból egy lett erre nevelve, és a többieknek az osztályban választani kelett hogy kinek a pártjára áll a TÁMADÓ vagy az ÁLDOZAT a hetedikesek 99%-a a TÁMADÓT választaná, hiszen ha nem ezt teszi ő maga is áldozattá vállik, és mint tudjuk senki nem akar áldozat lenni, nem könyebb elbújni a csoportban? követni a többieket? DE könyebb.
a kördésre pedig beszélges vele, mond el neki, hogy ez nem helyes, én ne tegyen többet ilyet, és ha újra akkor lehet büntetést kitalálni, vagy beszélni a másik 5 lány szüleivel, és együttt kitalálni valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!