Felhívott az osztályfőnök a következő problémával? Hogy kezeljük?
Van az osztályukban egy rossz körülmények között élő kislány. Tényleg szörnyű körülmények uralkodnak náluk, konkrétan nincs benti wc a házukban, a városon kívüli területen élnek egy kis parasztházban 8-an (szülők és 5 gyerek, nagymama). Nagyon szegény család.
Az osztályfőnök azért hívott fel, mert a lányom több barátnőjével folyamatosan piszkálja és már beszélt velük erről külön is, volt szó róla osztályfőnöki órán is, mert nem ritka, hogy előbb, vagy utóbb az egész osztály becsatlakozik a lányok mögé. Eddig mindig megvolt a bocsánatkérés, kibékülés, viszont ma a lányom közölte, hogy neki nincs miért bocsánatot kérni, mert ő csak az igazat mondta. Azt mondta a lánynak, hogy nem érti miért iratkozott egy erős iskolába, mikor úgyis az utcát fogja seperni egész életében majd, ugyanúgy, ahogy az apja... Osztályfőnökit kapott ezután, amit ugyan elmondott itthon, azzal, hogy rosszak voltak szünetben. Sosem volt rá panasz amúgy, most félévben is kitűnő volt. Kapott egy kis büntetést, a héten itthon kell lennie végig és hétvégén sincs barátnőzés, de én tényleg valami durvább diákcsínyre gondoltam csak.
Majd jött a telefon, és nagyon csalódott vagyok.
Mi jobb anyagi helyzetben élünk, mint a magyar átlag, ezzel azért már a lányunk is tisztában van. De sosem úgy neveltük, hogy nézzen le bárkit, sőt, tőlünk is azt látta egész életében, hogyha alkalmunk volt rá, akkor adakoztunk. Most meg mintha nem is az én lányomról hallgattam volna ezeket. Pl. tesióra után az öltözőben eldugják a lánynak a ruháit, vagy a karácsonyi ajándékozásnál aki őt húzta, fogkrémet és szappant adott neki, a lányom pedig hangosan megkérdezte, hogy minek, úgysem tudja, mire valók.
Szerintem érdemesebb lenne valami komolyabb szankciót kilátásba helyezni. Férjem szerint pedig az csak olaj lenne a tűzre, mert a lányt hibáztatná azért is... És hogyha a többi barátnője is ezt csinálja, valamint az egész osztály is, akkor csepp a tengerben, hogy mi megbüntetjük.
Az én lányom is átlag felett kapott mindenből, mégsem lett ilyen. Ez a ti hibátok, hiába próbálod beállítani az ellenkezőjét.
A gyereked az iskolában egy körnek a tagja, akik mind egyívásúak és mint egy galeri úgy vekzálják a kislányt. Gondolom az ofő a többi szülővel is beszélt már.A következő szülőin én a többi szülő elött felvetném ezt a problémát és keresni kell rá megoldást. A saját gyerekem pedig megtapasztalná, hogy milyen az, amikor csak a minimális ellátást kapná és nem csak 1-2 hétig.
Hát első körben leülnék és beszélgetnék vele egy picit a szociológiáról. Hogy nem a lány a hibás abban, hogy egy putriba született, és az ilyen emberek akkor is mínusz 10 ponttal indulnak, ha egyébként értelmesek. Neki könnyű, mert van saját szobája, minden adott ahhoz, hogy normálisan tanuljon és ne utcaseprő legyen belőle, a lánnyal ellentétben, akit nyilván teljesen lehúz a környezete. És ahhoz, hogy ez változzon, neki plusz segítség kell, mivel baromira nem egy helyről indulnak az életben.
Ha ez nem segítene, akkor jönnének a szankciók, hogy kipróbálja milyen az, ha nem a felső-középosztályba születik. (Amiket már írtak: divatos ruhákat eltenni, marad pár használható darab, új ruha nuku, zsebpénz nuku, önkéntes munka stb).
Kicsit humánusabb megoldás jönne jól. Nem az, hogy erre válaszul mi is megalázzuk a lányunkat.
Az önkéntesség pl. jó lenne, akár közösen is a többi barátnőjével.
Humánusabb megoldás? Miért, ő humánus a szegény sorsú kislánnyal?
Azt hiszem, itt hibáztok a nevelésében. Nem, nem kell megverni vagy pszichoterrorban tartani, de egy kis szigor egy hetedikest nem fog lelkileg megnyomorítani... De te inkább abban gondolkodsz, hogy milyen jó bulit szervezz neki - mert a barátnőkkel közös önkénteskedés az volna, ne is áltasd magad, hogy úgy volna bármi nevelő célzata a dolognak. Inkább el kéne kicsit szakítani ezektől az agresszor kis kötsögöktől...
Majd ha a kislány öngyilkos lesz a lányod miatt mi lesz a kifogás?
Szegény kislány túlérzékeny volt?
Van foglamad milyen lehet annak a szernecsetlen kislánynak? Nem elég, hogy szegény rossz körülmények között él, a lányod megalázza minden egyes nap,el veszi azt a maradék önbizalmát is..
én nemhogy úgy pofán basznám a lányom ha ilyet merne tenni, de nagyon nagyon keményen megbüntetném. Kötelezném az egész osztály előtt hogy kérjem bocsánatot, biztosan kiválogatnám a cuccait és oda is adnám a kislánynam. Nem barátnőzhetne. Elvennék mindent ami fontos neki.
És ha kellene át is iratnám máshova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!