Most melyikről mondjak le?
Szeptembertől hetedikes leszek. Várom, de félek is, hogy mennyire fogom bírni a napi 5-6 órát, a különórákat - zongora, szolfézs, angol, hitta - mindegyik hetente kétszer.
Anyukám egyedül nevel, Apukám fizeti a gyerektartást - ami nem sok - de másban nem segít, nem foglalkozik velem.
Úgy döntöttem, hogy a három különóra - angol, zeneiskola, hittan - valamelyikét abbahagyom. De melyiket? (Vagy abbahagyjam egyátalál?!?)
1., Zeneiskola - nagyon szeretek zongorázni, egy éve keztem, de - állítólag - nagyon jól haladok. Előtte egy évig fuvoláztam, 2 évig furulyáztam. A zongorát béreljük, havi 5.000 Forint.
2., Hittan - ennek nincs semmi külön költsége - csak év elején a könyv, ami max. 800-100 Forint között van.
3., Angol - a családom nem akarja, hogy abbahagyjam, mert állítólag ezzel majd érvényesülni tudok - bár én nem nagyon szeretek járni. Heti 2 x járok ide is.
Tudom, hogy ebben nekem kellene dönteni, de egyszerűen nem tudok. A legjobb az lenne, ha a zongorázást hagynám abba, de azt meg annyira szeretem! :-(
Ha Nektek kell(ene) dönteni, melyiket hagynátok abba, és miért? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Nagyon köszönöm az újabb válaszokat, ötleteket, indokokat!
Ma 15:46-os. A kérdésedre válaszolva: "Idő vagy pénzhiány?" Mind a kettő. Anyukám nem mondja, de tudom, hogy nagyon kevés pénzünk van - és ő ENNEK ELLENÉRE mindent megad nekem!
De félek az új tantárgyaktól is - fizika, kémia, földrajz, biológia - 2010-ben 4.8-as átlaggal zártam, de volt, hogy este 9-is tanultam. Félek, hogy mennyire fogom így bírni?!?
Bár Anyukám nem várja el tőlem, hogy kitűnő legyek - de mivel maximalista vagyok - minden téren tökéletesen szeretnék teljesíteni, ami - sajnos - sokszor nem sikerül :-(
Az angol csak tőled függ, hogy mennyire érted, mennyi újat tudsz tanulni azon a heti 2 külön órán. Példának most felhoznám én és barátom esetét: ő külön tanárhoz járt, míg én inkább filmeket/sorozatokat néztem angolul. 7-8-ban minden dogát megírtam 5-ösre, pedig soha nem tanultam rájuk (kivétel a szódoga, mert a szavakat mégis át kell nézni 1-2-szer). Aztán mindketten ugyanoda felvételiztünk, mindkettőnket felvettek és nekem még így is több pontom lett mint neki.
Egyébként én is zongorázok illetve szintetizátorozok, egy fellépésen baromi jó érzés játszani, úgyhogy azt abba ne hagyd! :)
Szerintem ne hagyd abba egyiket sem. 5-6 óra után napi 1-2 plusz külön óra még úgy sem olyan vészes, hogy utána másnapra tanulni kell! Középiskolában, illetve majd főiskolán ennél sokkal többet kell majd tűrnöd és bírnod, próbáld már most hozzászoktatni magad. Ha nem megy, még mindig lemondhatsz valamelyikről, de kezd el az összeset, és majd meglátod hogyan alakul!
Nekem gimnáziumban volt olyan, hogy 9 órám volt, ami azt jelenti hogy délután négyig folyamatosan az iskolában ültem... utána fél 5-re mentem nyelviskolába, ahonnan este fél 8-8 körül szabadultam, majdnem 9 óra volt mire hazaértem, és még nem ettem, nem fürödtem, nem tanultam másnapra, mégis túléltem, 4 egészes átlag fölött voltam végig, és még magamra illetve a barátaimra is jutott időm! :) Csak rajtad múlik, hogy mennyit bírsz! A hittant és a zongorát szereted, nem mondanál le róluk, a nyelv viszont egy nagyon fontos dolog, és hidd el nekem, ha most nem kezded el tisztességesen megtanulni később nagyon bánni fogod. Ebben az oktatási rendszerben különórák és nyelviskola nélkül lehetetlen még egy nyelvet is elsajátítani, nem hogy kettőt... pedig annyit legalább tudni kéne, hogy később felnőtt korodban nagyobb esélyed legyen az elhelyezkedésre! Most kapod meg angolból azokat az alapokat, amiből később "táplálkozhatsz"! Lehet hogy nem szereted, de ez egy szükséges rossz, és ha majd elkezded használni is a nyelvet, akkor meglátod mennyire jó élményekkel gazdagodsz! :) Jó érzés, ha szót tudsz érteni külföldiekkel is! :)
Én 3 éves korom óta zongorázom, járok angolra és szolfézsra is. Szerintem a hittant azt hagyd abba, hisz nem muszály kimutatnod a hitedet, hisz Isten mindent lát! :) A szolfézst is abbahagyhatod, mi minden évbe ugyan azt vettük, és már fújtam kívülről. Zongorát meg szernitem bejárhatsz oda ahol tanulod, a zenesuliba (gondolom) akkor ott fizetni se kell, ha üres a terem bekéredszkedsz (nem tom h kell leírni xd ??) és elmondod h miért is szeretnél itt gyakorolni; Azért mert nem túl jó az anyagi helyzetünk, nincs zongorám de már xy éve zongorázom ezért nem szeretném abbahagyni mert imádom (és ez az életem). (na sztem ezt mondhatod) :D:D
14/L
az angol nyelv tudása nagyon fontos. a zongorázást ha szereted ne hagyd abba! én 10 éve zongorázok :) és én is imádom, ezért azt mondom hogy a hittant hagyd abba, bőven elég ha a Bibliát olvasgatod.
16/L
Az angolt semmiképp ne hagy abba!Később még nagyon jól jöhet.
Én a hittant sem hagynám abba.Régebben én is jártam.Szerettem,mert jó volt a közösség,sokszor hittan óra után még ott maradtunk beszélgetni,kirándulásokat szerveztek a templomból.Nem kényszerítettek a szüleim,én akartam menni és nem bántam meg.
Másrészt a misén is nagyon jó érzés ott lenni.Érezni,hogy egy nagyon jó közösség tagja vagyok.Érezni és tudni,hogy Istenre mindig számíthatok,mert ha kérem ő megsegít.Volt már rá példa,hogy este az imámba belefoglaltam,hogy segítsen meg a másnapi német vizsgámon és megsegített.Kihúztam a tételt,elborult az agyam.Pont azt húztam amit a legkevésbé tudtam,beparáztam mindent elfelejtettem.2 perc múlva mire el kellett mondanom elmondtam mindent és 5-ös lett:)
Én a helyedben a zeneiskolát hagynám abba.
15/L
Én már 6 éve zongorázok, és utálom, de nem hagyom abba, mert van valami amit csak én tudok az egész osztályból. :) És néha tanítom a barátnőmet is. :)
Külön nyelvre nem járok, mert nincs rá pénzünk.
És hittan... hát a barátnőm régen járt, és néha be mentem vele, de amúgy nem vagyok vallásos.
Szerintem ne hagyd abba egyiket se. Az összes fontos.
Én óvónő, vagy alsós tanár szeretnék majd lenni. És ahhoz kell a zeneiskolai végzettség is, nyelvek tudása ( oroszul már tudok, anyanyelvi szinten, mert anyukám orosz)és én most németet tanulok. A hittan hiszem hogy kellene oda. De nem tudom.
13/L
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, és még várom a továbbiakat is !
Ahogyan javasolta az egyik kedves Válaszoló, listát fogok készíteni. Ha jobban átgondolom, én is arra a következtetésre jutok, hogy egyiket sem hagyom abba - mert amit most nem szeretek, jelen esetben az angol, abból később hasznom származik.
Különben az iskolában német nyelvet tanulok, és az angolt pár éve, magántanárnál. Mind a kettő jól megy, hála Istennek könnyen tanulom a nyelveket ! ( Nem nagyképűségből mondom . )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!