A fiam nem volt hajlandó elolvasni a kötelező olvasmányt, most bukásra áll. Mit tehetek?
A fiam most ötödikes.
Alsóban a tanárnál inkább olyan ajánlás jelleggel voltak kötelezők de nem vette túl komolyan ha valaki nem olvasta el. A mostani magyartanár viszont nagyon szigorú és ragaszkodik hozzá. A fiam utál olvasni és azt mondta már pedig ő ezt a gagyi könyvet el nem olvassa. Mondtam is neki akkor elfelejtheti a fociedzést. Erre egy hónapja kiült többször este a konyhába és olvasott(legalábbis is azt hittem) míg én takarítottam. Még olvasó naplót is írt. (mint kiderült ezt egy osztálytársáról másolta le). Mostanában láttam a krétán hogy 6 egyest kapott, szóbeli feleltre. Azt mondta nehéz az anyag stb, mire én leültem vele naponta órákra. Ma reggel a piacon összefutottam a tanárnővel aki elmesélte a valóságot ést azt hogy addig fogja feleltetni azokat, amíg el nem olvassák a kötelezőt. (kb 8 an állnak emiatt bukásra) a fiam ma közölte hogy csinálhatok bármit ő azért se olvas el egy ennyire régi könyvet. Mi csináljak? Azt nem akarom hogy megbukjon, a tanárnő nem fog engedni, a fiam pedig rettentő makacs.
#155 " a nyelv folyamatosan újul, változik" Igen, ezért nem változott 1984 és 2015 között a helyesírási szabályzat, mert annyira újul. A magyar nyelv éppen nagyon is jól kézben van tartva, felügyelve van, régen kikiáltották, hogy a pesti/dunántúli a magyar, minden más csak tájszólás, és tartja is magát ehhez az akadémia, nem vagyunk olyanok, mint az írek, akik kétharmad ekkora országban 30 nyelvjárást gyakorolnak. Az irodalmi magyar nem változik folyton, sőt.
És igenis pl. ott van a j-ly helyesírása. Nem egy tanulható dolog. Mondjuk én már gyerekkoromban is hallottam, ösztönből jött, soha nem hallott szónál is eltalálom, melyikkel kell írni, de a többség ezt pl. úgy tanulja meg, hogy OLVAS, és aztán egyszer csak reflex lesz belőle. Aki nem olvas eleget, egy naplóbejegyzést nem tud megírni normálisan. Lásd facebook idősek. 8. általános után nyugdíjig nem kellett írniuk, sokan nem is olvastak, láthatod, facebookon milyen förtelem mind a fogalmazás, mind a helyesírás. Ha elolvastak volna évente két szépirodalmi regényt, nem ez lenne a helyzet. Gyerekkorban meg főleg kulcsfontosságú ezeket kialakítani. Nem azért olvassa a gyerek Az egri csillagokat, mert minden apró utalást észre kéne vennie, meg hogy minden pillanatát élvezze. Hanem mert egy 12 évesnek igenis ki kell bírnia azt, hogy egy nyár alatt elolvas egy 600 oldalas könyvet, és fel is fogja a nagy részét.
#156 az irodalmi magyar is változik. Hasonlítsd össze pl. a Szigeti veszedelmet egy Vámos Miklós művel! ugyanaz az szókincs? ugyanazok az a nyelvi hatások?
1984 é 2015 között a helyesírás szabályzata nem változott, de ennek mi köze a nyelvfejlődéshez? akkor is számtalan szó épült be a nyelvbe, ugyanúgy a mai napig főleg a számítástechnika területén. Az, hogy erre nem volt kidolgozott helyesírási előírás, attól még a magyar nyelv változott, bővült és fejlődött. Szerintem manapság már az emberek 90 %-a nem mondaná meg, mivel mivel foglalkozott egy bognár vagy egy bodnár, mert ezek a mesterségek már nem léteznek. Éppúgy 30 éve nem voltak influenszerek, youtuberek, meg coachok.
Beszélitek a semmit.
Nem ezen múlik az élete, kb. úgy viselkednek a tanárok mintha urak lennének ők határozzák meg mit kötelező mit nem mert ha nem ilyen-olyan bünti.
Jobb lenne alábbhagyni a nagyarcból.
Ilyen gyagyás alakkal mint az a tanárnő szép szóval nem érsz semmit. Nézzétek meg a filmet kb.ennyit tehettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!