Másodikos gyereknél mennyit költöttetek az iskolakezdésre? Jogos lehet ekkora összeg?
A párom kislánya most megy másodikba. Anyukája kérte a páromra eső részt és közölte, hogy az kb 100E Ft. Azt hittük, hogy ennek a felét kéri, de nem ez az apuka része lenne. Csak mi érezzük ezt túl soknak?
Én a három gyerekem iskolakezdésére összesen nem költöttem ennyit. Szerintetek mennyiből lehet ezt kihozni?
Elvált anyaként mondom, a havi 60-70 ezer abszolút nem kevés egy másodikos kislányra. Anyuka inkább elszemtelenedni látszik.
Ebből is látszik, hogy kamu az egész, hogy ja még nem is vette meg de már adjatok egy százast. Na persze.
Ha ti megveszitek, kíváncsi leszek, mikor látjátok majd a fele összeget. Soha napján. Ennyit igazán költhet az apja a gyerekre lesz a válasz.
" ő 50-et szokott adni, meg a nagyobb dolgok felét"
"Havi szinten kb 60-70 megy a kislánynak. Ezt én nem érzem olyan kevésnek."
Hát nem is az.
Egyszer beszélgettem erről válóperben jártas ügyvéddel.
Azt mondta, manapság már nem annyira a külön élő szülő fizetéséből indulnak ki a gyerektartás megállapításánál, hanem a gyereknevelés valós költségéből. Ez nem azt jelenti, hogy a fizetés semennyire nem számít, csak azt, hogy kétszer annyi fizetés esetén nem lesz automatikusan kétszer annyi a gyerektartás. Ennek alapján mondta, hogy ha akár nettó félmilliót keres valaki, akkor is 1 gyerekre kb. 40-50e Ft, 2 gyerekre 80-100e Ft körül lenne a gyerektartás, nem több. Ezt kb. 3 éve mondta, természetesen az inflációval növelhetjük az összeget.
Egy helyen olyat írtál, hogy 3 gyereked van. Nem tudom, vannak-e köztük közös gyerekek is. Ui. a tartásdíj megállapításánál a bíróság arra is gondol, hogy amennyit megítél a külön élő gyereknek, annyit helyes szánni a vele együtt élőnek is. A saját megélhetése kárára növelhetik az összeget, de a másik gyereke kárára nem.
Kb. ezek a támpontok a gyerektartás összegének megállapításánál.
Ennek alapján teljesen korrekt összeget ítélt meg a bíróság és ad a párod.
Szerintem az jó megoldás - ha nektek belefér -, hogy ti veszitek meg, ami kell, aztán annyival (mármint a felével) kevesebbet utal a párod a következő gyerektartásra, és így biztosan tudjátok igazolni, hogy mire mennyit költöttetek.
Ha anyukának csak a szája nagy, és nem engedi, hogy ti vásároljatok - az ilyenek azért nem szeretik elengedni a gyeplőt - akkor adjatok annyit, amennyit ti reálisnak láttok a fele összegre, persze pároddal egyeztetve, és mondjátok meg kereken, hogy hiába fenyegetőzik az októberi ruhavásárral, számla nélkül ott se húzhat le titeket.
Sajnos a gyereknevelés sokba kerül. 50.000 Ft igazán semmi a mai világban. Azt is értem, hogy nettó 180.000-ből viszont sok.
Ismerek sok olyan párt, akik pont ezért nem válnak el. Én meg soha nem is kezdtem elvált kisgyerekes apukával. Ez mindig konfliktust szül, nem csak anyagiakat.
"Persze lehet a gyereknek benti cipőt venni tízezerért."
Hm, te hol vásárolsz? 10.000 FT egy cipőért semmi, én most vettem a 2 gyerekemnek edzőcipőt meg benti cipőt online 47.000 ft-ot utaltam.
A tanszerek is kb. ennyibe kerültek.
A 200.000-at egyébként én is kicsit túlzásnak találom, de ha le kell cserélni a komplett ruhatárat, akkor már reális.
#46 Azért akinek luxus igényei vannak, az ne a másikon vasalja be. Aki huszonezres cipőket vesz, az így járt, aki meg el sem tudja képzelni, hogy van olcsóbban is, az életképtelen.
Én is megtehetném, hogy drágát veszek, de nem teszem, mert megtanultam, hogy a 40 ezres sportcipő is pont ugyanúgy lekopik a lábamról fél év aktív használat után, mint a tízezres. Általában Deichmann-ban veszek cipőt, van ott is Adidas, Nike, Puma, egész olcsón. Meg ugyanolyan jó, nem márkás meg olcsóbban (Sprandi, Vty meg ilyesmik). Most volt pl egyet fizet kettőt kap akicó, két Adidas cipőt vettem 25-ért, de ha nem ragaszkodom a márkához, egy tízesből is vehettem volna két teljesen jó cipőt. És ezek felnőtt cipők. A gyerekek még olcsóbbak.
Továbbra is azt gondolom, hogy 10.000 Ft egy benti cipőért az nem sok, és én is a Deichmanban szoktam vásárolni.
Azért elképesztő, hogy egyes pasik (vagy az ő nőjük) lelép, és utána azt gondolja, hogy havi 30.000 Ft-ból fel lehet nevelni egy gyereket.
Én soha nem szólnék a páromnak, hogy sokat költ a gyerekeire, de ezért nem is állnék le olyan pasival, akinek már van gyereke. Ezt a békát le kell nyelned. Le lehet pontozni, de továbbra is azt gondolom, hogy ez az ő kettőjük magánügye. Ha a pasi kifizeti, neked semmi közöd hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!