Másodikos gyereknél mennyit költöttetek az iskolakezdésre? Jogos lehet ekkora összeg?
A párom kislánya most megy másodikba. Anyukája kérte a páromra eső részt és közölte, hogy az kb 100E Ft. Azt hittük, hogy ennek a felét kéri, de nem ez az apuka része lenne. Csak mi érezzük ezt túl soknak?
Én a három gyerekem iskolakezdésére összesen nem költöttem ennyit. Szerintetek mennyiből lehet ezt kihozni?
Hát ha eddig nem kértétek a számlákat akkor miért nem szóltatok előre? Ne sajnáld már attól a gyerektől.
Tudtad hogy gyerekes emberrel jössz össze és a gyerek pénzbe kerül néha nem is kevésbe.
Én tavaly elköltöttem ennyit egy gyerekre, olyan suliba járt, ahol márkára pontosan megmondták, mi kell. Most is nézem, 4db faber castell HBs ceruza van a listán.
Tavaly kellett neki külön labda, ugrókötél, minden szr, és táskából sem szokták két évig ugyanazt használni kicsiként, mert elsőben még nagyon ovisok, akkor még kell a kutyás/cicás/lovas, másodikra az már "babás", ciki lesz, arról nem is beszélve, hogy néz az ki egy év hordás után, tiszta kopott az alja, a miénket alig használta, a csatja rossz, pedig herlitz táska. A mágneszárasat kellett volna megvennem, nem ezt a csatolósat, de ugye ez a minta tetszett a gyereknek..
Én se rakok el soha számlát, kb kínszenvedésnek élném meg, ha kellene, gondolom te a rendmániás típus vagy, ő meg az ellentéte(meg a párod is). Ráadásul ciki is, mert ezt nem külön veszi, látni fogod, hogy vett magának alkoholt, tampont, vagy óvszert, vagy hogy mit esznek/mit vásárol a gyerekeken kívül, azt meg csak nem várhatod, hogy bepakol egy kosárba, és majd különszedi a sulis cuccokat, miközben gyerekkel van..
Szerintem nem etikus ez így, de legalábbis nagyon megkeseríted vele az életét. Persze az összeg is irreális és gyanúsan kerek.
Most azt képzeld el, hogy nálunk tesire külön kértek melegítő szettet, ha ezt a decathlonban vettem volna meg, 10 ezer forint körül lett volna, szinte mindenkinek onnan volt az osztályból. Én a sinsayből vettem meg, 3000ft se volt. A legolcsóbb tornacipő a decathlonban 4000 volt tavaly, de a gyerek felpróbálta, és fájt benne a lába. A 8 ezreset vettem meg, mert az mégis csak cipő, tornára, fontos a kényelem. Aztán ott van a benti cipő, ami szintén drágább, nálunk ddstep volt, szintén 8 ezer.
Flancolós filctollkészletet kértek, 12 színnel, megmondták a márkát, úgy kellett beszerezni, 3000! ftba került. Egy hülye babzsák az auchanban/papírboltban 900ft volt. Pritt ragasztót kérnek ebben a suliban, a nagy stifteset, nem a kicsit, abból is négyet, darabja 500 ft körül volt.
Amit én még nagyon sokalltam, azok a borítók. Szinte drágábbak, mint a füzetek. Ja és a kulacs, aminek akasztósnak kellett lennie.. Az a színes rúd készlet, az is kegyetlen drága volt pár műanyagért, olyan 3000ft körül, talán felette.
Én el tudom képzelni, hogy a másodikos gyerek cuccai 25 ezres átlag középkategóriás táskával elérték a 100ezret, talán felette is volt, de biztosan nem a fele a 100 ezer, hacsak nem mindenből a drágábbakat veszi. Lányom sulijába is járt kisgyerek airmax tornacipőben tesire, mert abban szeret futni, és vannak 30-50ezres táskás gyerekek is(az enyémnek van 30ezres táskája, topgal), és vannak olyanok is, akik megveszik a decathlonos melegítőszettet 15 ezerért.. Anyuka túl magas életszínvonalat biztosít szerintem a gyereknek, lentebb kéne venni belőle, hisz nyilvánvalóan nem telik rá. Amúgy szoktatok a gyereken márkás/drága dolgokat látni? Én is vettem a lányomnak fürdőruhát, 8000ftos okaiidis, meg ugyanennyibe kerülő calzedoniás.. szóval ha szoktatok vásárolni járni, azért csak be tudjátok lőni, mennyibe kerülnek a gyerek dolgai..
Én tegnap rendeltem meg a tanszereket elsős gyerekemnek, 48 000 lett a vége, pedig szinte csak azt vettem, ami a listán volt, amit kaptunk, de kellett technika csomag, doboz, millió apróság.Táska, tolltartó, tornazsák 29 000 volt. Vettem pár ruhát is, mert kinőtte az őszi cuccokat, olcsó Sinsay ruhák, de elég sok ruhadarab, az volt 34 000. Lesznek még tesi cuccok, tuti még egy tízes.
Szóval legyen 130, de ebben nekünk ruha, táska minden benne van.
" a keretre gondoltam. Természetesen lencsét gyakrabban kell cseréltetni, ill. a romlás mértékétől függ."
Egy gyerekszemüvegnél a keret a legolcsóbb tétel. Se a rugalmas NanoVista, se a "divat" (de szintén rugalmas szárú) Tommy Hilfiger nem volt 20 ezer a gyerekeknek (mindkét gyerekem szemüveges).
A lencse viszont... A "nagynak" a legalapabbat kértük, nem is bírt ki egy évet, totál karcos, pedig vigyáz rá a korához képest, de hát csak 5 éves. Amúgy nem aktív gyerek, gyógytornára jár. Neki volt 60.
A kisebbnek sajnos nagyon nagy dioptria kell (+9), muszáj volt maxon vékonyíttatni és még így brutál nehéz szódásüveg. 157 volt.
De mivel a pluszos javulhat, örömmel cseréltetném ilyen áron is akár félévente.
Várj, írok pár Kb árat:
Tolltartó 5 ezer
Táska 25 ezer
Melegítő tesire 10ezer
Cipő tesire 10 ezer
Benti cipő 10 ezer
Tornazsák 5ezer
Technika cucc 10 ezer
Íróeszközök 10ezer
Tornapóló+dressz+rövidnadrág+fehérzoknik tesire 10 ezer
Könyvborítók, matricák 5 ezer
Füzetek, mappák, füzettartó 5 ezer
2 Kulacs 5 ezer
Hátizsák kirándulásokhoz 5 ezer
Úszódressz 5 ezer
Egyéb mütyürök: 10 ezer
Aztán lehet kapott még olvasólámpát, új asztalt, széket, lehet megvették a könyveket, lehet kellett sportra külön holmi, ágynemű, iskolai póló új méretben(ezt imádják árulni az iskolák), lehet kellett még sportfelszerelés tesire, meg mittudomén.
Ami járulékos költség és rádterhelhette: Ebédbefizetés szeptemberre, ez olyan 15 ezer, osztálypénz, egy félévente kb 10 ezer, lehet átalakította nagygyereksre a szobáját, lehet vett egy két plusz ruhát/cipőt neki, plüsst, vagy aktuális menőséget, hajgumikat, stoplis focicipőt meg ilyesmit.
A párod gyereke, biztosan te is láttad már, tudnotok kell, milyen dolgai vannak, és azoknak az árát. Amúgy sokan vannak, akik októberben megveszik a friss őszi/téli kollekciót 3xos áron, én mindig előző szezonban kiárusításkor vásárolok, most pl a jövő nyárra való dolgokat beszereztem a gyereknek is, magamnak is fillérekért. Lehet nem lesz divatos, de azért nem rossz. Gondolj bele, télen egy télikabát 30-40 ezer forint kb h&M és zarában, kiárusításkor meg 5-10 ezer..
A ruhára, cipőre fizeti apuka a havi tartásdíjat, az nem iskolakezdési költség. Ha anyuka új bútort aksr, pl írósztalt, sztem az sem jogos, hiszen az az ő lakásába lesz, simán lehet, hogy a gyereknek az apa lakásába is kell egy íróasztal.
Ami iskolakezdési költség: táska (ha kell új, de nem tudom, másodikban miért ne használhatná az elsőst, azért 2-3-4 évet ki kellene bírnia egy táskának. Mi három táskával csináltuk végig az általánost.) De oké, táska: 15-20000, tornazsák, tornacipő, tornafelszerelés, kB 20000 (szintén, ha kell új), füzetek, ceruzák, színes, gyurma, rajzlao, 15000 kB. Tolltartó (ha kell új) 5000 kB, esetleg ünneplő, 10000 kB, kulacs, uzsis doboz, tisztasági: 5000-10000 kb. Tehát kB 70-80.000 Ft összesen, ha nagyon eldobja a kanalat, 100000, ennek a fele 50e. A 100.000-t elkérni soknak tűnik, lehúzás szagú. El kellene számoltatni anyukát. Mindezt elvált anyaként írom, a tartásdíjon, meg az edzés díján kívül (amit ő talált és tartott fontosnak) semmit nem adott és nem is kértem. Minden iskolai dolgot, felszerelést én vettem, én fizettem, én intéztem.
Oké aki azt írja hogy meg van állapítva a havi gyerektartás. De az úgy átlagban mennyi is szokott lenni.
Durván 20-40ezer forint között havonta.
Na le a kalapon az előtt az anyuka előtt aki ebből fedezi a gyerek havi kiadásainak felét mert ugye apukának annyit kellene vállalni ha van gerince) plusz még a beiskolázás is kijön belöle.
Anyuka nyögi az iskolakezdést de apuka él mint marci hevesen.
Kedves kérdező apuka mennyi gyerektartást fizet amúgy havonta?
"Na le a kalapon az előtt az anyuka előtt aki ebből fedezi a gyerek havi kiadásainak felét mert ugye apukának annyit kellene vállalni ha van gerince) plusz még a beiskolázás is kijön belöle."
Ezt a hatóság nagyon jól be szokta lőni, az az elv hogy a gyerek hasonló színvonalon élhessen mint előtte. Csak ilyenkor szokott előjönni, hogy amikor közös kassza volt jó volt a decathlonos 5 ezres hátizsák, hogy maradjon szolira meg körmösre, amikor meg szétmentek a gyereknek mindenképpen 25 ezres táska kell amiről persze számlát soha nem tudna mutatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!