Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » A tanárok direkt néznek...

A tanárok direkt néznek félre, ha gyerekbántalmazást tapasztalnak?

Figyelt kérdés

Egy cikket olvastam, arról jutott eszembe, hogy anno, amikor általános iskolás alsó tagozatos voltam (14-18 éve), többször is volt olyan, hogy kék-zöld véraláfutásos voltam, mert otthon úgy elvertek. Egyszer kérdezte meg tesi órán az egyik tanár, hogy mitől vagyok véraláfutásos, amire eléggé kitérő választ adtam, úgyhogy egyértelmű kellett legyen, hogy bántalmaztak, főleg egy tanárnak. Ennek ellenére semmi következménye nem lett a dolgoknak, a szüleimet még csak be se hívták miatta, sőt, engem sem hívtak oda külön a tanárok, hogy “elbeszélgessünk” a történekről, pedig többször is láttak olyan állapotban. Érdekes, bezzeg ha órán fegyelmezetlen voltam, vagy gondok voltak a viselkedésemmel, volt rá példa, hogy amikor értem jöttek szüleim, akkor elbeszélgettek velük a rossz magatartásomról. Arra viszont már nem jutott idő, hogy megkérdezzék miért vagyok kék-zöldre verve viszonylag rendszeresen. Senki sem segített, helyette én voltam vegzálva a “helytelen magatartásom” miatt - amit az otthoni csodás légkör elég nagyban befolyásolt -, mert egyszerűbb volt a gyereket b@szogatni, ahelyett, hogy a szülők körmére néztek volna, vagy kiderítették volna, hogy milyen okok állnak a magatartásbeli problémák mögött. Felháborító az egész, aztán így tisztelje az ember a pedagógusokat.

Más is tapasztalt hasonlót? Még a mai napig ez a módi, hogy a tanárok félrenéznek, ha gyermekbántalmazást tapasztalnak?

2022. jún. 24. 08:28
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Nagyon szomorú volt olvasni az esetet a vietnámi kislánnyal..😢 azt tudtam, hogy az ázsiaiak nagyon durván tudják verni a gyerekeiket. Ez egyáltalán nem normális, idegbajosak. Vagy ez inkább a kultúrájuk része?

Annak viszont örülök, hogy manapság ezt sokkal szigorúbban veszik, mint régen. Ideje volt.

#9 ezt mind megértem, amit írsz, de azért tegyünk már különbséget egy pofon/seggre pacsi és rendszeres kék-zöldre verés között. Engem nadrágszíjjal, fakanállal és vállfával “fegyelmeztek”, úgy néztem ki utána, hogy alig mertem tesin levetkőzni, mert szégyelltem, hogy hogy szét van barmolva a lábam/derekam. Ez nagyon nem ugyanaz, mint mikor néha egy-egy pofon elcsattan.

2022. jún. 24. 12:40
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Engem csak néha verte, kb kétszer szíjjal, párszor porolóval, volt, hogy fakanállal, de pont ugyanaz volt, mint mikor ököllel csaptak a combomra vagy pofont kaptam. Nem mindnek maradt nyoma, mind máshogy fájt, de mind fájt!

És aki csak havonta kétszer kap pofont, az is lehet ugyanolyan rossz, sőt, veszélyesebb is agyrázkódása lehet tőle a gyereknek a hirtelen hatás miatt.

Azt meg nem lehet tudni, honnan jönnek a sérülések, gyerekem oviban nekiment a fának, lehorzsolva a szeménél a bőr, bedagadva, pont oldalt kapta a fa. Lába, keze mindig kék zöld, mert energiabomba. Most is. De csúszdázásnál hátán végigszántott már jópárszor a csúszda, mert felgyűrődik a pólója, meg mittudomén.. Ezekből nem lehet megmondani, hogy verik a gyereket! Az én foltjaimből sem lehetett. Még szerencse, elvették volna a gyerekem már 2 évesen, mert képes felbukni minden pillanatban.

Tudod miből lehet? Hogy a gyerek behúzza fülét farkát, ha valaki kezet emel rá vagy lefagy/menekül ha stressz éri, esetleg pont ő maga is durva, verekedős, vagy viselkedésben erőszakos gyerek lesz.

De a legbiztosabb, ha segítséget kérnek! A többi csak találgatás, amivel nagyon rosszul lehet járni, ha mellé megy.

2022. jún. 24. 13:10
 13/26 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem az is közre játszik, hogy a tanár is fél.
2022. jún. 24. 13:22
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el az összes sztorit, nem tudom ezek hány éve történtek, de mostanában (észrevételeim szerint) egyre kevesebb az ilyen. Lehet, hogy csak szerencsés iskolákat fogtam ki, de nálunk ha bántottak valakit és a tanárok látták, mindig leállították. Jövő tanévben leszek tizedikes, úgyhogy a jelenlegi sulimban nincs túl sok tapasztalatom, de eddig a legtöbb tanár segítőkész, bár osztályfőnöknek kifogtuk az egyik legbunkóbb tanárt. Év elején minden tanár azzal kezdett, hogy ez már középiskola, és felnőttként fognak viselkedni velünk. Ezt mindenki be is tartja, kivéve az ofő. A problémáinkat az angoltanárral beszéljük meg, mert sokkal szabadabban fog minket, tényleg foglalkozik a problémáinkkal - az ofővel ellentétben - és már év elején úgy kezelt minket, mintha barátok lennénk. Nyilván magázódunk vele, de... nehéz elmagyarázni, a lényeg, hogy nagyon jófej. Az osztályfőnökünk év vége felé úgy megalázta az egyik csajt az egész osztály előtt, hogy szegény lány elsírta magát. Ezek után beírt a neki egy igazgatóit mert megszegte a házirend fogalmam sincs hányas pontját. Én is átfutottam a házirendet, hogy az ofő mennyit szegett meg, és első olvasásra ötöt találtam. Nyilván mi se vagyunk szentek, csak kíváncsi voltam.

Nem pontosan az előbb leírt eset miatt, bár volt némi köze hozzá, volt egy fegyelmi tárgyalás előtti tárgyalás szerűség, ahol a csaj mindent elmondott, de az ofő csak szóbeli megrovást kapott, ami egyenlő egy ejnye-bejnyével. Magyarán nálunk csak akkor fordítják el a fejüket a tanárok, ha az egyik kollégájuk bántja a diákokat. Talán ha fizikailag is bántana, akkor tennének valamit.

2022. jún. 24. 18:33
 15/26 anonim ***** válasza:
58%
Mi sulinkba is megy a "piszkálódás". Első osztálytól kezdve, pár osztálytárs zaklatta a többit. Hiába beszéltunk a tanítókkal, nem történt változás. Aztán a szülők jöttek. Semmi értelme nem volt. Utána időnként a suliból kijövet elkaptuk aktuális bántalmazó gyerekeket. Elbeszélgettünk vele. Pár nap csend és nyugalom, de utána folytatódott tovább. A tanítók, az igazgató senki nem tett semmit. Most felsőbe, ezek a gyerekek ugyanúgy zaklatják a többit, sőt, órán beszélgetnek, esznek, telefonoznak.... elmentünk igazgatóhoz. Kicsit visszafogottabbak lettek a kölkök... de az óra zavarása az megy tovább. A zaklatások úgy történtek, hogy egy gyereknek valamilyét elvették, majd visszaszólogattak és felkenték az áldozatot a falra, vagy megverték, fojtogatták. Ki provokálták, hogy bánthassák. Millió beírásuk van, mégsem történik semmi. És nem körzetes iskolájuk. Nekem úgy tűnik, hogy a pedagógiai rendszer generálja az ilyen eseteket. Megtörténik egyszer, és többször nem szabadna. Mert nem elég az intő. Itt lépéseket kell tenni. Szülőt behívni, beszélgetni. A szülő otthon beszélgessen a gyerekkel. És lenne változás. De leszarják, mert le kell szarniuk.
2022. jún. 25. 08:38
 16/26 anonim ***** válasza:
32%

15ös, ez azért más, én pl olyan anya vagyok, akinek a gyereke kiszúr gyerekeket és piszkálja őket. Bármijét elvehetem, büntethetem, beszélhetek vele, nem hagyja abba, nem vagyok rá hatással, mert ott, helyben kell lemeccselnie a tanárnak az ilyet. Az én jelenlétemben programokon nem tesz ilyet, sőt.. ott tesz ilyet, ahol úgy érzi, hogy "kívánatos" viselkedés, mert mások röhögnek rajta és nincs, aki leállítsa. Persze ő nehezen tanul és impulzív, adhds auti gyerek.

Tudod mi hatott? Oviban és velem is. Ha kiültették, kivonták a helyzetből külön feladattal, hogy le tudjon higgadni. Azért szekál másokat, mert bizonyos tulajdonságaikat támadónak, zavarónak érzi és/vagy így akar bevágódni a többieknél. Pl az egyik gyerek nem tud rendesen beszélni, de sokat beszél. Amíg a többieknek magas a stressztűrése, simán elviselik, az enyém ideges lesz tőle, hogy beszél beszél beszél és nem ért semmit belőle. Vagy másik gyereket azért piszkált, mert mindenen sírt és minden program, amin közösen voltak megszakadt a gyerek miatt. De másokat a viselkedésük miatt is, ha elrontanak sokszor valamit.. Na nem minden gyerek szent, olyat is piszkált, aki hógolyóval dobta meg az óvónőt és másra fogta, na őt az enyém megütötte, mert látta mi van és nem tudta fékezni magát.

Már jobb kicsit, de nem sokkal. Szóval ott kell lennie egy felnőttnek, aki kiküldi krétáért, szivacsot mosni, kihívja a tanári asztalhoz, vagy "beállítja a sarokba" udvaron. Ezek simán működnek nála, ki van emelve a helyzetből, és ha piszkál valakit, ott kell lennie egy felnőttnek és elmondani, hogy "ez nem vicces, hanem szomorú", mert ha mindenki röhög azon, hogy a másiknak nem adja vissza a tolttartóját, az meg kétségbeesetten visszaszerezné, akkor az enyém azt hiszi, hogy ez egy kívánatos viselkedési forma és micsoda poén, hisz mindenki nevet. A legtöbb zaklató "sérült" gyerek egyébként, olyan, akinek komoly problémái vannak, csak épp senki sem tulajdonít neki akkora jelentőséget, hogy kivizsgáltassa. A közösségben ketten is vannak, akik verekedősek, az egyik diszes, a másik kisebbségi és éveken át gúnyolták a szemöldöke miatt.

Nagyon kevés az olyan bully, akik direkt "gonoszkodnak" a másikkal, a legtöbb idegrendszere nem átlagos, rossz tapasztalatokat vonnak le, nem tudnak megfelelően figyelni és rossz az önmérsékletük.

Igen, az az alapvető baj, hogy sok a gyerek, kevés a pedagógus, kevés a fegyelmezési eszköztár, és a pedagógus is csak ember, nem juthat mindig a megfelelő módszer az eszébe. Az intők arra vannak, hogy fegyelmivel is el lehessen távolítani a gyereket a suliból(más módszer nem nagyon van rá)

Szerintem úgy lenne klassz, ha lenne egy tanárnő, egy segéd, aki a lemaradt/túl jól haladó gyerekeket istápolja, és minden teremben egy rendért és fegyelemért felelős ember, aki kiviszi a gyereket beszélgetni, vagy feladatot ad neki, vagy csak szól, hogy figyeljen, mindez ilyen 15fős osztálylétszámok mellett.

Milyen jó lenne:)

Egyébként mit vársz, mit mondjak a gyerekemnek? Tényleg érdekel, szerinted mit mondhat, tehet a szülő, amivel hat arra, hogy egy kisgyerek több órával később, idegen környezetben, más emberek közt betartsa a megbeszélt dolgokat? Mit kell ehhez mondani? Az enyém akkor is így viselkedne, ha fegyvert fognának a fejéhez, mert nem képes átlátni a helyzeteket és szabályozni magát(gyógyszerrel sem). Az önmérséklete idővel alakul ki, 3 év lemaradásban van önfegyelmezési téren a többiekhez képest, ellenben rendkívül intelligens.

2022. jún. 25. 09:15
 17/26 anonim ***** válasza:
51%
Elmondom neked, ilyen esetben a szülő kb úgy gondolja, hogy milyen szuper a gyerek. A férjeméknél volt olyan, hogy megverte iskolán kívül a másikat, videóra vették, feltették a netre. Szülő annyit mondott a fegyelmin, hogy ő büszke a gyerekre, mert nem ölte meg, tudta, hol a megállj. 8 napon túl gyógyuló sérülés, és két lány az érintett. A gyerek persze hogy megerősítve érzi magát, hogy bármit megtehet. Tanköteles gyereket kirúgni nem lehet, átirányítás másik iskolába, de ugye a szívességet viszonozni kell, tehát a másik suli is küldi majd a hasonlót. A tanár kezében lévő fegyelmezési eszközökön röhög, megkéri adj neki még egy intőt. Felelés, dolgozat nem érdekli. Kizavarni nem lehet. Max a családból kiemelés, de ugye intézeti keretek között nem lesz kevésbé agresszív, viszont ugyanoda fog járni, csak máshonnan. Ha a szülő nem tud és akar hatni a gyerekre, akkor mindenki más eszköztelen sajnos. 1-es voltam...
2022. jún. 25. 09:20
 18/26 anonim ***** válasza:
64%

17es, olvastad az enyémet?

Nem csak ilyen van! Gyerek osztályában két hasonló volt, egyik szülei váltak, valószínűleg azért volt olyan a kissrác, hogy lerugdosott gyereket a hintáról, de neki is volt problémája, csak jobban kijött ebben a helyzetben. Másik kislány anyja vitte kineziológushoz meg minden hülye helyre, náluk is okos, de rosszul viselkedik, másik kisfiú is adhds, megint másik autista, van, aki csak HHH.. Hatalmas szégyen ez a viselkedés, bujkálunk a szülők elől, gyomorgörcs a szülős csoportokban, ha írtak valamit, utáljuk, hogy a gyerek ilyen, de nem tudunk mittenni. Van olyan, akit meg is vernek ilyenért, és nem hat neki(egyik ismerős anyuka). Ezek idegrendszeri dolgok, nem az a bajuk, hogy nem beszélünk velük, és én is megkönnyebbülök, ha épp csak annyi panasz van, hogy a gyerekem elvette a másik cuccát, mert az csúnyát mondott rá, és nem megütötte pl, már haladás.

De hatalmas szégyen, elmondani nem tudom, mekkora, és néha soknak is érzem, pl több esetet láttam, hogy az enyém után mennek, és csúfolják, mert ő a rossz gyerek, ő meg csak megy el, nem csinál semmit, majd egy idő után nem bírja, és megüt valakit. Ezt óvónő is megerősítette, miután szóltam, hirtelen ő is észrevette, hogy oda-vissza megy a zaklatás és önbíráskodás, csak az enyém az, aki nem csak szavakkal bánt és nem csak zaklat, hanem üt és kiabál is..

2022. jún. 25. 09:28
 19/26 anonim ***** válasza:
60%

16, én vagyok a 17-es. Kicsit rosszul jött ki, mert egyszerre küldtük el, de az előtted lévőre volt reakció.

Nyilván az idegrendszerileg problémás gyerek más tészta, főleg ha nálatok már meg is van, hogy mi az, ami működik, itt nyilván egyértelműen pedagógus feladata, hogy ezt próbálja alkalmazni, illetve hát igen, itt ugye az integráció csak max 20 főnél lenne megoldás, nyilván egy 30+-os osztályban ez nehéz ügy.

Ettől hidd el, a legtöbb bully gyerek családja is ilyen, a szülei a kommentfalakon lincselnek, és teljesen normálisnak gondoljàk, ha a gyereknek "van vér a pucájában", meg életre való. Ugye a szülő iskolai végzettsége is az élet iskolája. Na most ha így nő fel, és erre kap otthon megerősítést, akkor én szívesen veszek tippeket, hogy mit lehet vele kezdeni. Volt itt Arisona szoba, meg ugye felküldik az igazgatóhoz, a pszichológushoz, és kb itt vége, ezek a gyerekről totál lepörögnek.

Az a kevés, aki auti vagy egyéb, és ő a piszkáló (mert azért ott is az a tapasztalatom, hogy inkább az elszenvedők szoktak lenni), az meg teljesen más megítélés, és szerintem a szülők részéről is.

De az eredeti kérdés nem is arról szólt, hogy iskolán belüli bullynig, ami egyébként egy nagyon nagy probléma, és szerintem sokaknak kerekedne itt a szeme a legalapabb történetektől is, persze én középiskolában vagyom érintett, hát ők már durván nyomják. És itt fontos lenne, hogy a suli és a szülő egy követ fújjon. Ettől messze vagyunk.

Az alap téma, amikor a szülő a bántalmazó, és a gyerek értlemszerűen csak a pedagógustól várhatna segítséget. Na, ott már azért sokkal jobb a helyzet, mint tizenpár éve.

2022. jún. 25. 10:19
 20/26 A kérdező kommentje:
#15-19 ne haragudjatok, de ezek nem tudom hogy jönnek a kérdésemhez. Teljesen más téma. Amikor azt írtam, hogy magatartásbeli problémáim voltak, nagyon nem ilyenekre gondoltam. Sokkal inkább arra, hogy órán beszélgettem a padtársammal, nem figyeltem, ha nem érdekelt a téma, kicsit hiperaktív is voltam, úgyhogy általában azt fogták rám, hogy zavarom az órát. Viszont másokat nem terrorizáltam egyáltalán.
2022. jún. 25. 14:30
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!