Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogyan lehet egy jó képességű,...

Hogyan lehet egy jó képességű, de borzasztó lusta 12 éves fiút komolyabb tanulásra ösztönözni?

Figyelt kérdés

Szóval adott a 12 eves fiam, aki amilyen jó képességű, pont annyira lusta is sajnos. Tanulásban mindig a minimumot keresi, olvasni nem akar, azt mondja semmi nem érdekli különösebben a tiktok videók készítésén és a játékon kívül. És így is erős 4-es mindenből. Félévkor a legtöbb tárgyból 4,6-ra állt, amire négyest adtak neki pont azért, mert a tanárok is tudják hogy borzasztó lusta. Versenyekről hallani sem akar, szorgalmikat sosem csinál stb.

Megírta a hatosztályos felvételit, nyilván nem úgy sikerült, ahogy ő elképzelte - semennyi energiát sem volt hajlandó beletenni, nem volt hajlandó gyakorolni rá. Most nagyon sajnálja magát, de még mindig nem tudjuk megértetni vele, hogy belefektetett energia nélkül nyolcadikban sem lesz jobb. És akkor mi lesz belőle? Szakmunkas?

Teljesen el vagyok keseredve, ha egy picit többet tenne magáért... Így nem tudom mi lesz. Megadunk neki mindent, járhatott logiscoolba, de azt otthagyta mert lusta volt suli után elmenni. Járhat olyan edzésre amit szeret. Járhat nyelvet tanulni. De mintha ezt is csak mi akarnánk, ha rajta múlna iskolába se tenné be a lábát. Pedig tőlünk nem ezt a példát látja.

El vagyok keseredve, nem tudom mit csináljak, hogy bírjam jobb belátásra :/

ma 15:58
 1/10 anonim ***** válasza:
80%
Sehogy. Én is ilyen gyerek voltam. Nem használt a büntetés/jutalom. Egyszerűen szartam rá. A szakmunkásokat se kell lenézni, ha azt legalább elvégezné. Fontos egy jó szakember is (festő, hegesztő, kőműves stb). A 4es igenis jó jegy, a 4,6ra meg lustának is jár az 5ös. Nem lehet, hogy elege van a túlhajtásból? Saját példám (nem követendő jó példa): mindig utáltam a sulit 2-től 5ig mindenféle volt a bizimbe. Már 9éves korom óta abbaakartam hagyni16évesen és meg is tettem. Nem bírtam a túlhajszolást bejárós voltam 45kmre. Reggel 6kor ment busz tőlünk faluról, 7:45csengő és suli gyakran 14:45ig ezután további 1óra haza. (felsőbe és gimibe is). 8-9kor már aludtam és hullán keltem. Nyilván 4től 8ig volt jobb dolgom mint tanulni. Több iskolába is jártam váltottam, de a 2. középiskolám előtt mindenhol piszkáltak sokszor hányingerrel keltem és hiába jártam pszichológushoz.
ma 16:08
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Majd később tanul, ha akar.
ma 16:13
 3/10 anonim ***** válasza:

Először megpróbálnám kizárni, hogy esetleg depresszió, szorongás, adhd vagy egyéb eltérés van a háttérben. Én úgy tudom hogy "igazi lusta" nagyon kevés van, és aki annak hiszi magát, inkább az előbbiek vannak a háttérben, és az hogy csak tiktokot néz evész nap, egy félresikerült megküzdési stratégia.

Ha kiderül valami, az jó, mert ezeket lehet kezelni, és akkor a tünet - a lustaság - is javul.

Ha tényleg a lustaság az alapprobléma, az nehezebb ügy. Megpróbálhatod motiválni, vagy fenyegetni, de azzal csak még kevésbé fog magáért felelősséget vállalni.

ma 16:27
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy. Örülj neki, hogy nem 2-es az átlaga. Mit szeretnél? Szín 5-öst? Majd, ha talál magának egy érdekes témát, akkor kiváló lesz. Én meg is buktam 9-ben töriből, mert annyira nem izgatott, aztán 5-ösre érettségiztem belőle...

12 éves, most kezd majd igazán kamaszodni, ha elkezded tiltani, büntetni, akkor még rosszabb lesz.

ma 16:54
 5/10 A kérdező kommentje:
Egyáltalán nem szeretném büntetni, motiválni szeretném valahogy, de egyelőre nem találom a kulcsot :/
ma 17:48
 6/10 anonim ***** válasza:

A felvételi tárgyakból ne legyen gatya, de amúgy 12 éves, a tananyag 80%a tök felesleges tudást ad.

Egyezzetek meg, hogy a magyar, matek, töri, nyelv azért legyen 4,5,

ma 17:57
 7/10 anonim válasza:

Értem mi a problémád, pont ez van nálunk is :) van egy 12 éves "lusta" fiam, aki nem hajlandó kinyitni itthon a tankönyveit, a házit 15 perc alatt összedobja miután 20x szóltam neki, na ennyit foglalkozik az iskolával, így lett 4,6 az átlaga. Igazából én nem akarom azt erőltetni már, hogy többet tanuljon, mert a tanulós tárgyakból szinte mindből 5-ös tehát a tudásával nincs gond, bár fogalmam sincs, hogy csinálja, de ha rajta múlna minden nap hozna egy 1-est házi hiány miatt, mert nem érdekelné. Illetve a munkái külalakjára szeretném, ha jobban odafigyelne, mert rettenetesek a füzetei, látszik, hogy nem érdekli na... De hiába mondom neki, ezt már el is engedtem.

De ilyen tanulási képesség mellett azt hallgatni tőle, hogy amint lehet otthagyja az iskolát... hát remélem addig még megváltozik a hozzáállása.

ma 18:04
 8/10 A kérdező kommentje:
#7 dettó mintha az én fiam lenne 😄 és tényleg, napi 20 percnél többet egyszerűen nem hajlandó a tanulásra szánni, azt is egy óra hiszti után csinálja meg 🙄 szerinte az iskola unalmas, a tanulás unalmas. Az előbbivel még egyet is tudnék érteni, de sajnos muszáj csinálni, ezt nem akarja annyira érteni.
ma 18:28
 9/10 anonim ***** válasza:
87%
Fiam barátja volt nagyon lusta és 2-3 tanuló általánosba, szakmunkásba ment tovább tanulni, mert nem vették volna fel, végzet a sulival, szakácsnak tanult, pár hónapot kiment külföldre, honvágy haza hozta, itthon kereset munkát, és rájött, hogy Ő ettől többet akar, be iratkozott esti suliba, leérettségizett kitűnőre, nyel vizsgát tett, lediplomázott egyetemen. Az Én fiam is először szakmát tanult, utána érettségi, utált tanulni általánosba, utána megérett. Őrülj neki , hogy nem kell egész nap a könyvek felett görnyednie, és akikről írtam mind fiúk, ők ilyenek. Majd megérnek.
ma 18:46
 10/10 anonim ***** válasza:
Én elvinném egy olyan családhoz, ahol nincs víz, villany és gyertyafénynél tanul a kisgyerek, játék ilyesmi, semmi. Talán akkor radobbenne a kis herceg milyen az élet.
ma 19:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!