Egy szülő mennyire tanuljon együtt egy ötödikes gyerekkel?
Én nem szoktam, de sokszor van, hogy rossz jegyet kap, mert nem tanult meg valamit rendesen.
Ilyenkor bánt, hogy nem ülök le vele, de nem is férne bele az időbe, kivéve ha az égvilágon mást nem csinálunk, csak a sulis dologgal foglalkozunk.
Mindig kérdezem, hogy megtanult e mindent, mondja igen. Aztán 2es 3as jegyet kap. Mondom ez mi? De ő tényleg megtanulta.
És, szerinted melyik lesz a hatékonyabb pedagógus, 9-es? Ha dicsérik, biztatják vagy ha szidják és büntetik?
10-es meg még egy páran: Egyenes út ahhoz, hogy a gyerek megutálja a szülőjét, ne bízzon benne, féljen tőle, ha kudarcot kell bejelenteni, és ne érezze minőségi időnek a szülővel töltött órákat. És mellesleg nem tanul meg önállóan tanulni, időt beosztani, felelősséget vállalni, mert a szülő beleavatkozik az ő dolgába. Olvassatok egy kis Vekerdyt, 4 gyereket nevelt fel sikeresen nem ilyen szellemben.
Kérdező!
Mindenből szokott rossz jegyet kapni?
Ha nem, akkor miből?
Matekból? Azt érteni is kell, meg gyakorolni is. Ha kell, elmagyaráznám neki, ill. gyakoroltatnám.
Magyarból nem tanult meg verset, szó szerint megtanulandót? Következetesen kikérdezném.
Töriből, környezetismeretből és más effélékből? Egy darabig kikérdezném, az biztos. Ha nem világos, elmagyaráznám. Ha tanulni nem tud, akkor módszereket javasolnék (pl. hangosan elolvasni, kijegyzetelni, kiemelő filctollal aláhúzni stb.).
Idegen nyelvből? A szavakat, megtanulandó párbeszédeket kikérdezném, az írásbeliket ellenőrizném.
De arról is beszélni kell, ha gátlásos, és otthon el tudja mondani, órán meg idegességében nem jut eszébe, "megnémul". Ha ezen önerőből nem lehet változtatni, akkor akár pszichológushoz is elvinném.
De elég rosszkor kérdezted ezt. Ennek a tanévnek már úgyis lőttek, szeptembertől lenne érdemes ezeket alkalmazni. Ha jól sejtem most ősztől lesz neki fizika, biológia, földrajz, ugye? Föl kéne kötni a gatyát, mert aki eddig 2-3-as volt, annak lehetnek gondjai jövőre.
Nem mondtam, hogy nem kérdezem ki soha. Olyankor azt látom, hogy nem tanulta meg eléggé, de már elege van, este 8kor már nem fog tovább tanulni, azt nem is tartanám normálisnak.
Volt és van hogy leülök vele, de jobban szeretném ha ezt a saját ügyének érezné. Nem én akarom helyette nyomon követni a feladatokat.
Amivel baja van az amikor pl. egyik nap feladnak töriből egy anyagot és másnap röpdoga van belőle. Földrajzból is az, hogy sok a megtanulandó egyszerre.
Matekozni minden hétvégén szoktunk. És abból mindig ellenőrzöm a háziját, ha nem ért valamit átbeszéljük.
Egyébként nem 2-es 3-ra áll, csak van, hogy becsúszik ilyen. Többnyire 4-esre áll mindenből.
Bocs, de először tök mást írtál. Azt mondja megtanult mindent = Tudom, hogy nem tanult meg mindent, mert elfáradt, de olyankor már nem is várom tőle.( De azt azért várom, hogy a félig meddig megtanult anyagra jó jegyet hozzon.) Mégis mire?
Bánt, hogy nem ülök le vele = Volt és van, hogy leülök vele, matekozni meg mindig együtt szoktunk.
A gyereked a te szótáradat használja. Mindent megtanultam= Tanultam addig, amíg el nem fáradtam.
Nyilván abból kap rosszabb jegyet, amit nem tudott rendesen megtanulni másnapra, mert sok volt(szerinted is) és másnap dogát írt belőle. Ezen mit csodálkozol? A félig megtanult anyagért nyilván nem jár ötös, örülj, hogy nem egyes.
Először el kéne döntened, mit akarsz. Ha zavar, hogy néha becsúszik egy-egy rosszabb jegy, akkor ne nézd el, hogy fáradt, hanem követeld meg, hogy addig tanuljon, amíg nem tanulja tökéletesen. Ha meg nem zavar, akkor hagyd békén.
Kivagyok, amikor Vekerdyt emlegetik. "Sz.ard le az iskolát" vallja ő. Ha mindenki így állna hozzá, ahogy ő, akkor mégis milyen tekintélye lenne a tanároknak? Hogy tanulná meg a gyerek, hogy neki ez a dolga? Ő könnyen beszél, az előző nemzedékbe valósiak a gyerekei, velem sem tanult anyám soha, mégis tudtam a dolgomat. A mai gyerekek nem ilyenek, tisztelet a kivételnek.
Nekem egyik sem tanul önállóan, ha rájuk hagytam volna, akkor semmi nem lett volna belőlük. A lányomat is én készítettem fel felvételire, 78 pontot írt, pedig 3-as matekból. Ha nem nyektettem volna, akkor sehova nem veszik fel, így viszont bejutott a vágyott középiskolába.
Szerintem erre nincs recept, ha a gyerek önálló és motivált, akkor nem kell kikérdezni, ha meg nem, akkor ki kell. Viszont ha dolgozol, és emiatt nem érsz rá, akkor ennyi, nem lehet mit tenni. Majd felnőnek így is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!