Angol oktatásból visszatérni a hazaiba mennyire nehéz? Jelenleg másodikos a fiam hat éves, magyarul nem beszél csak szavakat.
Válás miatt szeretnék hazaköltözni, de a legnagyobb gond, hogy a fiam nem beszél magyarul. Nehezen indult be a beszédje, ezért elhagytuk a magyart. Az apja angol, kint éltünk ezért nem erőltettem. 3 éves múlt mire szavakat mondott. Igazán az oviban indult be neki, behozta fél év alatt a lemaradását. Most már szépen olvas és ír. Magabiztosan tud beszélni, de nem az a bő beszédű, nehezen barátkozik.
Kisvárosban élnek a szüleim, ott még nyelvi osztály sincs. Egy év csúszás biztos lenne neki. Tanácstalan vagyok, szívem szerint haza költöznék, de azzal a fiam életét tenném tönkre.
Nálunk a 80e fős városban 1000+ magyar él. Hamarosan költözünk, ott a csoport szerint ahova belépni tervezek majdnem 4000 magyar él.
Biztos nem ti vagytok az egyedüli magyarok ha ennyire a társaságunkra vágysz.
Nem olvastam végig a válaszokat, de van személyes tapasztalatom, mert mi is jöttünk haza a brit oktatási rendszerből (az skót volt, az egy kicsit más, de lényegileg ugyanaz). Az én lányom akkor 6 éves volt, egy évet járt kint suliban, utána itthon elsős lett.
Én egy magyarul nem beszélő gyereket semmiképp nem dobnék be a magyar oktatási rendszerbe, mert erre egyáltalán nincsenek itthon felkészülve, és 100 százalék, hogy évet kellene a végén ismételnie. Inkább add be egy évet óvodába, akkor is, ha ír-olvas. Bőven elég lesz neki a kulturális sokk, meg a rengeteg változás, hadd szedje magára a nyelvet úgy, hogy nincs a nyomás.
Amúgy nem fogod tönkretenni a gyerek életét azzal, ha hazajöttök, itthon sok szempontból még jobb is szerintem, legalábbis mi egy pillanatig sem bántuk meg a költözést. De ha ezt akarod, most kell elintézned, mert jövőre már nem tudod megúszni a sulit, és egy magyarul nem tudó gyerekkel az öngyilkosság lenne.
na igen, vagy hagyd, hogy az angol gyermeked angliában nőjön fel, vagy szakítsd ki az országából, vedd el tőle az apját, és ítéld évekig tartó magányra valahol az isten háta mögött egy porfészekben. (nem, nem fog egy év alatt ugyanúgy beszélni magyarul mint angolul tud, nem lesznek barátai, nem lesz senki, akinek beszámolhat az érzéseiről.
meg értem hogy most összetört a szíved, meg szakítás, meg hazacuccolás anyucihoz, de minek egy angol kisfiút idehozni ebbe a gödörbe, ahol gyűlölet van, lopás, hazudozás, ahol a jövője kb úgy néz ki, hogy negyven évre eladósodik, mert tanulni akart, vagy nem tanul semmit, mert még csak normális szakképzésünk sincs.
A gyerek hat éves, az csak kint másodikos, itthon elsőbe tudnád íratni. Mivel nem beszéli a nyelvet és kint nem tanítják a folyóírást + nyilván magyar írást sem tanult amúgy is ez lenne neki is a legjobb, akkor legalább mindent elölről kezd. Tehát ha meg tudsz egyezni az apjával és mindenképpen költözni akarsz akkor most gyere, így gyakorlatilag nem veszít a gyerek egy évet sem.
Tanítóként láttam már pár külföldről ideköltözött gyereket, mindegyik gyorsan megtanulta a nyelvet (kb. fél-egy év alatt) és tudott haladni a többiekkel, ez nem hiszem, hogy probléma lesz. Pedig ők csak az iskolában hallották a magyart, mert otthon az anyanyelvükön beszéltek a szüleikkel.
A költözést én is inkább életminőség szempontjából gondolnám végig, de ezt neked kell eldönteni. Végül is, ha nem működik még mindig vissza lehet menni.
jó, oké, akkor valóban, minden gyerek nyelvzseni és segítség nélkül is megtanul félév alatt anyanyelvi szinten magyarul, azt a fél évet meg, amiben egyedül az anyja érti, mit mond, majd nagyon jól túléli, és hanyagoljuk az életminőségét is, mert ugyebár magyarországon minden szép és jó, kezdve az oktatással és befejezve a visszafizethetetlenre tervezett diákhitelekkel.
egyetlen kérdésem maradt, miért akarod minden áron elvenni a gyermekedtől az apját? (igen, vágom hogy szétmentetek, de ezt nem a gyereken kéne leverned. elveszed mindenét a barátaival kezdve és a jövőjével bezárva a sort, és MÉG az apját is, mert te haza akarsz menni anyucihoz kisírni a szakításodat)
29!
Valóban, kb minden 10 év alatti gyerek nyelvzseni. Ragad rájuk, amit hallanak. Az én gyerekem 8 éves volt, amikor külföldre költöztünk. Speciális iskolába került, ahol egy évig a nyelvet és az évfolyamának megfelelő szintű alaptantargyakat tanulta. A következő évben elvesztését nélkül a következő évfolyamba ment sima általánosba. Itthon a férjemmel angolul -beszéltünk, én vele magyarul, a környezete pedig hollandul. A közelében egyetlen magyar nyelvű gyerek vagy felnőtt se volt, tehát mondhatod, hogy csak én értettem. Az iksolakezdes másnapján már kebelbaratnok voltak egy nigériai kislánnyal. Nem, nem volt közös nyelvük, de megoldották.
A költözést viszont a kérdező esetében én sem tartom jónak, de nem az általad írtak miatt. Azért, mert konkrétan az anyuka azért akar költözni, mert neki nincs kihez szóljon magyarul. Ez egoizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!