Aki volt már úgy, hogy 1-2 évet iskolás korú gyerekével külföldön töltött, hogyan sikerült visszatérnetek a magyar oktatási rendszerbe? Elfogadták e a külföldi évet? Mi segített befogadó iskolát találni?
Egy 6 és egy 8 éves gyerekkel költöztünk haza Skóciából közel három éve. A nagy három évet járt kint suliba, a kicsi egyet. Hazatérve a kicsi újra elsős lett, ahogy a kora szerint is lett volna, a nagyot inkább visszatartottuk egy évet, így másodikos lett.
Simán a körzetes suliba írattuk őket. Vizsgát nem kellett tenniük, de utána meg volt gyerek ugyanebben a suliban, akinek kellett, szóval ezt nem igazán értem, min múlt. Azon ment egy kis hezitálás, hogy a kicsinek kell-e a nevtanból igazolás, hogy iskolaérett, de végül elfogadták a kinti "bizonyítványát" (azért az idézőjel, mert ez nagyon nem a mi fogalmaink szerinti bizonyítvány volt), mint igazolást, hogy itthon is járhat suliba.
A gyakorlati része elég simán ment, inkább lelkileg volt nehéz, azért a magyar suli egészen más kategória, mint a brit. :) De belejöttek, jó tanulók, sok barátjuk van, már nem téma, hogy vissza akarnak menni.
Otthon járt 7 évet, Angliában a 8.-at.
Angliában integrálták az oktatásba mindhárom gyerekünket az életkoruk és az otthoni eredményeik megtekintése alapján.
2-es vagyok.
Szerintem ha csak egy évet járt Angliában suliba, és most jöttök haza, akkor sokkal jobban jár, ha 8-ba megy. Nyilván észrevettétek, hogy kint egész más a tananyag, és sokkal kevesebb is, mint Magyarországon. Ha ezt nagyon nem akarjátok, lehet vizsgázni, de akkor meg a gimis felvételi is ott van pluszban, az pláne nem tudom, hogyan működik.
Ismertem olyan gyereket, aki Magyarországon negyedikig járt, utána költöztek ki, és ott hetedikbe került az életkora alapján. Nagyon félt, mert azt hitte, két évvel le lesz maradva, aztán ő volt az osztályban a legokosabb, a többiek a szorzótáblát sem tudták.
Mi 2 gyerekkel csináltuk: a kicsi az elsőt itthon járta, utána 2 évet angol suliba, majd itthon mehetett negyedikbe. Magyarból kellett vizsgáznia előtte.
A nagy ötödiket végezte, amikor kimentünk. De nem nyolcadikba ment itthon 2 év múlva, hanem hetedikbe. Magyarból és matekból kellett vizsgáznia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!