Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyermekvállalásnál számonkérhe...

Gyermekvállalásnál számonkérhető lenne ez a közeli rokonokon?

Figyelt kérdés

Van egy súlyosan fogyatékos féltesóm. Nem tudtam róla. A betegségére való hajlam öröklődik. Úgy néz ki, a gyerekem is érintett. Már 2 éve találgatják az orvosok, mi lehet a gond, mert nem teljesen egyértelmű. Mindig azt mondtam, nincs a családban semmilyen betegség, pedig ez volt mindenhol az első kérdés.

Ha tudom, hogy valószínű, hogy a jövendőbeli gyermekem súlyosan sérült lehet, nem vállalok gyereket, nem kockáztatok, pláne nem egyedül. Tudom, akárkinek lehet akármilyen gyermeke, de ha nagyobb az esély jóval, mint az átlag, nem kockáztattam volna, ez teljesen biztos.

A fogantatása előtt már tudtak a betegségről, senki nem szólt semmit.

Én úgy érzem, kötelességük lett volna szólni, legszívesebben feldarabolnám őket, hogy a hülyeségük miatt születhetett egy egyedülálló nőnek önmagát talán soha ellátni nem tudó gyereke, aki élete során segítségre fog szorulni. Hát hogy éljek én addig, mint ő, hogy segítsem? Arról nem is beszélve, hogy születése óta tudták, hogy sorra járjuk az orvosokat, a gyerekem lemaradt a korai fejlesztésről az ostobaságuk miatt.

Egyikük doktor, a másikuk hamarosan doktorál szerintük, mivel nem lehet tudni, hogy a féltesóm melyik szülőjétől örökölhette a betegséget, nem volt veszély. Hol van itt a józan ész?

Ti mit tennétek a helyemben?

Most azon gondolkozok, hogy minden kapcsolatot megszakítok velük, és elküldöm őket a francba előtte. Az egyik raadásul közölte is, hogy sajnálja, hogy elmondta, mert csak felhúztam magam. Ember az ilyen? Milyen fontossági sorrendje van ennek?

Szerencsére csak enyhén érintett a gyermekem, (legalábbis egyelőre úgy néz ki), most majd biztosan könnyebb lesz eldönteni, hogy tudják, mit vizsgáljanak.

Járhattunk volna sokkal rosszabbul is, olyan rosszul, ahogy nem kellene embereknek születnie. (Most olyan bölcsibe jár, ahol szegregált és integrált oktatás is folyik, úgyhogy van rálátásom valamennyire. Ha úgy járunk, abba beleroppantam volna.)

Úgy érzem az elhallgatott információ miatt kárpótlást érdemlek, bosszúállás párti vagyok, átverve érzem magam és azt szeretném, ha felfognák, mennyire súlyos dolgot tettek.

/elnézést azoktól, akik szerint a sérült gyerek ajándék, de nem értünk egyet, szerintem ilyenfajta ajándék senki kívánságlistáján nem szerepel, persze néha azért örömet is okoz/

Igazából leginkább csak ki akartam írni magamból, mert egy csomó idióta reakciót kaptam a barátaimtól, érdekel, mások hogy látják.

2017. szept. 1. 15:17
1 2 3 4 5 6 7
 41/63 anonim ***** válasza:
59%
Egy elozo valaszolo vagyok, 0%-kal. Csak amikor azt irtam, megertelek, nem volt szo dogoljon meg a masik lova dolgokrol (ami jelen esetben 2 gyerek), es nem volt szo karteritesi perrol. Azt hiszem, valoban el kellene menned kerdezo orvoshoz.
2017. szept. 2. 14:52
 42/63 anonim ***** válasza:
70%
Szomorú, de nekem is az jutott eszembe, amit az egyik válaszoló írt. Inkább köszönheted gyermeked betegségét saját gonosz gondolataidnak és kívanságaidnan, mint sem rokonaid génjeinek. Abba kellene hagynod az átkok szórását, mert visszahullanak rád.
2017. szept. 2. 15:09
 43/63 anonim ***** válasza:
66%
A kérdezö valószínüleg csak veszekedést akar szítni, és nincs is beteg gyereke - ezért nem válaszolegyetlen olyan kérdésre sem, hogy mi a gyerek baja. Amiket ír tüneteket, azok ellenmondásosak, egyetlen mentális betegségre sem passzolnak, szóval eléggé valószínü, hogy csak kitalált történetröl van szó!
2017. szept. 2. 16:23
 44/63 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem ez ugyanaz a kerdezo, aki állandóan a bölcsivel problemazik . Próbálom keresni a régi kérdéseit
2017. szept. 2. 16:29
 45/63 anonim ***** válasza:
100%
És genetikai vizsgálatra miért nem mentél?
2017. szept. 2. 21:10
 46/63 A kérdező kommentje:

Autista. Nem tudni, milyen az értelme, de nem sok jóval kecsegtet a halandzsázás beszéd helyett, na meg jópár furcsa dolga, de nem sikerült megcsináltatnia a feladatsort a pszichológusnak.

Nem lehet szűrni, illetve van egy vizsgálat, amit külön kellett volna kérni, ha van ilyen betegség közeli rokonoknál(azthiszem, de nem jártam utána, csak anno olvastam), de az sem teljesen biztos, csak azt lehet találgatni mekkora eséllyel születhet.

Nem tudják megmondani, hol van a spektrumon, mert még kicsi, de lehetett volna olyan, mint az egyik gyerek a bölcsiben. Ül maga előtt, folyik a nyál a szájából, nem reagál semmire, de abszolút semmire, és ha hozzáérnek ugyanolyan dühkitörése van, mint a gyerekemnek. Nyomja a gombot a babáknak való játékon vagy tologatja az autót. Pedig őt kiskora óta fejlesztik. A gyerek 5 éves lesz.

Jár ide még autista, mind mások, korban, viselkedésben, de a dühkitörések ugyanazok, mint nálunk, ez mindenkinél ilyen.

Tudom, mostanában elterjedt, hogy jajj ez nem is nagy dolog, ezért nem akartam írni, de az. Minden nap látom más gyerekeken, és látom a saját gyerekemen is.

Vannak szép pillanatok, ha rámnéz, vagy együtt csinálunk valamit, illetve én csinálom mellette, de egyébként a nap nagy részében az van, amit az ember lát, ha rákeres mondjuk youtubeon az autistic meltdown kifejezésre. Bármilyen apróságért.

Fogékonyabb vagyok ezekre(hajszálrepedés a bögrén, túl kevés vagy túl sok tej a pohárban, mikor hogy kell bánni vele), mint mások, velem jobban kijön.

Kicsit más, ha az ember látja a másik oldalát is, nem csak a mai agymosást. Persze terjesszük a jó oldalát, de ne sumákoljuk a rosszat.

Igen, van olyan kisfiú, akiről csak azt látja az ember, hogy kicsit furcsa(amíg nem hallja kiakadni), de rendkívül okos, viszont ugyanúgy ott a másik lehetőség is.

Ha van rá esély, nem lehet tudni, mit dob a gép.

Mielőtt valaki azt mondaná, gőzöm sincs, milyen egy felnőtt enyhén érintett autista, és nem is olyan vészes:

Van aspergeres felnőtt közeli ismerősöm, találkoztunk jópárszor, de nem tudtam fenttartani vele barátságot az autizmusa miatt(én sem, ahogy a többiek sem, próbáltuk bevenni, de nem ment). Egyszerűen nem értett egyértelmű dolgokat, nem tudta elkapni a beszélgetés fonalát és továbbhaladni, amikor pedig valakinek más véleménye volt, próbálta meggyőzni a csajt, vörösödött a feje, hintázott a széken, őrülten kapaszkodott az asztalba, majd kiment lehiggadni pár mondat után. Hagyott bármit, amit az emberek csináltak vele, nem látta, hogy az rossz.

Az enyhe változatát sem kívánnám a gyerekemnek. Igen, nem tervezett gyerek, de vállaltam, hisz mindent megtettem, hogy egészséges legyen. Ha csak annyit mondanak, hogy nagyobb az esélye akár downra, akár másra, nem vállalom. Csodás terhességem és könnyű szülésem volt, egészséges baba volt, még csak be sem sárgult. Ha akarnám sem tudnám másra fogni, mint a genetikára.

Ez nem a gyászfolyamat része, már egyévesen feltűnt, hogy baj van, azóta sikerült feldolgoznom, hogy a gyerekem más. De hogy pont így más? Az összes többi diagnózissal cserélnék, amit kapott korábban.

Ha kicsit átléptek a felnőtt párkapcsolat kategóriába, több asperges is írt kérdést, amiért szenvednek, mert nem találják a helyüket és senki nem érti meg őket. Mint a srác, akit ismerek.

És ők az ép értelmű csak kicsit furcsa kategória, bele sem merek gondolni, hogy a súlyosan érintetteknek milyen élete lehet.

Igen, mérhetetlenül dühös vagyok, hogy a családomnak volt képe eldönteni helyettem, hogy vállalok e egy feltehetően sérült gyereket.

Abszolút nem érdekel, hogy ketten maradunk, nem fogom velük beszélni többet.

Egyébként apa mikor látogatja a féltesómat, leviszi a rokonokhoz. Évente egyszer legább.

Nőböl vagyok, gyerekvállalós korban és helyzetben már évek óta, akármikor lehet gyerekem, szóval az nem érv, hogy nem gondolták, hogy lesz.

Csak az írjon, aki látott már autistát kiakadni, legalább a youtubeon rákeresett a kifejezésre és megnézett egy videót.

Egyébként klassz anya vagyok, remekül kijövök a gyerekemmel, az összhang megvan, szeretjük egymást, csak a sunyi,ostoba rokonaimat rühellem, amiért a gyerekemnek és nekem így kell élnünk.

Ha már évekkel ezelőtt megtudom, hogy nálunk ez van, hogy mit kockáztatok, egészen máshogy alakítom az életem.

Pszichológus meg nem kell, a baráti körben több is akad, nem érnek semmit(persze szakmailag)

Pszichiáterrel viszont találkoztam, de most erre nem költhetek.

Azért, mert azt akarom, hogy sajnálják a helyzetet, a döntésüket, és igazat adjanak, még nem vagyok elmebeteg. Igen, a helyzet nem változna, de én jobban érezném magam. És nekem ez fontos, mivel csak ezen tudok változtatni.

Ja, egyébként történjen velük valami hasonló, hátha több empátia és józanész szorul beléjük. Mindketten azt hiszik, nem felelősek, mert én vállaltam.

Ha belemegyek valamibe, mert rosszul tájékoztatott vagyok, az a minimum, hogy szólnak róla, hogy megfelelő döntést hozhassak.

Sőt, ha tudnak valami rosszról, ami az életemre hatással lesz, azt mondják meg, ne akkor, mikor már bekövetkezett a baj, hogy ja, én előre tudtam, hogy ez lesz, csak hallgattam róla.

2017. szept. 3. 06:13
 47/63 anonim ***** válasza:
70%

Akkor ezt eltúlzod. Ha figyelsz rá és fejlesztik akkor elhet teljes életet. A volt baratom öccse is autista és megnem.mondtam volna , inkább azt gondoltam róla,h fura. Aztán egyszercsak mesélte a srác h az öccse ha fura ne foglalkozzak vele és ne vegyem magamra mert autista. De jó tanuló volt és voltak barátai is.. egyedul is otthon lehetett hagyni néha.

Az anyján úgy láttam elvan, pasizott mellette es mindig jo kedve volt. Még csak nyúzottnak se látszott. És simán 5 évet letagadhatott volna a 48 életévéből.. ;)

2017. szept. 3. 07:25
 48/63 anonim ***** válasza:
29%

Újra átolvastam.. alapból az ,hogy néha rádnéz az a legenyhébb fokozati autizmusban fordul elő főleg fejlesztés nélkül. Van egy nagy jó film egy kisfiúról es az eletukrol , hogy hogyan fejlodik es mik a nehezsegek. Nem tunik konnyunek , nagyon nehez lehet ,de ahelyett h masomkal foglalkoznad es magad sajnalnad , a gyereked fejleszd mihamarabb.

A film címe: Thomas után

2017. szept. 3. 07:31
 49/63 anonim ***** válasza:
58%

A kérdezö tipikusan a nagy vihart csapni fölsölegesen kategória!

Ha a gyerek ennyire kis mértékben autista, akkor megfelelö fejlesztéssel teljesen problémamentes életet tud élni - persze, ha az a hozzáállása, hogy a szakemberek (pszichológuosk) nem érnek semmit, akkor a gyerek nem fogja megkapni a szükséges terápiát és ö meg élete végéig tologathatja a hibát másokra.

Amit sokan nem tudnak, 30 fölött és föleg ha fenyegetö vetélés miatt bizonyos gyógyszereket kap a terhes nö, akkor nagy mértékben nö az autizmus esélye, mindenféle családi háttér nélkül, viszont az örökletesség igencsak kis szerepet játszik.

És mielött elkezdene belekötni abba, amit írtam: a férjem autista, ennek "ellenére" semmi problémája sincs a normál életbe való beilleszkedéssel. Kicsit visszahúzódó tipus, meg a saját szakterületén borzasztó alapos, mélyreható tudással rendelkezik, viszont vannak olyan területek, amik egyáltalán nem érdeklik. A környezetünkben nem sokan tudják, hogy van ilyen problémája, a többségnek fel sem tünik, hogy "más"! Persze ö idöben megfelelö fejlesztésre járt.

A lányom gyereke (más apától van a lány) szintén autista, az iskolában kiemelkedöen jó a tananyagban, a viselkedése meg alig feltünö 3 év fejlesztés után. Elötte neki is voltak dühkitörései, nem megszokott reakciói, de idöközben ezek gyakorlatilag megszüntek.

Viszont a szüleinek is kellett pszichológiai kezelés ahhoz, hogy megfelelöen tudjanak a gyerekkel bánni, a problémás helyzetekben megfelelöen tudjanak reagálni, még MIELÖTT bármilyen túlreakciót váltana ki a gyerekböl.

Szóval a kérdezö csak hisztizik, és a saját felelöségét próbálja másra kenni, emellett nem is AKAR tenni semmit a gyerek fejlesztésére (nem akar pszichológust igénybe venn), mert akkor nem tudja magát sajnáltatni.

2017. szept. 3. 07:48
 50/63 anonim ***** válasza:
66%

Én vagyok az, aki korábban a gyászról érvelt. Nem mellesleg gyógypedagógus, baromi sok hozzád hasonló szülővel találkozom.

Hidd el, kell a pszichológus. Az, hogy az ismerősöd az, az nem számít. Ismerősi körben senki nem képes megfelelően eljárni. Nem véletlen az sem, hogy a "normál" orvos sem kezelheti saját rokonát. Egy barát, aki ismer, másképp látja a dolgokat, mint egy külső szemlélő.

Igen, lesznek nehézségei a gyermekednek. Viszont még nem késtetek le semmiről, fejleszthető, (majdnem) teljes életet élhet.

A te hozzáállásod viszont milliószor többet árthat, mint az eddigi vaktában vizsgálatok. Ha valóban szereted a gyermeked, akkor magadat kell "megjavítanod" először, minden más utána jöhet.

2017. szept. 3. 08:02
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!