Hogyan kezelnétek ezt a szomszédot?
Van egy két és fél éves kisfiunk, elismerem, hogy óriási hisztiket tud levágni, nagyon határozott egyéniség, nála tényleg földön fetrengős hisztikben nyilvánul meg a dackorszak, így reagál ha valamit nem engedünk amit nagyon szeretne, de mégsem engedhetünk meg mindent csak úgy a békesség kedvéért, muszáj vele harcba szállni naponta többször is, ez van, nem akarok kis zsarnokot nevelni belőle. Amúgy nagyon okos, tüneményes, stb... csak hát ha hisztizik, akkor kő kövön nem marad.
Na most a legdurvább harc mindig este a fürdésnél van. Először azért kiabál szó szerint mint akit nyúznak, mert nem akar fürdeni menni, utána pedig azért, mert nem akar kijönni. Ez este 8 és fél 9 között elég hangos hisztivel, sírással, kiabálással jár. Mindent megpróbáltunk már, de ilyenkor nem igazán lehet kizökkenteni, nagyon ritkán sikerül valamivel, de jobbára minden nap folyamatos a hiszti ebben a fél órában. Tisztálkodni pedig ugye kell.. Utána amikor már ágyba kerül megnyugszik, olvasunk, beszélgetünk, elalszik.
Az alsó szomszédunkkal amúgy sem vagyunk sajnos jóban, egy elég háklis idősebb néni. Amikor nem volt gyerekünk már akkor is minden baj volt neki (szerinte egész nap magassarkúban járkálok, ami persze nem igaz, egész nap tologatjuk a bútorokat, amit miért is tennénk?... mellesleg a gyerekünk születéséig mindketten dolgoztunk egész nap...stb...)
Szóval most kapva kapott ezen a sírás témán, és kb. minden nap felkopog, feljön, stb.. már azzal is fenyegetett minket, hogy szól a védőnőnek, vagy a gyámügynek, mert biztos benne hogy bántjuk a gyerekünket. Hogyan kezelnétek? Sajnálom, hogy ez van, és remélem leszokik majd róla a fiunk... tényleg nem igazán tudok mit kezdeni a helyzettel... Nem tartós "zaj", nem későn fürdetjük, én azt gondolom, hogy ennyi kibírható lenne, egy panelban együtt kell élni ezzel... de a néni máshogy látja :D...
Mi lehet a megoldás?
Azt mondod, hogy a kizökkentés miatt van a hiszti. Próbáltad már másképp? Nem kizökkenteni, hanem hagyni neki időt, hogy felkészüljön a változásra?
Az én fiam is olyan, hogy nem lehet csak úgy közölni vele, hogy most hupsz a kádba. De elkezdem neki mondani félórával előbb, hogy nemsokára megyünk, még ezt megcsináljuk, és aztán fürdés. Sőt van egy homokórája, az utolsó 10 percre beállítjuk neki azt, szépen látja, mennyi ideje van még, és amikor lemegy a homok, akkor indulunk. Ez általában szokott működni.
26-28 alapvetően egyetértek Veled. Valahogy úgy gondolom, hogy kell egy arany középút, azt gondolom, hogy azt meg kell tanulnia a gyerekemnek, hogy vannak szabályok, és alkalmazkodnia kell másokhoz, de én sem tartom szerencsésnek az ilyen módszereket, hogy ha nem azt csinálja amit akarok akkor nosza ráeresztem a hideg zuhanyt. Én is furcsállom, hogy az én gyerekemen kívül ezek szerint egy más 2 és fél éves sem hisztizik, vagy legalábbis igen kevesen vallják be. Nem baj, inkább legyen határozott, öntudatos, életrevaló gyerekem, saját akaraterővel, mint hogy valami kis tejbetök legyen. Kifejezetten szeretem, hogy ilyen kis határozott, vezető személyiség, nem szándékozom betörtni, csak egészséges másokhoz való alkalmazkodásra tanítani, mert azt sem akarom, hogy emiatt nehéz dolga legyen a közösségben.
A nénit amúgy kábé napi ötvenszer felhozzuk szerencsétlennek (ne arra told az autót, mert lehallja Erzsi néni, ne ugrálj a parkettán csak a szőnyegen, mert zavarja Erzsi nénit, és így tovább, nem vagyunk szörnyetegek akik nagy ívben tesznek az alattuk lakó idős emberre, de szerintem gyámüggyel fenyegetőzni azért mert hisztizik a gyerekem kicsit erős. És nem azért mert félek a gyámügytől, hiszen nem találnának semmi kiventivalót nálunk, hanem azért mert szerintem valamilyen szintű tolerancia elvárható szomszédok között. Valaki említette a fúrást, remek példa, én sem állok neki fenyegetőzni ha egy szomszéd a fiam délutáni alvásidejében fúr, még csak nem is szólok, nem alkalmazkodhat ilyen szinten hozzánk, fényes nappal azt csinál amit akar, nekünk meg le kell nyelni a békát, ez van. Ha valaki valami olyat csinál amivel áthágja a békés együttélés határait, mondjuk hajnali 3-kor áll neki fúrni, annak oké, hogy szólnak a lakóközösség tagjai, de van ami bele kell hogy férjen... ennyi.
30-as! Olvasd el a hozzászolásomat (ha érdekel), hogy a fiam tegnapi ételborogatását hogyan kezelted. Hát,nem simogattam meg érte a fejét, nem is szedtem össze helyette (de nem akarom megint leírni a sztorit). Szerintem pont helyesen reagáltam, és nem bagatellizáltam el a hisztijét.
Az ok nélküli hiszti és az okkal dühöngés között nagyon nagy a különbség. A kérdező gyereke azért toporzékol, mert kizökkentik a tevékenységéből.
Két gyermekem van, nagyon határozottan kezelem a hisztijüket. De az igaz, azon kevés szülő közé tartozom, aki először mérlegel: oka van-e a gyermeknek úgy viselkedni. Szerintem sokkal több energia ésszel és szívvel nevelni, mint egy sablont ráhúzni a gyerekre, aztán ami vadhajtás azon túl nyúlok, azt ész nélkül levágni.
Kérdező: most azt írtad le, hogy a te kis vezető egyéniségednek (az akaratosság, és a hisztéria a 3 éves dackorszakban nem ezt jelenti. Azt jelenti csak, hogy nem tudja az indulatait kezelni, ami életkori sajátosság. De talán nem kellene arra tanítani, hogy erőszakos viselkedéssel érvényre juttatja az akaratát. Az nem vezető személyiség, hanem agresszor.) rosszat tanítasz jelenleg.
Nem azért nem üvöltözünk vagy zajongunk, mert zavarjuk Erzsi nénit (ergo Erzsi néni egy banya, tőle félni kell, és ahol nincs Erzsi néni, ott lehet hisztériázni). Azért nem hisztériázunk ordítva, mert az nem elfogaótható viselkedés, semmiképpen nem az akarat kifejezésének és érvényre juttatásának módja.
Nem ezt írtam. Értelmezd már kérlek.
És nem ez alapján tartom vezetö személyiségnek, hanem mert az. A bölcsödei nevelök szakvélménye alapján is.
És de, azért nem hangoskodunk, mert alkalmazkodnunk kell az embertársainkhoz. A pusztában egyedül azt csinálsz amit akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!