Hogyan mennek vissza az anyukák dolgozni, ha nincs nagyszülők segítség?
A nagyszülők legtöbb helyen dolgoznak, hétvégén pihennek, így sokan nem számíthatnak rá.
A fiam 16 hónapos, a lányom majdnem két éves volt, amikor visszamentem dolgozni (4,5 év van köztük). Hogyan csináltuk? Immunerősítő, felváltva táppénz a férjemmel, és nagy odafigyelés, jó szervezés.
A nyári szünet és a betegségek váratlan lépésekre kényszerítik az embert. (pl. lágyéksérv műtét előtt kérték, ne menjen bölcsibe, mert ha beteg lesz, tolódik az időpontunk. Így két hét volt a műtét előtt, két hét a műtét után. Minden segítséget meg kell ragadni, merni kell segítséget kérni, legyen az barát, kolléga, szomszéd, csoporttárs anyukája, bárki. Ha ez nem járható út, akkor marad a bébiszitter.
Nagyszülők dolgoznak, de ettől még miért ne tudnánk mindketten dolgozni? Bölcsi/ovi/iskola. Mi az, amit nem lehet megoldani nagyszülők nélkül? Betegségek esetén ott a táppénz, nyilván úgy nem menne, ha csak és kizárólag én maradnék itthon, ha beteg valamelyik gyerek, de ketten vagyunk, felváltva megyünk táppénzre betegség esetén.
Szünetekre meg szabit veszünk ki. Az persze nehéz, hogy egy átlagos munkavállalónak nincs annyi szabadsága, mint amennyi szünet van egy ovisnak, pláne egy iskolásnak. Beosztjuk, ki van számolva csisszre, hogy mikor vesszük ki a szabinkat, sajnos így csak pár napot tudunk nyáron mind egyszerre szabin lenni, nyaralni például sose jutunk el egy teljes hétre mindannyian, csak 4-5 napra (hétvégével együtt), de ez van. Maradék szünetet (mert természetesen a kettőnk szabija még együtt sem fedi le az egész nyári szünetet) megoljduk máshogy. Tavaly az iskolás jött velem két hetet dolgozni (nem egymást követő heteken), szerencsére az én munkahelyemen nyáron rövidített munkaidőben, ügyeleti jelleggel dolgozunk (délelőtt tíztől délután kettőig), és egy-egy hetet bevállalt anyukám és apukám külön-külön. Szóval ennyi volt a nagyszülői segítség, de ha nem lett volna, akkor maradt volna a napközis tábor, vagy nyári napközi. Ez persze csak az iskolásra vonatkozik, ahol két és fél hónap a nyári szünet, oviban, bölcsiben csak egy hónap nyári leállás van, ügyeletes intézmény ilyenkor is ki van jelölve, ha annyira nem lehet megoldani egy hónapot se, de szerencsére mi ezt mindig el tudtuk kerülni.
Mihez kellene még ezen kívül a nagyszülő?
"Mihez kellene még ezen kívül a nagyszülő?"
Pl a szülőknek olyan a munkaidejük vagy messze dolgoznak az ovitól/sulitól, hogy nem tudják a vitelt vagy elhozatalt megoldani. Szeptembertől mi is sz.rban leszünk, iskolás lesz a gyerek, 7-től lehet vinni, párom 3/4 7-re jár a város másik végébe, nekem meg fél 8-ra kellene eljutnom 2 átszállással szintén a város másik végébe.
Nekünk van segítség,bár 45 perc távra.
De amúgy nekem a nagy ovis,a pici 5 hós, és most van úton úgy néz ki a harmadik. Én protekcióval fogok elmenni irodába közfoglalkoztatásra kevés pénzért inkább,mert egy db cég se tolerálná,ha állandóan otthon lennék,mert valamelyik beteg. Páromnak nagyon sok kiesne,ha tp-re menne,és mivel nekem megszűnt a szerződés,így itt én hozom az áldozatot. De a gyet is még átgondolandó nálunk.
Amúgy maga a munka mellé cipelés párom vinne minket,meg hozna,mert 7:30-16:20-ig van én meg 7:00-15:20ig leszek.
Szünetek. Ügyeletes ovi lenne mamák nélkül,esetleg tábor,meg pároü vinné be a gyerekeket magával. A táborok is rettentő drágák.
én teljesen megértelek és jogos is a kérdésed!
Első körben akik azt írták, h az oviba, suliba való bejutást, hazahozást, betegséget, szüneteket stb. a férjjel megosztva intéznik, az kérem tegye a szívére a kezét, és ismerje be, h igenis adodott már olyan alkalom amikor csak a szülők (anya, apa) nem tudta megoldani ezeket a dolgokat! mert aki azt állítja, h MINDENT CSAK KETTEN csinálnak az nem mond igazat!
3 gyerekünk van és igen többek között ezért nem dolgozom! A nagyok már sulisok a kicsi ovis, és nincs nagyszülői segítség! Szerencsére anyagilag megengedhetjük magunknak, a párom jól keres (most lehet lepontozni), magas beosztásban dolgozik, felelősségteljes a munkája! Ő nem tud szünetekben, betegségeknél stb. otthon maradni, ovodai, iskolai munkaidőben tartott programoknál ott lenni! Én nem, még felesbe megosztva sem! Én ezt elfogadtam és felfogtam, h nincs az munkahely, amely azt tolerálja, h mindig én vegyek ki szabit, legyek táppénzen stb. mert 3 gyereknél igenis mindig van valami!
Nálunk az oviban, a suliban már ritkábban, de ott is előfordul, h babysitter jön a gyerekekért, ha anya, apa nem ér oda!
"Mihez kellene még ezen kívül a nagyszülő?"
Nálunk pl. a nagy ősztől eddig kb 3 hónapot (!) hiányzott, visszatérő fülgyulladás miatt. Ennyit nem lehet hiányozni egy munkahelyről sem, még úgy sem h a férjemmel felváltva maradunk otthon. Én idén még itthon voltam a kistesóval, de ha nem lettem volna nem tudom hogy oldjuk meg.
Szerintem sem elég egyébként anya és apa mindig, mert adódhatnak váratlan helyzetek, max úgy megoldható ha mindketten a közelben dolgoznak és bármikor ugraszthatók a gyerekért. Messzebb lévő munkahely esetén már elég necces. Előfordulhat h valami miatt egyik nap egyik se ér rá.
Mindenképp kell tartalék ember, legalább egy szomszéd vagy valaki aki vészhelyzet esetén legalább az oviba el tud menni a gyerekért. FŐleg a mai világban amikor sok helyen elvárják a túlórát stb.
Barátnőmék Bécsben laknak és napi egyszer bébiszitter hozza el a gyerekeket az oviból/iskolából, aznap legalább a szülőknek nem kell hazarohanniuk a munkából hanem addig dolgoznak amíg van mit.
De nem mindenhol tolerálják, ha a gyerek/ek beteg/ek, hanem közli a munkáltató, hogy akkor szia, és 10 perc múlva 5 másik jelentkező közül választanak.
Én tökre örülök, hogy más ezt felosztja. Mert fel tudja a párjával, de pl. nálunk a beosztásból vagy szakmából kifolyólag még egy gyerkőccel is élünk segítséggel, és ezért is marad egyke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!