Mik az apa jogai nem kívánt fogamzás esetén?
Most leszögezném itt az elején, hogy a kérdés elméleti jellegű.
Kicsit összetett a kérdés:
Tehát tegyük fel, egy éjszakás kaland/nem komoly kapcsolat és a nő teherbe esik. Van lehetőség abortuszra.
- Mi van akkor, ha a nő abortuszt akar, a férfi meg nem? Van egyáltalán az apának bármilyen beleszólása a dologba?
- Mi van, ha a nő meg akarja tartani, az apa viszont nem? Beleszólása van-e az apának? Ha nem akarja megtartani és nem ismeri el, akkor kell-e gyerektartást fizetnie?
Egyáltalán hogy állapítják meg, hogy biztosan ő az apa, kötelezheti a bíróság apasági vizsgálatra? Egy kicsapongó életet élő nőnél, ha nincs barátja és sok egy éjszakás kalandja volt a teherbeesés körüli időszakban, több partnerrel, akkor ezt hogy szokták intézni? Megkeresik az összes volt partnerét?
"hogy a férfi lemondhasson a gyerekről ha nem akarta."
EZzel csak az a gond, hogy nem bizonyítható. Vagy aktus előtt közjegyző jelenlétében fog nyilatkozni?
"kötelezheti a bíróság apasági vizsgálatra?"
Igen, erre már volt is precedens. De ott van a másik oldal, ha sok férfival fekszik le a nő, csak akkor kell gyerektartást fizetni, hogyha bizonyított a gyerek apja vagy beismeri az apa, hogy övé a purdé.
Nem bevezetik és nem gondolkoznak rajta, hanem mindössze egy párt felvetése volt.
Amúgy a cikket 1 perc alatt megtaláltam: [link]
Nem olvastam végig, csak egy megjegyzés az elejéhez:
Ha 2 hónappal az eset után még tartják a kapcsolatot és a jövőről beszélgetnek, akkor az nem egyéjszakás kaland.
Ha az lett volna, legalább az egyik fél árkon-bokron túl volna és nem keresné a másik társaságát, főleg a gyerek/felelősség miatt.
"EZzel csak az a gond, hogy nem bizonyítható. Vagy aktus előtt közjegyző jelenlétében fog nyilatkozni?"
Amíg van lehetőség az abortuszra bármikor nyilatkozhatna, nem?
Köszi a cikket, nem tudtam, hogy svéd javaslat, anélkül meg nem túl könnyű megtalálni bármit is, úgy hogy beírom, hogy "abortusz".
" Mi van akkor, ha a nő abortuszt akar, a férfi meg nem? Van egyáltalán az apának bármilyen beleszólása a dologba?"
Nem tudom.
"Mi van, ha a nő meg akarja tartani, az apa viszont nem? Beleszólása van-e az apának?"
Nincsen. Egyrészt mert a nő teste fölött nem rendelkezhet, másrészt mert magzatvédő a társadalom, sokszor az anya jogaival szemben is.
Ebbe csak aktus előttig van beleszólása a férfinak, ha már átadta magát a nőnek, akkor már a nőé. Ezt addig kell meggondolni.
"Ha nem akarja megtartani és nem ismeri el, akkor kell-e gyerektartást fizetnie?"
Kell, igen, mert a gyereknek joga van a gondoskodáshoz.
"Egyáltalán hogy állapítják meg, hogy biztosan ő az apa, kötelezheti a bíróság apasági vizsgálatra? Egy kicsapongó életet élő nőnél, ha nincs barátja és sok egy éjszakás kalandja volt a teherbeesés körüli időszakban, több partnerrel, akkor ezt hogy szokták intézni? Megkeresik az összes volt partnerét?"
Az anya nyilatkozik az apáról.
A többit a gyámhatóság intézi.
A jogi alap az, hogy a gyereknek joga van a(z anyakönyvi kivonatban) rendezett származásához, és ennek érdekében hatóság jár el, ha szükséges.
Ha az anya nem nevez meg senkit, akkor sem adják fel sokáig.
Szerintem a gyámhatóság honlapján lehetne erről bővebben tudakozódni.
Na elolvastam ezt a linkelt véleményt a dologról és igen valóban vannak buktatók, viszont nem értem hogy itt is miért úgy kelezik ezt a helyzetet, mintha egy egy éjszakás kaland során becsúszott gyerek csak és kizárólag a férfi felelőssége lenne.
"Konkrétan a törvény beiktatásával semmi, de semmi nem fogja visszatartani a hűtlen férjeket, hogy babákat potyogtassanak szexi titkárnőiknek (ja, bocs, én elállok apai mivoltomtól), vagy a hirtelen felindulásból, félrészegen létrejött egyéjszakás kalandoroknak (ja, bocs, részeg voltam, nincs közöm ahhoz a gyerekhez), hogy egész egyszerűen lesöpörjék magukról a felelősséget. "
Kb ilyen hozzászólásokat találok mindenhol a témában. A nő nem tud gondolkodni ilyen esetben, vagy mi van?
Amúgy ezt én sem tartom megoldásnak, mivel az abortusznak egészségügyi kockázatai vannak. Viszont ha feltalálnának egy módszert, aminél nem lenne semmilyen veszélyességi faktor, akkor már inkább támogatnám ezt a törvényt, azzal szemben mint ami most a válaszok alapján van (mindenben a nő dönt egyedül).
"hogy a férfi lemondhasson a gyerekről ha nem akarta."
Felnőttek vagyunk. Ennek vannak előnyei és hátrányai, ez ilyen.
A közösülés szerepe az utódok létrehozása. Ha nem szeretnénk, hogy a közösülésből utódok szülessenek, akkor védekezni kell.
Írtam már, olyan ez, mint a BKV. Ha nem akarom, hogy jól megpótdíjazzanak 16 ezerre, akkor védekezem, és jegyet váltok. Válts te is jegyet, vagy ne utazz a BKV-n.
Ne haragudj, de férfiként nem értem az álláspontodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!