Főznétek külön kamasz gyereketekre, ha egyik napról a másikra vegetáriánus lenne?
Én 13 éves koromban lettem vega, 5 évig voltam az. (tojás, tejterméket ettem). Kis koromban folyton mentünk vidékre mamámhoz disznóvágásra, vagy csirkét vágni és nagyon megundorodtam tőle. Nem sajnáltam az állatokat, nem ezért lettem az, egyszerűen csak rosszul lettem a hús látványától is. Anyám dietetikus, mégis hagyta, nem is lett bajom, mindig is én voltam a legegészségesebb, sosem vagyok vagyok beteg.
Ha pörkölt volt, akkor nekem gombából készült egy kisebb fazékban, nem volt plusz munka, mert ugyanaz kerül bele a húst kivéve. De sokszor ettem csak a köretet, mert azt is szeretem. Rántott sajt is sokszor volt, nem csak külön nekem. A fasírtot szójából csináltuk, az se plusz munka, csak mást gyúrunk bele. A húslevesből ettem, csak húst nem szedtem bele. A rakott ételeknél pedig egy kisebb tepsibe hús nélkül raktam bele magamnak az anyagokat, az se jelentősen plusz munka. A pizzát mi mindig is úgy csináltuk, hogy mindenki kap egy külön kerek tésztát, és azt rakunk rá magunknak sütés előtt, amit akarunk (ugye mindenki mást szeret, hústól függetlenül), ez még családi programnak is jó. Állítom, hogy a húshagyó étrendemmel is kevésbé voltam válogatós, mint a testvérem, a család is megerősítheti. Azóta eltelt sok év, eszem már húst, de még mindig változó, hogy van-e hozzá gusztusom. De olyankor egyszerűen nem eszem meg, nem lesz tőle bajom ha egyszer kihagyom.
Szerintem egyáltalán nem teher egy vegetáriánus családtag, tehát a kérdésre válaszolva én főznék "külön", ha lesz ilyen gyerekem.
Durva mennyi intoleráns szülő van, az ilyenektől venném el a gyerekét...
Kamaszként önálló akarata és cselekvőképessége van a gyereknek, miért tiltanátok egy normális, egészséges, kiegyensúlyozott étrendtől?
A "más forrás" nem azt jelenti, hogy szóját kellene fogyasztani, hanem azt, hogy MINDEN TEJTERMÉKBEN ÉS A TOJÁSBAN IS megtalálható az összes esszenciális aminósav pl., amelyből ugyebár a teljes értékű fehérjéket építi fel a szervezetünk. De azért jó, hogy olyanok papolnak róla, akik ezzel sincsenek tisztában. A vitaminokat meg más is a zöldség-gyümölcsökből szerzi be, nem az oldalasból.
Egy átgondolt, alapos, normális vegetáriánus táplálkozástól SEMMI baja nem lesz a gyereknek.
" nincsenek tisztában azzal, hogy az embereknek alapvetően szükségük van húsra..."
Mégis miért lenne, ha egyszer minden szükséges tápanyag bevihető más forrásból is (mint azt fentebb kifejtettem)?
Talán mert nem vihető be más forrásból. A sajt nem hús, a tojás sem, de még a tejföl sem, ha már tejtermékeket említettél. Ezt csak a vegetáriánusok találták ki. A zöldségeket és a gyümölcsöket sem helyettesíti semmi sem.
Félreértés ne essék, tőlem az atyaúristen is lehet vegetáriánus, csak ne írjunk butaságokat. :)
"Talán mert nem vihető be más forrásból. A sajt nem hús, a tojás sem, de még a tejföl sem, ha már tejtermékeket említettél. Ezt csak a vegetáriánusok találták ki."
Senki nem mondta hogy ugyanaz, hanem hogy éppenséggel mindegyikben több, mint kielégítő mennyiségben megtalálhatóak az esszenciális aminosavak. Tudod egyáltalán, mik azok? Gondolom nem, azért háborogsz ennyire.
A hülyeségeket itt te írod, ugyanis vegetáriánusként bárki élhet tökéletesen teljes értékű, egészséges életet. Csak az ilyen beszűkült majmok nem, mint te.
" A sajt nem hús, a tojás sem, de még a tejföl sem."
Valóban, viszont megvannak bennük azok az aminosavak, amik a húsban is. Lásd esszenciális aminosavak.
Ha neked lenne igazad, akkor minden vegetáriánus halott lenne, vagy épp folyamatosan kórházban kezelnék.
Hát van olyan vega is, aki se tojást, se tejterméket, se egyéb származékokat nem eszik, mégis életben van. Szóval ismét butaságot írtál.
És ahogy én említettem, van olyan, akit teljesen leépít a vegetáriánus életmód, főleg egy fejlődésben levő szervezetet. De szerintem itt fejezzük be, mert úgysem egyezünk meg. Úgyis mindenki a saját igazát ismétli, ez mindennel így van. Aki vegetáriánus, az úgysem mondhatja, hogy a hús nélkülözhetetlen.
" Aki vegetáriánus, az úgysem mondhatja, hogy a hús nélkülözhetetlen."
De ahhoz nem kell vegetáriánusnak lenni, hogy a tényeket ne cáfoljuk meg. A hús nélkülözhető, ugyanis semmiféle olyan tápanyag nem található benne, ami más forrásból nem pótolható. Akár tisztán növényiből is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!