Miért várnak sokan 35- 40 éves korukig a gyerekszüléssel? Millió ellenérv van.
Az egy szem érv, amit Dr Czeizel mondott, hogy több a pénz a tanfolyamokra, így "okosabbak" a gyerekek. Szerintem ez egyáltalán nem biztos... Ismerek egy házaspárt, ketten együtt nettó fél millió forintot kerestek, ugyanott dolgoztak tizen-x, éve, megszűnt a cég, a diplomájukkal alig találtak új munkát, most fele annyi a pénzük... Szóval miért nyújtana az idősebb kor biztosabb, jobb anyagi hátteret? Rengeteget gondolkoztam ezen, és NEM provokálni szeretnék, csak tényleg érdekel.
Tegyük fel valaki 35 évesen szül, nem ciki 50+ évesen, őszülő hajjal megjelenni a gyerek ballagásán, amikor tulajdonképpen már majdnem nagyszülőként mehetne?! Vagy diplomaosztón 60 évesen??
Ne értsetek félre, nem pártolom, hogy valaki 18 évesen, vagy még korábban iskola munka stb nélkül a semmire vállaljon gyereket, esetleg a szülei nyakára szüljön. De mondjuk 20-30 évesen már ideje lenne... Főleg, ha több gyereket is szeretnének a szülők...
"kevesebb a türelem"
Szerintem ez is pont fordítva van, ahogy idősödik az ember egyre türelmesebb, nem fordítva. Azért most nem a 20. éves és a 70. éves szenilis embert nézzük, a két végletet.
"nagyobb az aggodalom"
Nem hiszem, hogy van különbség egy 20. éves kismama vagy egy 30. éves kismama aggódása között. Pont ugyan annyira aggodnak, de ez inkább ember mint kór függő.
Tudom, hogy több fiatal anyuka szül Down- kóros babát pl. De 35 felett többet vetetnek el emiatt. A ockázata nagyobb.
És nem mondtam, hogy fiatal nőnél nem fordul elő, hogy nem esik teherbe stb. De jóval gyakrabban fordul elő idősebb korban. De nem vitázni szeretnék, ahogy mondtam, ÉSZÉRVEKRE vagyok kívácsi, hogy ki, miért várt sokáig?! És legfőképp bántani nem akarok senkit, nem leszólni.. Szüljön mindenki amikor neki jó, csak kíváncsi vagyok...
Kezdjük azzal, hogy nem várnak SOKAN 35-40 éves korukig a gyermekvállalással. Magyarországon átlag 28 évesen szülnek először a nők. Jóval többen szülnek 15-20 év között, mint 35-40 között. 40 felett pedig nagyon kevesen. Tulajdonképpen innentől kezdve a kérdésnek nem sok értelme van, de valóban az előttem szólók által felsorolt okok miatt szülnek sokan "csak" 30 éves koruk körül. 28 évesen pedig nem sokkal kisebb az esély a teherbeesésre és nem sokkal kockázatosabb a terhesség, mint 20 évesen. Ellenben egy 28 éves valószínűleg már tart valahol az életben, jobban áll anyagilag, mint egy 20 éves és általában türelmesebb, nyugodtabb is. Ez általában így van, bár mindkét oldalon lehetnek kivételek.
Teljesen egyértelmű, hogy minél idősebben szül valaki annál több pénze van. Ez akkor is így van, ha te ismersz egy családot, akiknek megszűnt a cége. Én meg ismerek rengeteg olyat, aki fiatalon a semmire szült és 40 évesen is örül, ha zsíroskenyérre van pénz.
Atyaég... 2 gyerekünk van az első 34 a másodikat 36 évesen szültem, mindekettő első hónapban jött össze.. :P
Na most ezzel mit kezdesz??? Édes Istenem de nagy az Isten állatkertje... :-/
Te de kis butuska vagy.. Na látod, aki idősebben szül, talán több ésszel is van megáldva mint te. Tele írod, itt feltételezett általánosításokkal, hogy te TUDOD, hogy a 35-40 évesek milyenek friss anyukaként, miközben fogalmad sincs, s nem is akarod, hogy legyen , mert meg vagy győződve, arról, hogy te vagy a tutti, aki 21 évesen szült.
Hááát nekem csak 1-el több ellenérvem lett a hozzáállásodat olvasva az ellen, miért ne szüljön valaki 21 évesen.
25 és 27 évesen szültem, ez viszonylag fiatalnak számít, nem bántam meg, így szerettem volna. De mivel nem minden rózsaszín, megírom neked, hogy véleményem szerint milyen hátrányai vannak a fiatal anyaságnak:
- Amikor elmentem szülni, még nem találtam meg a hivatásomat, most kiesik 4 évem, jövőre térek vissza a munkaerőpiacra 29 évesen, és még mindig nem tudom, mit kezdjek magammal.
- "Nem éltem ki magam" - és ez nem azt jelenti, hogy agyba-főbe vágynék bulizni, de például az első babámnál nagyon nehezen éltem meg a bezártságot, hogy a szoptatás miatt össze vagyunk kötve (ennek ellenére szoptattam egy évet, de nem igazán szerettem). Ez a probléma a második babámnál már nincs meg, talán beértem vagy nem tudom, de már nem zavar.
- A baráti körömből én voltam az egyetlen, akinek gyereke volt, egyszerűen fel sem fogták, hogy a babámat este szoptatni kell, így nem tudok éjjelig bulizni, és nem iszom töményet, nem voltak hajlandóak úgy szervezni a programokat, hogy az nekem is jó legyen, így már nem tartjuk a kapcsolatot. Tudom, az ilyen barátok ennyit is érnek, de nem volt könnyű megemészteni.
- Fiatal nagyszülők: ez egy részről jó, de mindannyian dolgoznak, nem jelentenek igazi segítséget.
- Anyagi nehézségek: nem nélkülözünk, de lakást csak hitelre tudtunk venni, megtakarításunk nincs.
Persze van számtalan előnye is, és mint írtam, ha újra kezdhetném, sem csinálnám máshogy, de ha már a hátrányokról van szó, nekem ezek voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!