Miért lett olyan divatos manapság hogy Mami meg Mama az anyuka megnevezése? Jópár olyan MAGYAR családot ismerek ahol így szólítják a gyerekek a szülőt holott nagyszülő is van illetve mindkét fél magyar és itt is élnek.
Ha tudnád hány "külföldi szó"-t használunk, a "telefontól" kezdve a "tejen" át...
Igazi "magyar" szó elég kevés van.
Csatlakozom! Én is így szólítottam a szüleimet, a férjem is a sajátjait, ezért számunkra természetes volt, hogy minket is így hívnak a gyerekeink. Igaz, én akkor lettem volna a legboldogabb, ha édesanya-édesapára tanítottuk volna őket, mert szerintem az a legszebb, de végül nem így alakult.
Viszont szomorú, hogy egyesek képesek a másik legbensőségesebb családi ügyein kattogni. Mégis kinek ártunk ezzel?
Magyar Etimológiai Nagyszótár a mama szóról.
‘anya kedveskedő megszólítása’, ‘‹újabban› nagymama’, ‘‹nyeglén bizalmaskodó modorban› néni’.
Gyermeknyelvi szó, mivel ez egyike a gyermek első tagolt hangadási kísérleteinek, szinte minden nyelvben hasonló hangzású szót találunk: angol mum, mummy, francia maman, német Mama, olasz mamma stb.
Ugyanonnan az anya:
Ősi szavunk az uráli korszakból, a rokonnyelvi megfelelők azonban többnyire különféle nőrokonokat jelentenek (lásd ángy). Az is lehet, hogy az ~ és megfelelői mind gyermeknyelvi eredetű szavak, és az egyes nyelvek külön életében keletkeztek.
Úgyhogy igazából a kettő együtt élt, együtt is használták, egyik sem divatosabb, mint a másik. Azt mondani a mamára, hogy idegen... nem biztos, hogy helytálló.
na most utoljára futok neki: a mama azért ősi szó, mert a pici gyerek úgy dumál, hogy mamamamamamamama. Minden nyelven. Az összesen. Szuhaélin is. Arabul is. Angolul is. Magyarul is. Éppen ezért nem idegen szó, hanem univerzális. Ugyanúgy, mint a baba. Azt idegennek tartod, mert minden nyelvben megvan? És aki babának hívja a kisbabáját, megvádolod, hogy trendeket követ, mert nem csecsszopót, esetleg kisdedet mond.
Ha azon lennél kiakadva, hogy mutternek hívják, az még érthető lenne... de ez. szőrszálhasogatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!