Egyik nagyszülő halála esetén az unokák vagy a túlélő házastárs örököl? A gyerekek sajnos mind meghaltak! Mi van a haszonélvezettel?
Én úgy tudom haszonélvezet automatikusan jár túlélő házastársnak.
Az öröklést pedig a közvetlen leszármazott örökli.
Az ún. "öröklési rend" írja le ezt a PTK-ban, hogy mi a SORREND az öröklésben, és a Google-be tehát ezt érdemes beírni.
Az első találat, de nem biztos, hogy a legjobb ez: [link]
Na, át is néztem az oldalt.
Tehát ezen a linken:
a "Mi a törvényes öröklési sorrend?"
-t keresd meg.
Ez alól kivételt képeznek a többi oldalon részletezett esetek (érdemtelenné válás, lemondás, szerzési képesség korlátozottséága, stb.)
Attól, hogy a gyerekek meghaltak a helyükbe az ő gyerekeik lépnek.
Tehát az unokák tulajdonjogot (nem egyenlő arányban, hanem aszerint melyik unoka melyik gyereknek az utódja) kapnak. A házastárs özvegyi haszonélvezeti jogot kap az egészre.
helyesn irták fentebb
unokák tulajdonjogot kapnak (összesen annyit mint amennyit felmenőjük tehát szülőjük kapott volna ha még élne)
haszonélv.-t pedig a nagyszülő házastársa
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
A 2.-nak annyit hogy miből gondolja hogy pénzéhesek az unokák???
Nem egy nagy öröm hogy így kell hogy örököljünk! Hogy szegény nagyszüleink túl élték mind a 3 gyereküket,nekem meg már nagyon fiatalon nem volt édesapám(már 8éve nincs velünk)!:(((
"Az egyenes ág számít, először lefele, aztán felfele. "
Nem az öröklési rend a következő:
1.Gyermekek.
2. Ha az nem volt, házastárs.
3. Ha az sincs, akkor szülő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!