Miért lett olyan divatos manapság hogy Mami meg Mama az anyuka megnevezése? Jópár olyan MAGYAR családot ismerek ahol így szólítják a gyerekek a szülőt holott nagyszülő is van illetve mindkét fél magyar és itt is élnek.
Szerintem sem mai dolog.
A nagyszülők mamának szólítása amennyire tudom, vidéken szokás. Én Budapesten élek, nagyi-nak szólítottuk mi is a nagyszüleinket.
Számomra a mama-papa kifejezés sokkal bensőségesebb, ezért döntöttünk úgy, még a gyermekeink születése előtt, hogy ezt a kifejezést választjuk.
Én a sajátjaimat anyu-apu-nak hívtam, ez sem az igazi, az anya/apa nem tetszik.
Semmi rosszat nem látok abban, hogy ez családonként eltérő legyen, mindenkinél, ahogy jól esik.
Ha számomra új családdal ismerkedem meg, és ők mesélnek "mamáról", akkor megkérdezem, hogy kit értenek alatta és kész. Elég egyszerű.
Egyébként nagyobbik lányom mostanában teljesen magától "mami"-nak szokott hívni, pedig ezt biztosan nem tőlem hallotta. Szerintem aranyos.
Nem az volt a kérdés hogy JOGOS E A mama elnevezés mert ez-mint írtam- én is tudom hogy nemzetközi szó, hanem az hogy csak nekem tűnt e fel ez a külföld majmolás (szerintem is az) hogy hirtelen anyuka Mama lett apuka meg Papa holott van rá szép magyar szavunk is.
Köszönöm a válaszokat igen lehet hogy csak a 70 es évektől lett a nagymama a mami.
nekem nagyon bántja a fülem mikor a barátnőm kisfia mamázza a bnőmet....a nagymama jut róla az eszembe....
nekem nem jön be de akinek tetszik használja....
akkor ciki ha idősebb szülőről van szó és amúgy sem tudnád eldönteni h ő anyuka vagy nagymama....
Én világéletemben maminak (is! többek között) szólítottam az anyukámat, az anyai nagymamám Nagyi volt, az apai pedig Nagymama.
Nem vagyok mai csirke, így nem igazán tartom azt helyénvaló állításnak, hogy mostanában lett ez divat. :D
nah a mamitól papitól meg eleve rosszul vagyok olyan nyálas....nekem apósék szólíttatják magukat így, persze nem veszik ki az unokázásból a részüket...
szerintem meg a mi nyelvünkben ott van h édesanya ami nagyon szép és kedves megszólítás, nem kell a külföldi majmolás ha szebb szavunk is van....
Talán azzal lehet összefüggésben a dolog, hogy intimebb közösség lett a család, apám pl. a saját anyját még "csókolomozza", és gyakorlatilag a szülők magázása is bevett volt még a 60-as 70-es évekig. Furcsa lett volna magázva ez a kedves-pajkos "mama" kifejezés.
Az "anya" távolságtartóbb mindenképpen.
Na az is más számomra amikor már nagyobb gyerek "játszik" a szavakkal elnevezésekkel és akkor jönnek ezek az Anci meg Mutter meg ilyenek na ezek közé ha bekerül a Mami stb. az egy dolog, én most nem erre gondoltam, én is viccelődtem anyukámmal régen (míg élt) hogy viccesen szólítottam de attól még ha beszéltem másnak róla főleg kiskoromban akkor tudtam hogy ahhoz hogy egyértelmű legyen a helyzet anyának vagy anyunak kell szólítani.
És én erre gondoltam most a kérdésnél hogy kicsi gyerekeknek eleve a Mamát mamit tanítják meg első körben tehát amikortól csak tud beszélni anya az Mami Mama apa meg Papi Papa sőt már Daddyt is hallottam...
Nem vitázni akartam erről, mert nyilván szíve joga mindenkinek felőlem ürgyürü füttynek is szólíthatják egymást- :)) csak kíváncsi voltam hogy csak nekem tűnik egyre gyakoribbnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!