Előbb értelmezzétek a kérdést. Anyukák akik dohányoztak! Terhesség alatt, volt valami komplikáció? Milyen paraméterekkel mennyi időre született a babátok? Lett később abból valami baj, hogy nem tudtátok letenni a cigit?
Miért, talán ráhibáztam utolsó? Te melyik vagy a 3közül? Hmm? Nem merjük bevallani, ugye?!
Nem vaskalapos vagyok, hanem normálisan gondolkodó ember! Ha nem mérgezem a gyerekemet szándékosan, az nem vaskalaposság.
Kedves előző, én is egy ember vagyok, a témáról saját véleménnyel... valamint képes vagyok a Kérdező kérdését értelmezni is, és arra válaszolni... ennyi. (#25-ös válasz)
Egyébként meg mindig viszolyogtam az olyan emberektől, akik meg akarják szabni más embereknek, hogy mi a "normális" és mi a "nem normális"... hogy is fogalmaztál te az előző (#39) válaszodban? Asszem úgy, hogy "Ilyennek nemhogy 3, de 1gyereket sem "adnék"...
Különben meg, hogy békésebb vizekre evezzünk, van egy bájos, ősi zsidó-vitz, ami nyugodtan alkalmazható a témára...
Kohn és Grün összevész, hogy lehet-e a Talmud olvasása közben dohányozni. Elhatározzák, hogy elmennek a rabbihoz, tegyen igazságot.
Először odamegy Kohn, és kérdi:
Rabbi, lehet a Talmud olvasása közben élvezeti cikkel élni, pl. dohányozni?
- Dehogy Kohn, az már-már szentségtörés, eszedbe ne jusson...
Aztán odamegy Grün is, és kérdi:
Rabbi, lehet dohányzás közben a Talmudot tanulmányozni?
Persze Grün, nyugodtan, a Talmudot MINDIG lehet tanulmányozni...
A kérdés témájára adaptálva, mondjuk az első verzió, hogy dohányozzanak-e a nők terhesen, a másik verzió meg, hogy tartózkodjanak-e a gyerekvállalástól a dohányos nők... (amikor már úgyis a brembergi... szóval ott van a népesség-szaporulat)
Azért kicsit sok amit egy két válaszadó gondol/képzel magáról! Az ilyen nem érdemel gyereket, meg elvenném tőle válaszok ..... gondolkozzatok már egy kicsit!
A dohányzás nem egészséges, de annyi minden nem. Ennyi erőből ne szüljenek Afrikában a nők a szegénységbe meg az Aids-be? A kínaiak meg az ilyen brutál szmogos országokban élők? Vagy akik az atomerőmű felrobbanásánál ott voltak? Vagy azok a mai lányok akik fűvel-fával és a fene tudja mit szedtek össze? És ezektől a már meglévő gyerekeket is elvennétek? Mert vannak ennél durvább dolgok is amik történhetnek! Drogozás, alkoholizmus, családi bántalmazás stb. Meg papoltok itt ilyen egészségről meg olyanról ,amikor utána se olvastok dolgoknak és jöttök mindenféle betegséggel,hogy azt a dohányzás okozza. Közben meg semmilyen tudományos alátámásztása nincs!!! Sőt semmilyen tanulmány nem köti azt a rendellenességet, betegséget a dohányzáshoz!
És még annyit ,hogy nagyon sok nő lesz "tökéletes" mikor terhes lesz és utána? Ti nem követtek el hibákat amikkel esetleg ártotok a gyereknek ,mint testileg ,mint lekileg? Kevés figyelem,szeretet,foglalkozás. A tv és gép előtt nő fel a gyerek és utálja a sportokat. Vagy nem a megfelelő ételeket adjátok neki? Vagy később azért mert annyira tökéletesek vagytok,hogy majd a gyerekeitek nem mernek őszinték lenni hozzátok és azt se mutatják meg kik is valójában , csak otthon mutatnak egy látszatot. Titokban olyan dolgokat tesznek amik talán az életébe is kerülhetnek. És lehetne sorolni....
Attól,hogy a dohányos anyákat leszóljátok, rágalmazzátok még nem fogják ez miatt letenni a cigit, szóval az egész válaszotok csak arra jó ,hogy mást provokáljatok!! Ítélkeztek mindenkiről és nem ismeritek, se az életét, se a lelkivilágát ,se semmit!!! Az EQ szintetek alacsony és egy két embernek az IQ szintje is! Kár volt feltennem a kérdést,mert gondolhattam volna,hogy az ilyen emberek az egészet csak a saját maguk hibáinak elfeledése miatt a másikat fogják alázni és bántani.
36-os válaszadó. Pont ezért tettem fel a kérdést, mert én nem ismerek olyat akinek a gyereke beteg lett volna a dohányzás miatt, vagy ő maga az az édesanyja dohányzása miatt.Pedig ismerek nagyon sok ilyen embert és a mamám is mesélte ,hogy anno ,hogy éltek!
Kérdező, a terhesen dohányzás illetve a tüdőasztma összefüggése eleve gyanús lenne, lévén a magzat tüdejébe nem jut füst... abban inkább a csecsemővel 1 légtérben dohányzás számíthat erősen, de hát olyan anyát nem ismerek személyesen, aki csecsemővel egy zárt légtérben dohányzott volna... (viszont nyilván ez gyakoribb dohányzóknál, mint nem dohányzóknál)
A többi lehetséges ártalomra meg az igaz, hogy erősen korrelál az elszívott cigaretták számával, és nyilván a magzatnál a NIKOTIN farmakológiai hatása jelenhet meg, és nem a füsté, lévén utóbbival nem kerül kapcsolatba.
A nikotin meg "saját jogon" egy ganglion-blokkoló, ami kezdeti izgatás után bénítja a vérnyomás szabályozásáért felelős központokat, tehát kezdeti értágulat után (ugye megszédül az ember a hosszabb idő után szívott első cigarettától) érszűkületet, kezdeti vérnyomás-csökkenés után vérnyomás-emelkedést hoz létre. A méhlepény ereiben is, a magzatban is, lévén a hatása nem szerv-specifikus, mint mondjuk az adrenalinnak. A másik hatás, ami érheti a magzatot, az a szénmonoxidnak az a tulajdonsága, hogy 200x erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, és hát a cigarettában zajló parázsló tökéletlen égésnél relatív sok szénmonoxid képződik. Így egy erős dohányos vérének hemoglobinja kb 10%-ban karboxi-hemoglobinná alakul, tehát az oxigén-ellátottság mintegy 10%-kal csökken (mintha felmenne egy 4000 m magas hegyre...)
Természetesen, mint a szervezetben minden kapcsán, így a terhesség kapcsán is vannak jelentős tartalékok, tehát egy ép terhességnél, ha ezek a hatások csekélyek (keveset dohányzik a kismama) akkor kevés az esély elváltozásra. Rögvest változik viszont a dolog, ha amúgy is problemás a terhesség, lecsökken a szervezet természetes pufferező képessége... ezért azután kellően nagy esetszámon, ha az összes terhességet nézed, mindenképp rosszabb prognózist fogsz látni valamennyivel a mérsékelt dohányosok esetében is.
De általános esetben kb az lehet az igaz, hogy napi 4-5 cigaretta alatt statisztikailag nem szignifikánsak ezek a különbségek, afelett már igen, ott már egyértelműen kimutatható a megemelkedő rizikó. Persze nehézséget okoz sok esetben, hogy elkülönítsd a terhes aktív és passzív dohányzását, a magzati kori és a csecsemő kori dohány-expozició hatásait, valamint a nem dohányzáshoz kapcsolódó hasonló hatásokat, mint a szmog, erőmű közelsége, nem kéményre kötött tűzhelyek... mondjuk 1 gázrezsó mellett megfőzött ebéd is valszeg letermel 2-3 ciginyi szénmonoxidot, amit konkrétan hallottam, hogy a kémény nélküli szieszta gázkályhák 1 nap folyamatos üzemben 1 doboz cigaretányi égésterméket hoznak létre a helyiségben - ezért is van tiltva a hálószobában való használatuk...
Na, ilyenek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!