Kisgyerekesek kontra kutyások?
OFF: "a kisfiam nagyon félős, és pont azért kéne megfogni, nehogy egy életre megutálja a kutyákat." Valószínűleg már utálja őket. Belenevelted egy életre: Ha kutya jön a közelbe, anya pánikrohamot kap és sipítozik. Következtetés: A kutya nyilván rossz dolog, félni kell tőle.
ON:
Persze, előzékenységből megfoghatná a kutyát, és igen, pár kutyás bunkó (ahogyan pár anyuka, pár autószerelő és pár postás is, mégsem fröcsögünk róluk gyakorin). DE ugyanezen az alapon, te, kedves kérdező, miért nem fogod meg a gyereked kezét? Mindkettőtöknek ugyanannyiba kerülne elkerülni a konfliktust, ha ő nem teszi, bunkó, ha te nem teszed...? Egyébként ahogyan már előttem is írtál a kérdésed abszolút provokatív, úgy hangzik, mintha szabályosan vadásznának a környék NAGY TESTŰ, PÓRÁZ NÉLKÜLI (veszett?) (harci?)kutyái, ráadásul 10-ből kilencnek a gazdája bunkó. Nyilván megesett már, de nem kell sarkítani.
Sziasztok!
Én "odaát" vagyok, tehát kutyám van, nagytestű, roti-nj keverék, sokan félnek tőle első ránézésre.
Nagyobb részt póráz nélkül sétáltatom, a forgalmas csomópontokon rajta van a szájkosár és a hámjára csatolt kispóráz.
Alap, hogy ha gyerekesek jönnek, akkor lábhoz hívom, vagy megfogom.
Csak és kizárólag pórázon élni egy kutyának állatkínzás, attól lesz antiszociális, ingerült és ebből kifakadóan agresszív!
De a kutyatartók 70%-a tényleg nem tud kulturáltan kutyát tartani, nevelni és sétáltatni, ez igaz! Nem szedik az ürüléket, odaengedik idegenekhez, akiket a kutya összeugrál, összenyálaz, kiveszi a gyerek kezéből a kaját, stb...mind láttunk már ilyeneket.
És igen, sok kutyatartó akkor sem fogja meg a kutyáját, ha más erre megkéri...akár gyerekesek, akár én!! mert éppen pórázon van a kutyám és akkor nem akarom, hogy ismerkedjen, vagy éppen gyakorolunk, és ne zavarják meg a kutyámat...
De a kisgyerekes szülők se szentek sajnos: tavaly nyáron, a cukrászdából mentünk le a Duna-partra...előttem gyerekekkel mentek többen, ezért Argos-t lábhoz rendeltem, és úgy mentem el mellettük, hogy a kutya és a család között legyek! Amikor megelőztük őket, közöltem a kutyámmal, hogy "futás, mehetsz", mire előrefutott...erre beszóltak, hogy póráz??? Mondtam, hogy DIREKT maguk miatt hívtam lábhoz, fegyelmezett, nem fogom megkötni a parton, mikor mozogni hoztam.
Olyan is volt, hogy a pórázon láb mellett haladó kutyámra hátulról rávetődött egy kisgyerek, szülő km-ekre...szerencsére kutyám nem kapott oda, pedig kutyára ilyen szituban oda szokott kapni. Felvilágosítottam a szülőt a felelősségéről, és hogy tanítsa meg a porontyot a kutyákkal való bánásmódra, mert legközelebb egy másik kutya megharaphatja ezért. Erre jött, hogy a harapós kutyára szájkosár kötelező...mondtam, hogy nem harapós, de ha megijesztik ilyen keményen, akkor önvédelemből haraphat! Aztán otthagytam.
Engem nem zavar, ha valaki fél vagy utálja a kutyákat, ha UDVARIASAN megkér, hogy "legyen szíves kösse meg, félek". De amikor leüvöltik a fejemet, akkor elpattan az agyam és én is tudok ám "úgy" visszaszólni :)
Kedves Kérdező: Ha a sztori így történt, ahogy leírtad, akkor bunkó volt a kutyás, de nagyon...
Alapszabály, hogy gyerekek közeledtekor minimum lábhoz hívom a kutyát, de inkább megfogom...főleg, ha megkérnek rá!
Idén tavasszal a parton épp padon ültem, Argos pár méterre szaglászott. Jött egy bringás anyuka a háta mögötti székben kislányával, és kb. 10 m-re tőlünk lelassított, és így szólt: "Legyen szíves fogja meg a kutyáját!" Egy szó nélkül odahívtam és lefektettem Argost, ekkor Anyuka: "Köszönöm" Már rég odébbállt, mire ki bírtam nyögni, hogy "szívesen". Köpni-nyelni nem tudtam, hogy nem fejhangon visítozott, üvöltözött, hanem intelligens ember módjára megkért...ilyenkor természetesen szó nélkül megfogom a kutyát!
Szerencsére vannak normális szülők is: tegnapelőtt már sötétedés felé pont egy 2-3 éves kisfiúval és szüleibe botlottunk a sarkon majdnem szó szerint :) Kisfiú: "vau-vau". Szülők mosolyogtak. Kérdeztem, hogy megsimogatod? Erre elnevette magát.Lefektettem ARgos-t, és fél órán át elemezte a kisgyerek a kutya fülét, szemét, farkát. Elmagyaráztam, hogy a farka régen fájt, ezért arra vigyázni kell, ezért anyuka segítségével előrébb lépett a kutya háta mögül :) Nagyon cukik voltak.
Argos közreműködésével és szelíd rábeszéléssel sok, kutyától félős kisgyerek ébredt rá, hogy nem minden nagy kutya harap. Végül mindig labdázással végződött a "terápia": gyerek dobálta a labdát, sokszor a vízbe is, Argos pedig végkimerülésig adja nekik vissza :)))
CSAK TOLERANCIA, EMPÁTIA ÉS ODAFIGYELÉS KELL MINDKÉT FÉL RÉSZÉRŐL!!!
Én is kutyás vagyok, gyerekem még nincs. De ez a "10ből 9" elég durva.
Mi Pest külvárosában lakunk, rengeteg kutya van, és még SOHA nem találkoztam olyannal, amiről Te beszélsz. Az emberek nem hülye bunkók, bármennyire is annak akarod beállítani őket. Vagy legalábbis tízből kilencet...
Nagyon sok gyerek van, a gyerekek kulturáltan viselkednek, és a szülők sem sipákolnak, hogy fogja meg a gazdi a kutyát. Nem tudom hol laksz, de én ott nem akarnék élni...
Kedves 6-os. A te felháborodásod jogtalan. A kutya a futtatóban volt, a te gyereked ment oda. És még te jössz azzal,hogy sintért hívsz.Nálam ezek után rendőrt hívhattál volna ,mert tuti lekevertem volna egyet.
Azért gondolkozzál már,-nem az úton ment póráz nélkül,- szabályosan bevitte a kutyát az kijelölt helyre ami nem is tiszta és némelyik igazi fertő ,- nem az ő hibája,hogy az önkormányzat oda tette,ha ez nem tetszik tessék petíciót írni ,de a haragod ne a kutyásokon add ki,- neked ugyan annyi figyelni a gyerekedre ,mint a gazdinak a kutyájára.Itt ha tetszik ha nem ti hibáztatok!
Igen meg kellene kötni a kutyát,de nagyon sok olyan szabály van amit nem tart be az ember.
Nagyon sok kutyás ismeri a kutyáját,de van aki nem. Nekem kettő kis testű van és tudom milyen érzés ez,mert támadott már minket nagykutya.De nem fogok e miatt minden kutyásba belekötni.
Még valami,ha a gyerek látja rajtad vagy érzi,hogy feszült ideges vagy a kutya közelében akkor ő is ilyen lesz. Mert te vagy az aki biztonságot jelent számára. De ha rajtad ezt nem látja akkor persze ,hogy fél a kutyától.
Nekem egy fiam van kettő éves, és kutyáim alaszkai malamutok, és ha hiszitek ha nem mégis fél a kutyáktól, pedig beleszületett a kutyázásba. Nem mindig nevelés kérdése az, hogy a gyerek fél a kutyától.
Én személy szerint is találkoztam már olyan kutyással aki felháborodott azon, hogy megkértem fogja meg, de nem ez a jellemző a kutyásokra. Mindenhol találsz bunkó embereket nem kell "kutyásnak" vagy "gyerekesnek" lenni, nem szabad általánosítani. Pont összefutottál egy ilyennel, lehet ha ő mesélné azt mondaná nem szépen kérted meg..
Két kutyám van, német juhász és golden retriever. (Most a párom kis 12 hetes huskyját is tanítom, de tőle még nem fél senki és még pórázon van a városban). Sokszor megyünk póráz nélkül, de a lábam mellett jön mindkettő, amíg nem hallják, hogy mehetsz. (Most a párom kis 12 hetes huskyját is tanítom, de tőle még nem fél senki és még pórázon van a városban). Ha valaki udvariasan megkér, hogy rakjam rá a kutyákra a pórázt szó nélkül megteszem. Ha bunkón kér meg én is bunkón válaszolok, de rájuk teszem.
Nálunk nincs kutyafuttató, ezért máshol, a természetbe engedem őket futni. Ha valaki jön szemben, akkor láb mellé rendelem őket és úgy megyünk tovább. Általában megdicsérik őket, hogy milyen okos kutyák, csak ritkán bunkók.
Egy sztori a "bunkó kutyásokról": Sétáltunk a német juhászommal, még csak ő volt meg, kb. 7-8 hónapos volt(most 2 éves). Piros lámpa a városban én leültettem magam mellé és várjuk, hogy mehessünk. Valahonnan hirtelen megjelent egy kisfiú 4-5 éves lehetett(szülő sehol) és szó nélkül elkapta a kutya nyelvét és meghúzta. A kutyám nyüszített egyet, de nem bántotta a gyereket. Lehajoltam a kisfiúhoz és mondtam neki, hogy ilyet nem csinálunk, mert fáj a kutyusnak, csak szépen megsimogatjuk. A gyerek elkezdte simizni a kutyát, már szépen. 5 perc múlva megjelenik a "gondos" anyuka, hogy ő látta a boltból, a pénztári sorból, hogy a kutya megtámadta a gyereket. Elmondtam a sztorit az anyukának, de ő csak azt hajtogatta, hogy márpedig megtámadta. De természetesen én vagyok a bunkó és felelőtlen csitri(18 voltam akkor), mert nincs szájkosár(póráz volt)) a kölyök! és jól nevelt! kutyámon és(már tök idegesen) még azt is meg mertem mondani az anyukának, hogy talán nem kellene a kisgyereket az utcán hagyni, amíg ő vásárol és nem történne ilyen félreértés.
19. vagyok
Hozzáteszem, hogy tényleg vannak bunkók mindkét oldalon, de nem az a jellemző, ne általánosítsunk. Az élet minden területén találkoztunk már bunkókkal és kedves emberekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!