Anyagi kérdés! Milyen az anyagi helyzete annak, aki csak 1 gyereket mer vállalni éppen az anyagiak miatt és milyen annak, aki 3-dikat is bevállalja?
Olyan sok kérdés van mostanában. Csak egy gyereket bír el a pénztárcánk....még elbír kettőt..vagy bevállalljuk a 3-at nem az a legfontosabb, hogy házat tudjunk majd nekik venni.
Kíváncsi lennék ki milyen anyagi helyzetre mondja ki/dönti el a gyermekek számát. Szerintem rettentő eltérőek lennének a válaszok, ha mindenki válaszolna.
Egyébként én is tipródó helyzetben vagyok :)
Huuu..nem semmi milyen fizetések vannak. Még inkább csórónak érzem magunk :( Pedig szegény férjem is már alvás helyett is dolgozik.
Nekünk ha kifizetjük a hitelt, csekkeket stb marad 80 ezer. Ebből fizetem a kicsi orvosát és gyógyszereit, a nagy különféle ovi utáni foglalkozásait+úszást (csak ez 20 ezer). Tankolni minimálisat tankolunk, csak ha nagyon muszáj akkor használjuk a kocsit. De jó is lenne egyszer nekem is lenne a pénztárcámban minimum 200ezer a csekkek után...de ez csak álom itt. Menni kell innen :(
Mi nagyon bízunk abban, hogy maradhatunk, nem lesz sokkal rosszabb. Bár volna hová menni - férjem kettős állampolgár, az USA-ban élt, 18 évesen ment ki egy szál bőrönddel, aztán saját erőből szerzett kinn két diplomát, melót, lakást, autót, stb. - de pont azért jött haza, mert családot már Magyarországon akart, magyar gyerekeket nevelni... Mondjuk most az USA sem fenékig tejfel, ők is zuhannak rendesen. Ha valahová mennénk, akkor Európán belül maradnánk inkább, közelebb itthonhoz... Norvégia most jó úticél, jó eséllyel a férjemnek ott is lenne jó munkája, anyanyelvi szinten beszél angolul, ott is tudná használni. A nagyobbik gyerkőcünk is kétnyelvű ovis csoportba jár, ő se lenne nagyon meglepve, ha hirtelen más nyelven kéne érintkeznie.
De mi maradni szeretnénk.
1 - 2 . gyerek:
41 nm panel lakás, 65eFt rezsi, én (akkor, 2007:br. 196eFt) jó fizetéssel jöttem el babázni, mivel azonban egymás után jöttek, így a második tgyásom is maximalizálva volt. Férjem br.200-280eFt között keresett.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Ketteskét nem szerettük volna oda, de ő úgy gondolta, hogy akkor jön :) Így eladtuk a lakást 2009-ben, a Ketteske 4 hónapos volt, még jól kijöttünk a svájci frankos hitelből. Fél évig anyuéknál laktunk: egy 10 nm-es szoba és egy fürdőszoba saját használattal, a többi a többiekkel együtt :)
Megvettük álmaink házát. Na, itt sem kell nagy dolgokra gondolni. 59nm, van kert, jó beosztás, nagyban variálható, Pest megyében.
Közben apa állást váltott: közelebb, jobb időbeosztással, több fizetéssel, ellenben több felelősséggel (itt kisvezető). Villamosmérnök.
Ide várjuk Hármaskát.
Jelenlegi anyagi helyzetünk:
Bevétel:
én táppénz: 80eFt
apa fizetés: 300-380eFt (túlórától, negyedéves prémiumtól függ)
Apa cafeteria (na, ezt még nem tudjuk, hogyan módosul): 47eFt
Csp: 26600 Ft
Kiadások:
lakáshitel: havi szinten (nem így fizetjük) 70eFt
rezsi: télen 62, nyáron 42.
kaja, tisztítószer, ruhák, egyebek: 150 eFt
diákhitel: 10eFt
ovi: 10eFt
biztosítás: 7eFt
autó: 50eFt
Félrerak: 50-100eFt
A cafeteria nagyját EP-re fordítjuk, így pl. gyógyszerre és babaápolási cuccokra effektív nem költünk.
Nem túl öreg, de nem is fiatal házat vettünk, szóval mindig kell valamit csinálni rajta :) Idén a tetőszigetelés van tervbe véve, úgyhogy leginkább most erre gyűjtünk, de a vésztartalékhoz (fél évi hitel + 2-3 hónap kiadásai) nem nyúlunk.
Nyáron nincs fűtésköltség és élelmiszerre is kevesebbet költünk: örök városi lányként, bújom a szakirodalmat, konyhakertet csinálgatok :)
Szülés után durván 40el kapunk többet (gyed+csp).
Nekem is minden elismerésem azoké, akik 40-50 ezerből megoldják a kaját, én nem tudom, azt hogy lehet.... Jó, ha spórolni kell, az ember nem a biopiacra jár, de attól még drága minden, a zöldség, a gyümölcs, a húsféle, a tejtermékek... Itthon főzök, de nem tudom ennyiből kihozni a kaját, ha meggebedek sem, pedig azért nem mannát eszünk mi sem. De elfogy naponta 1-2 kg gyümölcs, napi legalább egyszer főtt étel van, de sokszor vacsorára is összeütök valamit (na itt sem kell nagy dologra gondolni, egytálételek, pl. gombapörkölt, lecsó, dinsztelt máj krumplival, saláta egy-egy szelet hússal, kaszinótojás, ilyesmi) és hetente legalább egyszer sütök is valamit, inkább többször. Ez nem jön ki 50 ezerből. Tejből is elfogy nálunk napi legalább 4 liter, plusz az egyéb tejtermékek....
Szóval aki ilyen 40-50 ezerből kajál, az biztosan varázsló. :)
Nem kell hozzá varázslónak lenni, egyszerűen rávisz a kényszer. De azért felsorolok néhány dolgot:
-pékkaját egyáltalán nem veszünk, 200 ft-ból csinálok 4 személyre 12 db kakaóscsigát, vagy buktát. Zyemlét fillérekből megsütöm. Kenyér töredékéből kijön a bolti árnak.
-tejet nem boltban veszem, hanem házit, sokkal kevesebbért, mint a boltit, ráadásul tovább eláll felforralva
-itt is minden nap van egyébként főtt kaja.
-tojást az udvaron a csirkék adják
-hús: évente egyszer veszünk egy élő disznót, levágjuk, kiporciózzuk és be a fagyóba. Rettentő sokat spórolunk ezen, hisz nem kell vennem húst havonta. Nyáron van picivel több pénz, azt összerakjuk ár és ilyenkor télen disznóvágás. 1 évre elegendő.
Csirke:negyedévente veszek innen a csirketelepről 320 ft/kg. ezen is sokat spórolok. Számoljátok csak ki kételkedők :))
Szóval ez nem varázslat. Ha valami oknál kifolyólag úgy hozza a sorsunk, hogy így "lesüllyedünk" egy családanya megoldja, inkább, mint hogy kérjünk. Nekünk se volt mindig így. ez van sajnos.
Még kimaradt, hogy megtanultam a házitejből túrót és tejfölt csinálni.
Gyümölcs mindig van! viszont édesség nincs! Amit én csinálok. Üdítő pedig, az,hogy veszek piroska szörpöt és azt mindig üvegbe elkészítem. ez elég egy hónapra. Úgy gondolom nem szenvednek hiányt a gyerekek.
Ügyesek vagytok!
Üdítőt én is csak akkor veszek, ha vendéget várunk (illetve általában van a spejzban eltéve, de a gyerekek nem isszák, csak a vizet és mi sem szeretjük), disznóvágás max. anyuéknál megoldható, volt is már rá példa, abból kaptunk mi is, sőt, gondolkodtunk is rajta, hogy talán gyakrabban kéne venni közösen, csirkét, nyulat tanyasit veszek, felpucolva, de nem szoktam teletömni a fagyót ezzel, bár épp gondolkodtunk raja, hogy veszünk egy fagyasztóládát, pont ilyen célra. Tejet vagy házit veszek, vagy ha dobozost, akkor csakis biotejet, ami elég húzós összeg, de szerintem akkor se semmi ennyi pénzből, amit leírtál, kihozni a család kajáját! Hiszen még a fűszerek is több száz forintba kerülnek, amit felhasználunk a főzéshez...
Mindegy, ezért mondtam, hogy ügyesebb vagy, mint én! Persze a szükség nagy úr, lehet, hogy ha rá lennék kényszerítve, megtanulnám, de szerencsére egyelőre nincs gáz e téren.
Első válaszoló vagyok
Én írtam, hogy még csak ketten vagyunk a párommal és valószínűleg egy babát fogunk bevállalni, így jön ki nekünk 2 személyre az élelmiszer 40 000 forintra. :)
Így van! Az utolsó mondatban leírtad az igazat.
egyáltalán nem könnyű, de nem lehetetlen, hisz itt vagyunk. egyébként hozzátartozik, hogy pár éve kb 2-szer ennyi pénzből éltünk. És képzeld, alig tudtam beosztani. Pedig akkor még csak 1 gyerek volt, nem járt ilyen olyan sportolásra , sehova. És hónap végére alig maradt pénzünk, feléltük. Most, hogy ennyire tudatosan kell csinálnom mindent gyakorlatilag nem érzem, hogy kevesebb dolog jutna. Csak máshogy oldom meg. Érdekes ám ez.
Fűszer: tegnap 49 ft-okért vettem 6 féle fűszert. épp kifogyóban volt :))Jó darabig elég lesz.
Hát ez nekem varázslat :)
Anyósoméknak kettőjüknek nem elég a fél disznó.
Alkalmatlan vagyok az állatnevelésre - a gyerekeket megoldom ;) De azért a csirkéknek a táp nem két forint (ezt tudom, mert a kertvégi nénitől veszem a biotojást). Arról az apróságról meg ne beszéljünk, hogy nálam végelgyengülésben halnának meg :)
Házitej: ahol én láttam, ott mind drágább volt, mint a Lidl-s ESL-es tej (nálunk "csak" heti 12 l fogy). Sajtból nálunk heti 0,5 -1 kg simán elfogy. Nem győzném gyártani, plusz én még olyan házi sajtot nem ettem, ami igazán ízlene (ettől függetlenül a te receptedet is szívesen kipróbálnám).
A zsemle és a kenyér receptjét is, nagyon szeretek sütni-főzni...
Szörpöt én nyáron sajátot főzök, de mi nagyon szörpösök vagyunk, az nem elég egész évre.
Fagyasztóláda: nincs is helyünk rá, másrészt ha kiszámolod a fogyasztását, nem biztos, hogy megéri nagyüzemben lefagyasztani a husikat - legalábbis mi erre a következtetésre jutottunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!