Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért félnek ennyien az új...

Miért félnek ennyien az új GYed törvénytől? Ennyire derogál az embereknek dolgozni?

Figyelt kérdés
Nem értem. Az új törvényjavaslat arról szól, hogy minimum 365napos biztosított időszak kell szülés előtt. Aki éveket dolgozott, annak ugyanúgy megmarad a 2év gyed+1év gyes. Aki másfél évet dolgozott, annak másfél év lesz a GYed, aki 1évet, annak csak egy. Csak nekem furcsa, hogy a kismamák elvárják azt, hogy az állam évekig fizessen nekik pénzt, mikor dolgozni meg nem akarnak? Nagyon sokan alig dolgoznak, aztán mielőbb szülnek egy gyereket, hogy évekig otthon tudjanak maradni, és őket persze az én és a többiek adójából fizetnek, mert a gazdasághoz semmit nem tettek hozzá. Én speciel nagyon jogosnak tartom a törvényt. Igenis, el kell menni dolgozni, nem a többi társadalmilag aktív állampolgáron kell élősködni.
2009. máj. 25. 17:39
1 2 3 4 5
 21/46 A kérdező kommentje:

Mond már meg, hogy mire lennék irigy? Amúgy meg szerinted akkor soha ne szüljek gyereket azért, mert ilyen helyen dolgozom? Ezzel az erővel csk annak lehet gyereke, aki hétfőtől péntekig 8tól 4ig egy irodában ül. Otthon maradok vele két évig a 3-ban pedig visszamegyek dolgozni, mert a gyes-ből nem élünk meg. Amúgy meg van a gyereknek apukája is végső esetben meg a nagyszülők.

Hogy ettől én milyen rossz anya leszek, te úristen...!

2009. máj. 25. 18:37
 22/46 anonim ***** válasza:
91%

Jó amit leírtál. De hova menjenek az anyukák dolgozni? Persze jó előtte könnyebb azért míg nincs gyerek, azért két évet vhogy kihúz az ember vhogy. De itt is az a baj, hogy ha ez is sikerül, ezt csak az egy gyerekre elég. Persze még gyerek nélküliségkor is nehéz munkát találni, pláne most! Mikor mindenkit küldenek el! Sajnos nem mindenkinek van ismerőse! Mert akkor van csak esély, ezt egyre jobban mondom! Lehet meghirdetik a közalkalmazotti állásokat, mert kötelező, de a 90% sajnos már megvan, csak hát meg kellett hirdetni. Meg nagyon sok álláshirdetés is! Aztán mikor munkanélküli, pályakezdő az ember, nincs pénze leveleket feladogatni, meg telefonálgatni, meg bekötni a netet akinek nincs, hogy találjon. Persze vmennyit felad, megpróbál, de pl vidéken ez sokkal gázabb. Pesten azért még mindig jobb a helyzet kicsit!

A másik mikor már az első gyerek megvan és már nagyobbacska, vissza menne az anyuka dolgozni. De hova? Vagy 2-3 műszakban? Hogy? Ki vigyáz a gyerekre? A bébisziterre nincs pénz, mert akkor amit keres az rámegy, bár lehet sokkal több kéne ilyen célra. Jó biztos itt is van akinek van segítsége, de sok anyukának nincs. A bölcsi, ha van hely és felveszik, 6-17-ig van. Még ha el is viszi, ki hozza haza? De a legrosszabb az egészben, hogy a mai munkáltatók ha azt látják hogy kisgyerekes anyuka, fel sem veszik, sőt be sem hívják interjúra! És ez a diszkrimináció! És nem lenne baj ezzel sem hogy menjenek vissza az anyukák dolgozni! De könyörgöm, hát sok nem gyerekes embernek sincs lehetősége, nem még kisgyerekesnek! Úgyhogy ha megteremtenék a munkákat, a munkafeltételeket, a részmunkaidőt, a távmunkát, akkor sok anyuka szerintem két éves korban tuti visszamennek dolgozni. Meg persze mindemellett bölcsi, bölcsi, oviépítés. De itt elvárják előre hogy találj munkát, mikor másnak se adatik meg. Bölcsi sincs. Úgyhogy először a feltételeket kellett volna megteremteni aztán senki nem háborodott volna fel!

De amúgy nekem mikor még nem volt gyerekem azért nem vettek fel a suli elvégzése után, mert pályakezdő vagyok nincs gyakorlatom, aztán nagy nehezen sikerült elhelyezkednem vmi más állásba, aztán jóval később boltban dolgoztam, aztán pedig egy üzlethálózatban güriztem napi 16 órákat, csak hogy legyen munkám. Nagyon nehéz volt, pláne hogy teljesen mást tanultam. De 26 évesen elmondhatom hogy voltam vagy 6x munkanélkülin. És ez a szomorú. Meg az hogy két műszakban güriztem hogy tök mást csináljak mint ami a szakmám. És itt is szerencsém volt hogy felvettek szakma nélkül, mármint ami ide kellett. De pl most két oldalról is ütve vagyok, mert ide nincs szakmám (pénzem nincs elvégezni, mügyi nem támogat mert van már szakmám, igaz más, de az nem számít), amoda nincs gyakorlatom. Plusz van egy kis gyerekem. Úgyhogy gáz ez úgy ahogy van! És szeretnék nagyon elmenni dolgozni! De nem hajnal négytől este nyolcig! Mert nem azért szültem gyereket! De ha úgy alakul lehet visszamegyek, de lehet nem fogom bírni, se a gyerek és miattam rúgnak majd ki vkit, és én meg lehet aztán mehetek táppénzre a gyerekkel, mert beteg. De szeretnék dolgozni! És szeretnék majd másik gyereket! De nem most! Szeretnék dolgozni menni most aztán majd! De ha pl egy év múlva találok csak állást, amiben el tudom a gyereket vinni hozni, adott esetben otthon lenni vele, akkor mire ledolgozok újra két évet, mert szerintem fog kelleni újra, mivel lesz köztes idő, így lehet lesz vagy 10 év a gyerekeim között. Arról ne is beszéljek hogy utána megint kezdhetek előlről mindent, hogy vagy vissza tudok menni majd vagy nem. Úgyhogy látod, akarok dolgozni kismamaként, ha nem lenne kismama diszkrimináció és lenne segítségem, de nincs!

2009. máj. 25. 18:38
 23/46 anonim ***** válasza:
59%

"Otthon maradok vele két évig a 3-ban pedig visszamegyek dolgozni, mert a gyes-ből nem élünk meg."

Ezt te írtad,és ezzel rávilágítottál a lényegre.Szerinted csak te nem élsz meg belőle vagy más se?Mert szerintem más se,és ezért nem tartom jogosnak,hogy beadjak egy 1 éves gyereket bölcsibe csak azért,mert a gyesből nem élünk meg,pedig muszáj.Egy 1 éves gyereknek az anyja mellett a helye!

2009. máj. 25. 18:43
 24/46 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem derogál dolgozni a nőknek, főleg szülés után. Én pl. terhesség alatt is szivesen dolgoznék, csak nem lehet. Pedig azt gondoltam, hogy legalább 33-35 hetes korig megyek dolgozni, aztán kiderült, hogy sehova, még csak boltba sem mehetek egyedül. Így meg már nem vesznek vissza majd dolgozni, közölték is, hogy ne számítsak arra, hogy visszamehetek. Addigra lesz valaki a helyemen, már van is, és nem fogják csak azért őt elküldeni, mert én vissza akarok menni. Ráadásul 3 műszakban dolgoztam. 3 szakmával minimálbérért (ezek közül 2 felsőfokú). Ezt egy kisgyerek mellett hogy oldanád meg? Még a délelőttös hét rendben is lenne, reggel lenne, aki elvigye, délután már tudnék menni érte, na de a délutános héten, vagy az éjszakáson? A munkáltatók egyébként sem szeretik felvenni a kisgyerekes anyukákat, mert ha beteg a gyerek, úgyis otthon kell vele maradni, így megintcsak kiesik a munkából.

Az a gyed és gyes pedig nem egy nagy összeg, hogy abból luxus körülmények között lehessen élni. Ha a mostani gyest és családit nézzük, akkor egy hónapra nincs 40ezer forint. Ez nem sok mindenre elég, számoljuk csak a pelenkát, rosszabb esetben a tápszert, ha beteg a gyerkőc, akkor 10.000 ft körül van a gyógyszere. Akkor mire elég a pénz?

Persze, vannak, akik a pénzre mennek, gondolok itt a kisebbségre. Nah, náluk más szankciókat kellene bevezetni, mert ők megoldják úgy, hogy ha majd nem kap a gyerekre pénzt, akkor beadja az intézetbe, hagy nevelje az állam. Szüli a következőt, úgyis fog rá kapni valameddig valamennyi pénzt. Így is, úgy is az állam fogja eltartani őket.

2009. máj. 25. 18:48
 25/46 A kérdező kommentje:
azért valljuk be nem csak a kisebbség között van olyan, aki csak a pénzre megy.
2009. máj. 25. 18:54
 26/46 A kérdező kommentje:
pl volt olyan munkatársam aki azért esett teherbe, mert nem akart dolgozni. Most kijelentette, hogy nem akar visszajönni, inkább szül még egy gyereket. Na az ilyen ember sem különb, mint a kisebbség.
2009. máj. 25. 18:55
 27/46 anonim ***** válasza:
100%

na,most fogadták el a törvénytervezetet,ami így szól:Max 2év gyed,vagy 2év gyes.

egyszóval az én helyzetem elég gáz lesz.Hiába dolgoztam már 4éve,most passzív gyeden vagyok,mert szülést követő 2.hónapban lejárt a határozott idejű szerződésem.Így nincs hova vissza mennem dolgozni.És szeretnék majd kistestvért is-így meg nem is tudok majd sehova se menni.És akkor most a 2-nál csak gyest kapok majd,hiába van meg a 4év ledolgozottam.És itt a környéken bölcsi sincs,és nem egy vadidegennek szültem a fiam,hanem azért hogy én legyek vele az első 3évében.

de változtatni tényleg kellett-de ne így hogy nincsenek meg a megfelelő lehetőségek,munkahelyek,bölcsődék-és nem utolsó sorban a fizetések.

2009. máj. 25. 19:21
 28/46 anonim ***** válasza:
58%

Oltári nagy tévedésben vagy! NEM marad meg a 2 év GYED + 1 év GYES, hanem ÖSSZESEN 2 évig maradhatsz otthon, amiből, ha előtte min. 2 év munkaviszonyod volt, 2 év a GYED. Ennyi!

És mondjuk baromira nem mindegy, hogy egy másfél, vagy 2 éves gyereket kell beadnod a bölcsibe, vagy egy 3 éves manót az oviba. Hagytál te már ott gyereket intézményben???

2009. máj. 25. 20:59
 29/46 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen mindent leírtak az előttem szólók. Arra azért felhívnám a figyelmed, h' az élet alakulhat úgy, még a tiéd is, h' nincs nagyszülő, nincs apa, nincs munka, nincs bölcsi. Akkor majd a saját bőrödön megtapasztalhatod, amiről a többiek beszélnek, ha egy leszel azok közül, akik a "többi társadalmilag aktív állampolgáron élősködnek". Számomra hihetetlen, h' valaki ennyire ne lássa, h' mi folyik körülötte, és csak a saját világában éljen. Ha valamivel neked nincs gondod, akkor az nyilván nem is létezik. Hozzátenném, h' távolról sem a keserűség beszél belőlem: van egy csodálatos férjem, remek nagyszülők, dédszülő, 10 év folyamatos jogviszony, biztos állás, ahová bármikor visszamehetek, nagyvárosban élek, diplomás vagyok, a közelben három bölcsi is van. Tehát engem sem érint közvetlenül a dolog, csak ettől még látom, h' mást igen. Tíz év alatt én is "hozzátettem a gazdasághoz" valamicskét a legmagasabb adókulccsal, de még soha nem jutott még eszembe, h' aki gyereket szül, az rajtam élősködne. Szerinted ez mekkora kiadás nemzetgazdasági szinten? Segítek: eltörpül amellett, amennyit kilopnak a zsebünkből azok, akik ezeket a - szerinted jó - törvényeket hozzák. De végül is egy valódi sikert elértek: kitermelték a hozzád hasonló gondolkodású embereket, akik az agymosás hatására elfelejtették használni a fejüket, és elhiszik, h' egy-egy társadalmi csoport tehet mindenről. És amíg mi egymást öljük 28.000,-Ft miatt, addig ők röhögve gyarapodnak tovább.
2009. máj. 25. 21:15
 30/46 anonim ***** válasza:
100%

Az összes választ elolvastam, ennyit tennék hozzá:

1. Ahol én lakom, nincs helyben sok munkalehetőség. Ami van, az

-több műszakos

-túlképzett vagyok (több helyről is elküldtek már ezzel a szöveggel)

-nincs megfelelő végzettségem (pl nem vesznek fel bolti eladónak ker. végzettség nélkül, külker végzettség nem jó belker-ben)

-kisgyerekes anyuka a kutyának se kell

2. A bölcsi (1 db) tele van, színvonala meg a béka s.gge alatt

3. nincs már meg a m.helyem, ahova visszamehetnék, de sajnos sok helyre eleve úgy veszik vissza az embert, h kiadják a szabiját + 1 hónapot dolgozhat, aztán elküldik, mert csak ennyi a kötelező

4. b.sitterre, napközire nem futja

5. Átgondoltad azt is, h amíg eddig 3 év után ment vissza dolgozni az anyukák 80 %-a, addig 2012-ben rászabadul a sz.r m.erőpiacra az, akinek még 3 éve volt; az, akinek már csak 2; és az, aki előző évben szült, de nem tud a GYED lejárta után GYES-en maradni anyagi okokból? Ez a szutyok állam honnan fog előteremteni ennyi m.helyet, bölcsit? & ki fogja felvenni a kisgyerekes anyukát 4-6 órában? Ez most sem működik ebben az országban, hát még ezentúl mi lesz?

6. nem mki háta mögött áll nagyszülő, esetleg apuka is több műszakban/késő estig dolgozik, ki hozza el a gyereket, és ki lesz vele anyuka megérkezéséig?

7. a 3 óra utazás nekem is meglenne, de szted kapkodnának utánam? Pláne 4-6 órában?

Ha 8 órát dolgoznék (+ ebédidő 1 óra), szerencsésen elérnék egy vonatot/buszt, akkor is reggel 6-tól este 7-ig távol lennék. Ha nem, akkor 8-ig. Ki hordozná a lányomat, ki foglalkozna vele? Bölcsi az én kedvemért nem lesz nyitva addig.

8. Ezért szültem?! H a pici gyerekemet más nevelje?!

9. & a baba lelkivilága? Anyától távol, idegenekkel, egész nap?! Gondolod, h nem sérülne a kis lelke?

Mindig külföldre hivatkoznak, de ez az ország nincs azon a szinten! Összeomlik ez az egész rendszer, mert már eddig is "rezgett a léc", ezután csak rosszabb lesz! Egyszerűen kivitelezhetetlen, amit kitaláltak! Nem bírja el a gazdaság, nem lesz ennyi munkahely,...stb.

Sajnos ez van.

Sok kismamának nem "derogál" dolgozni, csak nincs lehetőség! Ezért paráznak sokan.

2009. máj. 25. 21:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!